توپ به دست برخورد کرد، تکل پا را زد؛
کارشناسی صحنههای مشکوک پرسپولیس و گلگهر
تصمیمات بحث برانگیز وحید کاظمی در دیدار گلگهر و پرسپولیس مورد نقد و بررسی کارشناسان داوری قرار گرفته است.
![کارشناسی صحنههای مشکوک پرسپولیس و گلگهر](https://news-cdn.varzesh3.com/pictures/2025/02/08/D/eqv3whcq3.jpg?w=800)
به گزارش "ورزش سه"، اگرچه دیدار گلگهر سیرجان و پرسپولیس با پیروزی یک بر صفر سرخها به پایان رسید اما با این حال تصمیم وحید کاظمی در سه صحنه مشکوک و بحث برانگیز با اعتراض اعضای تیم پرسپولیس همراه بود.
اولین صحنه در دقیقه ۴۴ بازی رخ داد که حسین کنعانیزادگان معتقد بود توپ در محوطه جریمه به دست علیزاده، مدافع گلگهر، برخورد کرده و داور باید خطای هند او را اعلام کند اما این صحنه در اتاق وی ای آر بررس شد و در نهایت نیز کاظمی بدون اینکه برای بازبینی برخورد به کنار زمین برود، دستور به ادامه بازی داد.
در دقیقه ۷۵ مسابقه نیز داور در پی برخورد عثمان اندونگ و عیسی آلکثیر در محوطه جریمه در سوت خود دمید و نقطه پنالتی را نشان داد اما لحظات بعد داوران حاضر در اتاق وی ای آر او را به کنار زمین فراخواندند تا او پس از بازبینی صحنه، تصمیم خود را تغییر بدهد و برخوردی را که لحظاتی پیش از این صحنه رخ داده بود، خطا به سود گلگهر اعلام کند.
یکی دیگر از تصمیمات بحثبرانگیز بازی نیست به ثانیههای پایانی مسابقه برمیگردد؛ جایی که علی علیپور روی یک ضدحمله موقعیتی عالی برای گلزنی به دست آورده بود اما پس از برخورد با مدافع حریف سرنگون شد و در شرایطی که سرخپوشان انتظار داشتند کاظمی کارت قرمز را از جیب خود بیرون بیاورد، او در سوت خود دمید تا بازی به پایان برسد.
نظرات کارشناسان داوری در خصوص این صحنهها را در ادامه میخوانید:
📌 برخورد توپ به علیزاده (مشکوک به هند پنالتی- دقیقه ۴۴)
✅ مهدی عالیقدر: وضعيت دست مدافع طبيعي بود و اينگونه برخوردها به هيچ عنوان نميتواند هند باشد و تصميم داور مبني برادامه مسابقه صحيح ميباشد.
✅ ابراهیم میرزابیگی: همانطور که مشخص است توپ به دست بازیکن گلگهر میخورد اما چون دسا در حالت عادی است و فضایی اشعال نکرده، ادامه بازی از طرف داور درست بود.
✅ تورج حقوردی: اتفاقی نیفتاد و ادامه بازی از سوی داور درست بود.
✅ حسین عسگری: خطای هندی دیده نمیشود و حتی اگر توپ به دست مدافع هم خورده باشد، دست کاملا حالت طبیعی داشت و تخلف هندی رخ نداده است.
✅ محمدرضا ابوالفضلی: دستِ مدافعِ گلگهر در حالت طبیعی قرار داشته و هیچگونه حجم یا حرکت اضافی نداشت. دوما توپ از دفع، توسط همدسته خودِ مدافع آمده بود، لذا هیچگونه خطای هندی که منجر به اعلام پنالتی گردد، وجود نداشت.
✅ سعید علینژادیان: دست در شرایط کاملا طبیعی بدن قرار دارد و ادامه بازی تصمیم صحیح بود.
✅ محمدحسین ترابیان: در این صحنه توپ به دست مدافع گلگهر برخورد میکند، ولی دست بازیکن مدافع در شرایط طبیعی است و توپ بدست برخورد میکند. این صحنه هند نیست و داور به درستی تصمیم به ادامه بازی گرفت.
📌 برخورد اندونگ و عیسی آلکثیر (مشکوک به پنالتی- دقیقه ۷۵)
✅ مهدی عالیقدر: جايگيري داور بسيار مناسب بود و تشخيص ابتدايي در اعلام پنالتي صحيح بود، مدافع با قراردادن پاي خود در مسير حركتي مهاجم مرتكب خطا ميشود اما باتوجه به شائبه خطا قبل از اعلام پنالتي، ارزيابي توسط تيم var انجام و درنهايت بازبيني نهايي توسط داور مسابقه صورت گرفت كه نشان ميدهد علي رغم فاصله كم كمك داور با صحنه اما بازيكن قرمز با دست بازيكن گل گهر را هل ميدهد و تصميم وي مبني بر اعلام خطا صحيح ميباشد.
✅ ابراهیم میرزابیگی: خطا از طرف بازیکن پرسپولیس انجام شد و در ادامه با دو حرکت، توپ به محوطه جریمه رسید و برخورد در محوطه جریمه شکل گرفت؛ بنابراین با توجه به اینکه خطا اتفاق افتاده بود، پنالتی به درستی لغو و خطا اعلام شد.
✅ تورج حقوردی: پیش از اینکه برخوردی در محوطه جریمه شکل بگیرد، بازیکن پرسپولیس، بازیکن حریف را هل داد و مرتکب خطا شد و طبق قوانین، داور میتواند برای خطاهایی که قبل از گل یا پنالتی اتفاق میفتد، به وی آی آر برود.
✅ حسین عسگری: داور به برخوردی که در محوطه جریمه رخ داد، نزدیک بود و پنالتی هم به درستی اعلام شد، چون مدافع هیچ اثری روی توپ نگذاشت و مرتکب خطا شد. شاید مهاجم مقداری بزرگنمایی هم کرده باشد اما در هر صورت خطا رخ داد. طبق قوانین، وقتی گلی زده میشود یا پنالتی اعلام میشود، باید بررسی شود که آیا قبل از این اتفاق، خطایی توسط تیم حمله کننده صورت گرفته یا نه که در این صحنه مشخص شد بازیکن پرسپولیس مرتکب خطا شده و به درستی پنالتی لغو شد. نکته مهم در خصوص این خطا این است که متاسفانه داوران در چنین صحنههایی خیلی متفاوت و ناهماهنگ قضاوت میکنند و همین موضوع باعث سردرگمی همه میشود و برای مثال اگر چنین برخوردی در محوطه جریمه رخ میداد، پنالتی اعلام نمیشد. در هر صورت از نظر من خطا رخ داد و بازیکن پرسپولیس، با دست بازیکن حریف را هل داده و هل دادن هم شدت ندارد و هل دادن است، اما متأسفانه داوران در این صحنهها متفاوت قضاوت میکنند و فولهای شدیدتر را هم خطا نمیگیرند.
✅ محمدرضا ابوالفضلی: در خصوص صحنه رخ داده بر روی مهاجم پرسپولیس باید گفت که مدافع گلگهر در دفع توپ ناموفق بود و با بیاحتیاطی به پای مهاجم ضربه زده و وی را سرنگون کرد که با توجه به جایگیری بسیار مناسب داور، به درستی خطای پنالتی اعلام شد اما نکتهای که در این زمینه وجود داشت نحوه تصاحب توپِ تیم پرسپولیس بود که با خطای واضحِ مدافعشان همراه شده بود. در این صحنه مدافع پرسپولیس با دو دستِ خود و بدون اینکه تصمیم به جدال با توپ از طریق پا داشته باشد، اقدام به هُل دادن حریف نمود. بهتر بود همکاری تیمی مناسبتری در این صحنه بین کمکداور و داور جهت اعلام خطا شکل میگرفت با این وجود کمکداوران VAR به درستی دخالت نموده و داور را برای بازبینی فراخواندند. با این تفاسیر لغوِ پنالتی و اعلام خطا به سود تیم گلگهر به درستی صورت پذیرفت.
✅ سعید علینژادیان: همکاری خوب کمک داور ویدیویی با داور مسابقه، منجر به اتخاذ تصمیم صحیح گردید. قبل از اعلام پنالتی بازیکن تیم قرمز با هر دو دست خود، بازیکن حریف را حل میدهد و در ادامه همان حمله منجر به اعلام پنالتی میشود ولی با دخالت به موقع VAR پنالتی کنسل شد و خطای قبل اعلام گردید.
✅ محمدحسین ترابیان: در این صحنه بازیکن مدافع پای بازیکن مهاجم را میزند و مهاجم را سرنگون میکند. داور با توجه به فاصله و زاویه خوبی که داشت به درستی تشخیص پنالتی داد. ولی قبل از این صحنه نزدیک کمک داور ۲ بازی روی بازیکن تیم گلگهر خطا صورت میگیرد که تیم داوری این خطای ساده را تشخیص نداد. داور پس از بازبینی صحنه به درستی و برابر پروتکل VAR ، پنالتی را لغو و خطای قبل از پنالتی را به نفع تیم گلگهر اعلام کرد.
📌 برخورد مدافع گلگهر و علی علیپور (مشکوک به اخراج- دقیقه 5+90)
❌ مهدی عالیقدر: در اين صحنه باتوجه به تمامي ملاحظات فرصت آشكار گلزني، بايد مدافع گل گهر با كارت قرمز جريمه ميشد و بهتر بود داور پس از اعلام اين خطا نسبت به اتمام بازي اقدام ميكرد و حتي پس از اعلام پايان بازي نسبت به بازبيني صحنه طبق پروتكل var اقدام ميکرد، چون بعد از سوت هم وی ای آر میتواند صحنه را بررسی کند.
❌ ابراهیم میرزابیگی: با توجه به اینکه خطا قبل از سوت پایان اتفاق افتاد، داور باید جریمه شخصی بازیکن گلگهر را اعلام میکرد و پس از آن اگر وقت نداشت، بدون ضربه بازی را به پایان میرساند. در واقع در این صحنه بازیکن گلگهر باید اخراج میشد و پس از آن سوت پایان بازی به صدا درمیآمد.
❌ تورج حقوردی: داور قطعا باید مدافع گلگهر را اخراج میکرد و پس از آن میتوانست پایان بازی را اعلام کند.
❌ حسین عسگری: با توجه به سرعت ضدحمله پرسپولیس، داور از صحنه دور بود و زاویه مناسب نداشت. در ثانیههای پایانی وقتهای تلفشده، بازیکن گلگهر با زانو مانع حرکت مهاجم شد و زانو و ران علیپو را مورد اصابت قرار داد و در ادامه توپ به دروازهبان رسید و بازی تمام شد. الیته در تمام کردن بازی مشکلی وجود ندارد اما قبل از سوت پایان، خطا اتفاق افتاد و داور تشخیص نداد و عجیب است که وی ای آر نیز ورود نکرد. این صحنه موقعیت مسلم و واضح گلزنی بود و خطا بیرون محوطه اتفاق افتاد و مدافع باید اخراج میشد، اما متاسفانه داوران وی ای آر توانایی کافی برای آنالیز این صحنه را نداشتند و حتما تشخیص داده اند موقعیت مسلم و واضح گلزنی نبوده است، در صورتی که در این شرایط باید به داور اعلام شود تا تصمیم نهایی توسط خود داور اخذ شود.
❌ محمدرضا ابوالفضلی: اشتباه عجیب داور و VAR! تأکید میکنم طبق پروتکل مسابقاتی که با VAR برگزار میگردد، «حتما» داور مسابقه بایستی قبل از به صدا درآوردن سوتِ پایان در هر نیمه از بازی، با اتاق چک نماید که قصد دمیدن در سوت را به نشانه پایان دارد تا در صورت عدم وجود صحنه یا مورد خاصی، مشکلی بوجود نیاید، سپس اقدام به سوت زدن نماید. این صحنه جلوگیری و سلب موقعیت آشکار گلزنی بود که بازیکن خاطی باید اخراج میشد اما داور اقدام به سوت زدن به نشانه پایان بازی نمود! اما از آنجایی که بازیکنان هر دو تیم هنوز در زمین مسابقه بودند، VAR حتما باید به داور اطلاع میداد و اجازه ترک زمین به بازیکنان داده نمیشد. احتمالا برآورد داور در این صحنه کارت زرد بوده اما با این وجود باید از طریق اتاق VAR این مهم به اطلاع ایشان میرسید. در اینجا داور میبایستی حتما سوت زده و اجازه خروج به بازیکنان را نمیداد، سپس نزد مانیتور رفته و صحنه را بررسی میکرد و در ادامه بدون اینکه خطایی اعلام کند(به غیر از پنالتی) مدافع گلگهر را با کارت قرمز جریمه مینمود. جریمه شخصی نمیبایستی در اینجا مورد غفلت واقع میشد. لازم به ذکر است داور پس از به صدا درآوردن سوت، اقدام به خارج نمودن گوشی هدست نمود که در این حالت ارتباط داوران اتاق VAR میتوانست از طریق کمکداوران یا داور چهارم انجام میشد.
❌ سعید علینژادیان: یک تصمیم اشتباه از داور مسابقه و کمک داور ویدیویی. بازیکن تیم قرمز در یک موقیت آشکار گلزنی قرار دارد که توسط مدافع حریف سرنگون میشود و چون هر چهار فاکتور تعیین شده برای موقعیت آشکار گلزنی در این صحنه وجود دارد جریمه مدافع باید کارت قرمز باشد که داور این تصمیم را اتخاذ نکرد. هرچند که داور بعد از این صحنه صوت پایان بازی را میزند ولی طبق قانون VAR اجازه دارد داور را برای بازبینی صحنه فراخواند تا تصمیم گرفته شود.
❌ محمدحسین ترابیان: در این صحنه بازیکن مدافع پشت محوطه جریمه با خطای پشت پا زدن موقعیت آشکار گلزنی را از مهاجم حریف گرفت که باید در این صحنه داور اعلام خطا و بازیکن مدافع را اخراج میکرد. درست است که زمان بازی به پایان رسیده بود ولی داور میتوانست قبل از اینکه بازیکن پرسپولیس صاحب توپ شد و استارت را شروع کرد سوت پایان را میزد نه اینکه پس از استارت حدود ۸۰ متری مهاجم پشت محوطه جریمه و پس از وقوع خطا سوت پایان را بزند. به نظرم در این صحنه داور میتوانست با خوش سلیقگی بهتری قضاوت کند.