با وجود صعود، دو ماموریت مهم باقی مانده
فیفا دی خرداد تیم ملی: حیثیتی و فوق حساس!
در صورت کسب دو برد دو مسابقه باقیمانده مقابل قطر و کره شمالی ایران بهترین نتایج تاریخ مقدماتی جامهای جهانی را بهدست خواهد آورد.

به گزارش "ورزش سه"، تیم ملی ایران توانست با کسب پیروزی ۲ بر صفر مقابل امارات و تساوی برابر ازبکستان با ۲۰ امتیاز به صدر جدول گروه A مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ تکیه بزند و صعود خود را پیش از دو بازی پایانی رقابتهای مقدماتی قطعی کرده و به عنوان سومین تیم راهی جام جهانی شود.
درحالی شاگردان امیر قلعهنویی توانستهاند که صعود زودهنگام خود به جام جهانی را جشن بگیرند که تا هفته هشتم مرحله مقدماتی تیم ملی ایران با کسب ۲۰ امتیاز و به ثمررساندن ۱۶ گل و دریافت ۷ گل به ازای هر بازی میانگین ۲.۵ امتیاز، ۲ گل زده و ۰.۸۷ گل خورده را ثبت نمودهاند.
۱) درحال حاضر بهترین میانگین امتیازی مربوط به شاگردان حشمت مهاجرانی (1978)، امیر قلعهنویی (۲۰۲۶) و اسکوچیچ (۲۰۲۲) با ۲.۵ امتیاز به ازای هر بازی میباشد، البته همانطور که میدانیم تیم ملی با هدایت امیر قلعهنویی هنوز این شانس را دارد که با کسب دو برد مقابل قطر در دوحه و پیروزی مقابل کره شمالی در تهران، ۶ امتیاز دیگر را کسب نماید تا بهترین صعود تاریخ با میانگین ۲.۶ امتیاز به ازای هر بازی به نام نسل فعلی تیم ملی ثبت شود. لازم بذکر است که تیم ملی ایران در مرحله نهایی مقدماتی جامهای جهانی ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ با کارلوس کیروش به ترتیب میانگین امتیاز ۲ و ۲.۲ را ثبت نموده و در دور سوم مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶ با برانکو ایوانکوویچ نیز با میانگین امتیاز ۲.۱۶ به جام جهانی صعود کرده است. همچنین، بدترین عملکرد در این مرحله مربوط به سال ۹۸ میباشد که با میانگین ۱.۵ امتیاز در هر بازی به کار خود خاتمه داد و در نهایت، با کسب نتیجه ۲ بر ۲ در بازی برگشت مقابل استرالیا در مسابقه پلی آف به جام جهانی ۹۸ صعود کرد.
درحال حاضر با امیر قلعهنویی درحالی که تیم ملی ایران دو بازی باقیمانده در پیش رو دارد، با ۲۰ امتیاز در صدر جدول گروه خود قرار دارد و شاگردان قلعهنویی این امکان را دارند که با کسب پیروزی در هر دو بازی باقیمانده بتوانند با ۲۶ امتیاز از حیث تعداد کل امتیاز دریافتی نیز تاریخساز شوند.

2) از نظر میانگین تعداد گل زده شده به ازای هر بازی، بهترین عملکرد قطعا متعلق به شاگردان امیر قلعهنویی است. تیم ملی ایران در مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ در ۸ بازی توانسته ۱۶ گل به ثمر برساند که نشانگر میانگین ۲ گل زده به ازای هر بازی است. این میانگین توسط شاگردان قلعهنویی درحالی ثبت شده که تیم ملی ایران تحت هدایت کیروش در مرحله نهایی مقدماتی جامهای جهانی ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ به ترتیب با ثبت ۱۰ گل (۱۰ بازی) و ۸ گل (۸ بازی) با میانگین ۱ گل در هر بازی به جام جهانی صعود کرده است. در واقع، تیم ملی در دوره اخیر عملکرد ۲ برابری نسبت به تیم ملی در دو دوره مختلف مقدماتی جام جهانی با سرمربی پرتغالی داشته است. تیم ایران در اولین صعود به جام جهانی (1978)، در هشت بازی 12 گل و در جام جهانی 98 در 11 بازی 18 گل داشته و دو صعود ایران با دو سرمربی کروات (برانکو و اسکو) نیز آمار گلهای به مراتب پایینتری از دوره اخیر دارد.
3) از منظر تعداد باخت، تیم ملی ایران با هدایت اسکوچیچ یک بار باخت در مقابل کره جنوبی را در مرحله نهایی تجربه کرد و هموطن او، برانکو ایوانکوویچ نیز در مسیر راهیابی به جام جهانی ۲۰۰۶ تنها یک مرتبه مقابل ژاپن در این مرحله شکست خورد. در خصوص کارلوس کیروش، تیم ملی ایران تحت هدایت او در مرحله سوم مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۴ دو مرتبه مقابل لبنان و ازبکستان شکست خورد. اما در مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۸، شاگردان سرمربی سابق رئال مادرید با ۶ برد و ۴ تساوی کار خود را به پایان رساندند تا بدون باخت راهی جام جهانی شوند. چنانچه تیم ملی بتواند در دو بازی پایانی در فیفادی خرداد ماه شکستناپذیر باقی بماند، امیر قلعهنویی به همراه حشمت مهاجرانی تنها سرمربیان تاریخ فوتبال ایران خواهند بود که تابهحال در مرحله مقدماتی جام جهانی حتی یک باخت هم نداشتهاند.

4) تیم ملی ایران تحت هدایت امیر قلعهنویی در ۸ بازی مرحله نهایی مقدماتی ۷ گل دریافت کرده است که در ۴ مسابقه توانسته دروازهاش را بسته نگه دارد. چنانچه شاگردان قلعهنویی در دو بازی آینده دروازه خود را بسته نگه دارند میتوانند به آمار ۶ کلینشیت در ۱۰ بازی برسند که آمار قابل دفاعی خواهد بود. در مقدمانی جام جهانی 2022 تیم ملی ایران از حریفان خود 4 گل دریافت کرده بود و در مقدماتی جام جهانی 2018 تنها دو بار توپ از خط دروازه بیرانوند عبور کرد.
گفتنی است که بدترین عملکرد تیم ملی ایران از این حیث در مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی مربوط به سال ۹۸ با میانگین ۱ گل خورده در هر بازی میباشد.
فیفادی خرداد، فیفادی حیثیتی برای شاگردان قلعهنویی
درحالی تیم ملی پیش از فیفادی خرداد ماه صعود خود را به جام جهانی قطعی کرده و روی کاغذ دو بازی ایران مقابل قطر و کره شمالی تشریفاتی خواهد بود که اهمیت این فیفادی برای قلعهنویی و شاگردانش اگر بیشتر از فیفادیهای گذشته نباشد، کمتر نخواهد بود. تیم ملی با کسب دو پیروزی دیگر میتواند ۲۶ امتیازی شود و بالاتر از تمامی نسلهای گذشته قرار بگیرد. افتخاری که در صورت رسیدن به آن به نام این نسل از بازیکنان و کادر فنی تیم ملی ثبت خواهد شد. درنتیجه، طبیعی خواهد بود که این فیفادی از اهمیت دوچندانی برای اعضای تیم ملی ایران برخوردار باشد.

همچنین، گفتنی است که تیم ملی ایران اگر مقابل قطر و کره شمالی به پیروزی برسد امتیازاتش در رنکینگ فیفا به ۱۶۴۹.۱ خواهد رسید و باتوجه به بازیهای ژاپن مقابل استرالیا و اندونزی و در صورت عدم نتیجه گیری تیم ملی این کشور در این دو بازی، تیم ملی ایران این امکان را خواهد داشت به رتبه اول آسیا و پانزدهم دنیا برسد که بهترین رتبه ایران در طول تاریخ خواهد بود. البته لازم بذکر است که تیم ملی کشورمان در سال ۲۰۰۵ نیز برای دو ماه متوالی توانسته بود به رتبه پانزدهم جهان برسد.
همچنین، عملکرد مطلوب تیم ملی ایران در بازی مقابل قطر و کره شمالی و کسب پیروزی برابر این دو تیم به حفظ جایگاه ایران در رنکینگ فیفا (فارغ از نتایج تیم ملی ژاپن) کمک میکند و درنهایت، تاثیر مهمی در قرارگیری تیم ملی ایران در سید دوم قرعه کشی جام جهانی ۲۰۲۶ خواهد داشت.
درنتیجه، تمامی این موارد باعث میشود که به هیچ عنوان دو مسابقه پیش رو اهمیت کمتری نسبت به بازیهای گذشته برای تیم ملی نداشته باشد.