گزارشی مفصل از نیم فصل اول لیگ برتر
فهرست تیم ملی برای جام جهانی ۲۰۳۰ اعلام شد
آیا فوتبال ایران خالی از استعداد جوان است؟ در این مقاله ویژه به صورت دقیق به این سئوال پاسخ داده شده است:
به گزارش "ورزش سه"، دو مسئله "جوانگرایی" و "توجه به لیگ برتر فوتبال ایران" همواره محل مناقشه میان کادرفنی تیم ملی و اهالی فوتبال بوده است. از یک طرف برخی از اهالی فوتبال معتقدند که تیم ملی به اندازه کافی جوان نیست و همچنین به لیگ برتر به صورت جدی و واقعی توجه نمیشود، از سوی دیگر کادر فنی تیم ملی مدعی است که پروژه جوانگرایی تیم ملی با یک شیب ملایم شروع شده و تمامی پدیدههای لیگ برتر نیز به اصطلاح در رادار آنها قرار دارند. اعضای کادرفنی تیم ملی حتی مدعی هستند که بازیهای لیگ یک نیز مورد بررسی آنها قرار میگیرد تا چنانچه استعدادی وجود داشت، او را به تیم ملی دعوت نمایند.
در راستای راستی آزمایی این ادعاها، در این مقاله قصد داریم به بررسی بازیکنانی که در بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال هستند و در نیم فصل اول لیگ برتر ایران به میدان رفتهاند، بپردازیم. درواقع، در طول این مقاله میخواهیم به طور مفصل به سوالات زیر پاسخ بدهیم.
۱) عملکرد بازیکنان این رده سنی در تیمهای لیگ برتر چگونه بوده است؟
۲) چند بازیکن در این رده سنی مورد اعتماد سرمربیان خود قرار گرفتهاند؟ برای اندازه گیری این شاخص فرض کردیم بازیکنی مورد اعتماد سرمربی خود بوده که در نیم فصل اول حداقل ۹۰۰ دقیقه (۱۰ بازی کامل) برای تیمش به میدان رفته باشد (جدای از اتفاقات و مصدومیتهای فوتبالی).
۳) چند بازیکن یا چند درصد از بازیکنان این رده سنی که بالای ۹۰۰ دقیقه به میدان رفتهاند، به تیم ملی در سه فیفادی گذشته دعوت شدهاند؟
۴) آیا کادر فنی تیم ملی برای آینده (جام جهانی ۲۰۳۰ و جام ملتهای ۲۰۳۱) پشتوانه سازی میکند؟
برای پاسخ به این سوال بررسی کردیم که بطور کلی چند بازیکن ۲۵ سال و زیر ۲۵ سال به تیم ملی در سه فیفادی گذشته دعوت شدهاند و چند نفر از آنها برای تیم ملی بازی کردهاند.
پیش از بررسی آمار مربوط به بازیکنان این رده سنی با دقت به دو تصویر زیر نگاه کنید.
تراکتور: تاثیرگذارترین بازیکن لیگ در فهرست پرشورها
تراکتور در مسیر قهرمانی نیم فصل تنها از ۳ بازیکن ۲۱ تا ۲۵ سال بهره برد اما تاثیرگذارترین بازیکن این تیم در نیم فصل اول، امیرحسین حسین زاده و سومین بازیکن تاثیرگذار آنها، مهدی هاشم نژاد در همین بازه سنی قرار میگیرند. حسین زاده با ثبت ۵ گل و ۶ پاس گل و هاشم نژاد با به ثمر رساندن ۵ گل و ثبت ۱ پاس گل موفق شدند نیم فصل اول بسیار خوبی را با تراکتور سپری کنند.
نکته جالب در خصوص تراکتور این است که اسکوچیچ در بازه سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال در نیم فصل اول به هیچ بازیکنی میدان نداده است. درواقع، تراکتور در نیم فصل اول، تنها به ۳ بازیکن ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال بازی داده که امیرحسین حسین زاده ۱۱۵۸ دقیقه، مهدی هاشم نژاد ۱۱۱۸ دقیقه و سعید کریم آذر ۷۰ دقیقه برای قرمزپوشان تبریزی به میدان رفتهاند.
عملکرد فوقالعاده حسین زاده در طول نیم فصل باعث شد تا در دو فیفادی از سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت شود. در خصوص هاشم نژاد هم بایستی گفته شود که اوج درخشش او (به ثمر رساندن سه گل در سه بازی پشت سرهم) بعد از فیفادی سوم رقم خورده و عدم دعوت او به تیم ملی در سه فیفادی گذشته منطقی به نظر میرسد.
سپاهان: دارندگی و برازندگی، ۴ ملی پوش در دیار زاینده رود
سپاهان مجموعا ۶۳۲۲ دقیقه به بازیکنان این رده سنی بازی داده است که از نظر تعداد دقایق در رتبه نخست قرار دارد. طلایی پوشان اصفهان در نیم فصل اول ۸ بازیکن در رده سنی ۲۱ تا ۲۵ سال را به بازی گرفتند که از میان این ۸ بازیکن، ۵ بازیکن بالای ۹۰۰ دقیقه یعنی بیش از ۱۰ بازی کامل را برای این تیم به میدان رفتهاند. نکته جالب اینجاست که بازیکنان جوان سپاهان فوقالعاده کار کردند و توانستند با ثبت ۱۵ گل و ۸ پاس گل بهترین عملکرد را نسبت به سایر تیمهای لیگ برتری در این بازه سنی به نمایش بگذارند. البته ذکر این نکته ضروری است که از این ۸ بازیکن سپاهان، ۶ بازیکن در ابتدای فصل به این تیم پیوستند و فقط ارشیا سرشوق و آریا یوسفی در فصل گذشته برای سپاهان به میدان رفته بودند و به نوعی این مسئله به توان مالی بالای سپاهانیها در پنجره تابستانی گذشته اشاره دارد. همچنین، ۷ بازیکن از ۸ بازیکن سپاهان در این رده سنی (یعنی بجز وحدت حنانوف) ایرانی هستند که از میان این ۷ بازیکن، ۴ بازیکن حداقل در یکی از سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت شدهاند که اسامی آنها عبارتند از: آریا یوسفی، محمد امین حزباوی، جواد آقایی پور و مهدی لیموچی. البته گفتنی است صالح حردانی در حالی الان در سن ۲۶ سالگی است که در سه فیفادی گذشته در سن ۲۵ سالگی قرار داشت که با درنظر گرفتن او، تعداد ملی پوشان سپاهان در این بازه سنی به عدد ۵ میرسد.
مهدی لیموچی با ۹۶۱ دقیقه بازی و ثبت ۷ گل و ۲ پاس گل بهترین عملکرد را در میان همتیمیهای خود در این رده سنی دارد، البته نمیتوان از عملکرد فوقالعاده محمد امین حزباوی و آریا یوسفی غافل شد که با وجود پست دفاعی توانستند مجموعا روی هم ۴ گل و ۴ پاس گل به ثمر برسانند.
پرسپولیس: اورونوف بهترین زیر ۲۵ سال سرخپوشان
پرسپولیس در نیم فصل اول به ۶ بازیکن از این رده سنی بازی داده است که هیچ کدام آنها بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان نرفتهاند و این ۶ بازیکن، مجموعا ۳ گل و ۲ پاس گل را به ثبت رساندند. استون اورونوف با ثبت ۲ گل و ۱ پاس گل بیشترین میزان تاثیرگذاری و با ۸۲۹ دقیقه بازی، بیشترین میزان حضور را نسبت به سایر بازیکنان پرسپولیس در این بازه سنی داشته است. تنها دروازهبان لیست ۶ نفره پرسپولیس، امیررضا رفیعی است که در سه حضور خود عملکرد خیلی خوبی داشت و موفق شد ۲ کلینشیت به نام خود ثبت کند و فقط یک گل دریافت نماید. از میان ۵ بازیکن ایرانی پرسپولیس، هیچکدام در سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت نشدهاند. بجز رفیعی که به عملکرد او اشاره شد، محمد خدابندهلو با ۱ گل و سهیل صحرایی با ۱ پاس گل تاثیرگذارترین بازیکنان پرسپولیس در این بازه سنی بودند.
فولاد: محمد عباسی تنها نماینده فولادیها
فولاد برخلاف سه تیم بالای جدول که تعداد بازیکنان بیشتری در بازه سنی ۲۱ سال تا ۲۵ سال نسبت به بازه سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال به بازی گرفتهاند، فقط از یک بازیکن در رده سنی ۲۱ سال تا ۲۵ سال بهره گرفته است که هم از منظر تعداد بازیکن و هم از منظر مجموع دقایق بازی (۴۰۸ دقیقه) نسبت به رده سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال این تیم (۵ بازیکن و ۷۱۶ دقیقه) کمتر میباشد. محمد عباسی که تنها نماینده فولادیها در این بازه سنی است توانست در نیم فصل اول یک پاس گل بدهد. نکته جالب در خصوص فولاد این است که از حیث تعداد بازیکن، در رتبه آخر جدول قرار دارد.
گل گهر: دفاع مستحکم تارتار متشکل از جوانان
غالب بازیکنان گل گهر در این رده سنی را عناصر دفاعی این تیم تشکیل میدهند که نکته قابل توجه در خصوص سیرجانیها این است که آنها با دریافت تنها ۶ گل خورده، نیم فصل اول فوقالعادهای را سپری کردند.
مهدی تارتار به ۷ شاگرد خود در این بازه سنی در نیم فصل اول میدان داد که این بازیکنان روی هم رفته ۳۵۴۸ دقیقه برای گل گهر بازی کردند. تنها بازیکن خارجی گل گهر در این بازه سنی، عثمان اندونگ است. از میان ۶ بازیکن ایرانی گل گهر در این فهرست، تنها محمدمهدی زارع است که بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان رفته است. گفتنی است که بازیکنان گل گهر در این رده سنی هیچ گل و پاس گلی را در نیم فصل اول ثبت نکردند که این موضوع باتوجه به اینکه اکثر بازیکنان این رده را عناصر دفاعی تشکیل میدهند، دور از ذهن نیست. نکته قابل توجه اینجاست که عملکرد فوقالعاده خط دفاعی گل گهر از چشم کادر فنی تیم ملی دور نمانده و محمدمهدی زارع در سه فیفادی گذشته به اردوی تیم ملی فراخوانده شده است.
اما پدیده گلگهر امیر رزاقینیا بوده است که در دو بازی ابتدایی لیگ بیست و چهارم به عنوان یار جانشین به زمین آمد و از بازی نساجی در ترکیب اصلی قرار گرفت و 9 بازی برای این تیم انجام داد. او در نیم فصل اول گل یا پاس گل در تیم خود ثبت نکرد اما در روند بازی تیم خود بسیار تاثیرگذار بود.
ذوب آهن: ۲ جوان آیندهدار در فهرست محمد ربیعی
همانطور که در تصویر دو قابل مشاهده است، ذوب آهن از حیث تعداد بازیکنان بکارگرفته شده این رده سنی در رده سوم قرار دارد. محمد ربیعی در نیم فصل اول از ۱۰ بازیکن این رده سنی استفاده کرده که مجموعا توانستهاند ۴ گل و ۴ پاس گل به ثمر برسانند که از این آمار، ۴ گل آن مربوط به امید لطیفی، دومین بازیکن تاثیرگذار ذوب آهن در نیم فصل اول است. بازیکنان ذوب آهن در این بازه سنی مجموعا ۴۳۹۳ دقیقه به میدان رفتهاند که فقط ۲ بازیکن (پارسا جعفری و امید لطیفی) بالای ۹۰۰ دقیقه برای این تیم بازی کردهاند. پارسا جعفری ۱۳ بازی درون دروازه سبز پوشان اصفهانی ایستاد که موفق شد به رکورد فوقالعاده ۷ گل خورده و ۷ کلینشیت برسد. همچنین، فردین یوسفی ۸۶۶ دقیقه برای گاندوها به میدان رفته که توانست در این مدت، ۳ پاس گل را به نام خود ثبت کند. لازم بذکر است که محمدجواد آزاده فقط ۱۹ دقیقه برای ذوب آهن مقابل هوادار بازی کرد و از هفته پنجم برای شمس آذر قزوین به میدان رفت.
از میان بازیکنان ذوب آهن در این رده سنی، هیچ کدام از آنها در سه فیفادی قبلی به تیم ملی دعوت نشده بودند که باتوجه به سطح عملکردی همپستیهای آنها در تیم ملی این مسئله چندان هم دور از انتظار نبود. همچنین، ذکر این نکته ضروری است که امید لطیفی ۲ گل از ۴ گل خود را بعد آخرین فیفادی تیم ملی به ثمر رسانده و پارسا جعفری هم ۴ کلینشیت خود را بعد از آخرین اردوی تیم ملی به ثبت کرده است.
آلومینیوم اراک: جوانان از کار کردن با مجتبی حسینی خوشحالند
آلومینیوم نسبت به رده سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال، از بازیکنان کمتری (۴ بازیکن) در بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال استفاده کرده است که این بازیکنان روی هم رفته ۲۶۷۰ دقیقه برای اراکیها به میدان رفتهاند. ۲ بازیکن (عارف حاجی عیدی و محمد لطفی) از این فهرست ۴ نفره بیش از ۹۰۰ دقیقه بازی کردند که عارف حاجی عیدی (هافبک دفاعی) با ۱۲۳۸ دقیقه و ثبت ۳ گل و محمد لطفی (وینگر چپ) با ۱۳۳۵ دقیقه و ثبت ۳ پاس گل عملکرد فوقالعادهای را از خود به نمایش گذاشتند. نکته جالب توجه در خصوص حاجی عیدی این است که با به ثمر رساندن ۳ گل در نیم فصل اول توانست عنوان گلزنترین هافبک نیم فصل را از آن خود کند.
حاجی عیدی و لطفی علی رغم عملکرد نسبتا خوب به سه فیفادی قبلی دعوت نشدهاند که باتوجه به سطح همپستیهای آنها در تیم ملی این مسئله چندان هم دور از انتظار نبود و احتمالا با ممارست و بهبود عملکرد خود بتوانند در فیفادیهای بعدی به تیم ملی دعوت بشوند.
ملوان: برخورداری از موهبت سربازها
ملوان از ۷ بازیکن مربوط به این رده سنی در نیم فصل اول استفاده کرد که مجموعا ۴۰۹۱ دقیقه برای سفید پوشان انزلی به میدان رفتهاند. از میان این ۷ بازیکن، ۳ بازیکن (سامان تورانیان، محمدرضا رضایی و محمد عمری) بیش از ۹۰۰ دقیقه برای این تیم بازی کردند. محمد عمری و محمدرضا رضایی هرکدام ۲ گل و سامان تورانیان با ۳ پاس گل تاثیرگذارترین بازیکنان ملوان در این رده سنی بودند. هیچ کدام از این ۷ بازیکن ملوان در سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت نشده اند.
چادرملو: برزیلیهای جوان در فهرست یزدیها
سعید اخباری سرمربی جوان چادرملو به ۹ بازیکن مربوط به رده سنی میدان داد که مجموعا ۳۶۰۰ دقیقه برای تنها نماینده استان یزد به میدان رفتند. نکته جالب در خصوص چادرملو این است که ۳ بازیکن آنها در این بازه سنی، خارجی هستند. از میان این ۹ بازیکن، فقط محمد مهدی احمدی با ۱۲۰۱ دقیقه و ویکتور ماتئوس با ۱۰۲۳ دقیقه حضور، بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان رفتهاند. ۵ بازیکن ایرانی چادرملو در این بازه سنی مجموعا روی هم یک گل و یک پاس گل که به ترتیب متعلق به محمدحسین فلاح و محمدرضا مسلمی جاوید میباشد، به ثبت رساندند. همچنین، بازیکنان خارجی چادرملو توانستند ۲ گل روی هم رفته به ثمر برسانند. چادرملو هم در سه فیفادی گذشته هیچ نمایندهای از این بازه سنی نداشته است.
استقلال تهران: جوانان در لیست مازاد
آبی پوشان پایتخت به ۵ بازیکن از این رده سنی بازی دادند که مجموعا ۲۰۲۸ دقیقه برای استقلال به میدان رفتهاند. محمدحسین اسلامی با ۸۰۲ دقیقه حضور و امیرعلی صادقی با ۱۹۱ دقیقه حضور هر کدام ۱ گل برای استقلال به ثمر رساندند. سایر بازیکنان فهرست ۵ نفره استقلال، محمدرضا خالد آبادی، سامان فلاح و علیرضا کوشکی هستند که به ترتیب با ۹۰، ۶۳۴ و ۳۱۱ دقیقه حضور شرایط خوبی را در نیم فصل اول نداشتند و زمزمههایی از پیوستن آنها به تیمهای دیگر در پنجره زمستانی شنیده میشود. استقلال تهران هم هیچ نمایندهای در این رده سنی در سه فیفادی گذشته نداشته است.
استقلال خوزستان: نمایش کم فروغ بازیکنان زیر ۲۵ سال
آبیهای خوزستان درست مثل همتای تهرانی خود ۵ نماینده در این رده سنی داشتند که مجموعا ۲۱۲۰ دقیقه برای تیمشان بازی کردند و سبحان پسندیده با ۸۹۸ دقیقه و امیر محمد محکم کار با ۵۹۵ دقیقه بیشترین حضور را در میان بازیکنان این بازه سنی داشتهاند. همچنین، مومل عبدالرضای عراقی تنها خارجی لیست ۵ نفره استقلالیهای خوزستان را تشکیل میدهد که توانست در نیم فصل اول یک پاس گل بدهد. ۴ بازیکن ایرانی آبی پوشان اهواز در نیم فصل اول روی هم رفته فقط یک پاس گل که آن هم متعلق به امیر محمد محکم کار است ثبت کردهاند. استقلال اهواز در این بازه سنی هیچ نمایندهای در میان ملی پوشان سه فیفادی گذشته نداشته است.
مس رفسنجان: یک خارجی با بیشترین حضور
مسیها ۷ نماینده در این بازه سنی داشتند که روی هم رفته ۲۵۹۹ دقیقه برای این تیم به میدان رفتند. نکته جالب توجه در خصوص مس این است که هیچ کدام از بازیکنان این تیم بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان نرفتهاند و بیشترین دقایق حضور را سباستین اسپاهیو با ۸۵۹ دقیقه و مجید نصیری با ۸۳۳ دقیقه داشتهاند. امیرحسین جولانی و اسپاهیو هر کدام با ثبت به ترتیب ۱ گل و ۱ پاس گل بهترین عملکرد را در فهرست ۷ نفره مسیها داشتهاند. هیچ کدام از بازیکنان مس در این رده سنی در سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت نشدهاند.
نساجی مازندران: هوشمند تنها نماینده نساجی در باشگاه ۹۰۰ تاییها
ساکت الهامی به ۵ بازیکن از این رده سنی در طول نیم فصل اول میدان داده که مجموعا ۳۰۷۰ دقیقه برای نماینده قائمشهر بازی کردهاند. امیرمحمد هوشمند تنها بازیکن فهرست 5 نفره الهامی است که بیش از ۹۰۰ دقیقه برای نساجی بازی کرده و ۱ گل هم برای تیمش به ثمر رسانده است. همچنین، منتظر محمد به عنوان تنها بازیکن خارجی در این لیست قرار دارد که موفق شد یک پاس گل در نیم فصل اول بدهد. مرصاد سیفی نیز با ۶۳۸ دقیقه حضور ۱ گل برای نساجی به ثمر رسانده است. فهرست ۵ نفره ساکت الهامینمایندهای در سه اردوی قبلی تیم ملی نداشته است.
خیبر خرم آباد: عدم اعتماد به جوانان
خیبر خرم آباد در نیم فصل اول به ۵ بازیکن این رده سنی بازی داده است که مجموعا ۱۴۲۲ دقیقه برای این تیم به میدان رفتهاند، این درحالی است که ۳ بازیکن این بازه سنی کمتر از نیم ساعت برای نماینده استان لرستان بازی کرده اند. نکته جالب درخصوص خیبر این است که بعد از فولاد کمترین استفاده را از بازیکنان این رده سنی از حیث میزان دقایق حضور داشته است. حمیدرضا طاهرخانی با ۹۸۵ دقیقه بازی بیشترین تعداد دقایق را در میان بازیکنان این فهرست ۵ نفره داشته که موفق شده ۱ گل در طول نیم فصل به ثمر برساند و بعد از او محمدطاها طباطبایی قرار دارد که با ۳۸۵ دقیقه حضور توانسته ۲ گل برای تیمش بزند. گفتنی است هیچکدام از بازیکنان خیبر در این بازه سنی در سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت نشدهاند.
شمس آذر قزوین: صدرنشین جدول جوانگرایی
قزوینیها با ۱۲ نماینده در این رده سنی در رتبه نخست جدول از حیث تعداد بازیکن قرار دارند که این بازیکنان روی هم رفته ۶۰۵۵ دقیقه برای تیمشان بازی کرده اند. از میان این فهرست ۱۲ نفره، فقط ۳ بازیکن (هومن ربیع زاده، ایمان اکبری و مجتبی فخریان) بیش از ۹۰۰ دقیقه برای تیمشان به میدان رفتهاند و گفتنی است مجتبی فخریان با ثبت ۲ گل و ۱ پاس گل بیشترین میزان تاثیرگذاری را داشته است و بعد از او نوید کومار با 1 پاس گل قرار دارد. شمس آذر قزوین نیز مثل خیبر در سه فیفادی گذشته از این رده سنی هیچ نمایندهای در تیم ملی نداشته است.
هوادار تهران: کارخانه بازیکنسازی
تنها نماینده غیر سرخابی پایتخت در راستای سیاستهای جوانگرایی خودش در نیم فصل اول به ۱۱ بازیکن در بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال میدان داده است که این بازیکنان روی هم رفته ۳۵۷۳ دقیقه برای هوادار بازی کردهاند. از حیث تعداد بازیکن در این رده سنی، هوادار بعد از شمس آذر در رتبه دوم قرار دارد. نکته جالب توجه در خصوص هوادار این است که مهدی گودرزی تنها بازیکن این تیم است که بیش از ۹۰۰ دقیقه در زمین حضور داشته و توانسته با ثبت ۱ گل و ۱ پاس گل عملکرد بهتری را نسبت به سایر بازیکنان این فهرست ۱۱ نفره از خود نشان بدهد. محمدحسین زواری و علی فتحی هم هر کدام ۱ گل برای تیمشان به ثمر رساندهاند. همچنین، محمد جواد کیا به عنوان دروازهبان در این فهرست قرار دارد که در ۶ حضور ثابت خود تنها موفق به ثبت یک کلینشیت شده است. هوادار نیز در این بازه سنی هیچ نمایندهای در سه اردوی قبلی تیم ملی نداشته است.
نکته جالب در خصوص دو تیم انتهای جدول این است که آنها با ۲۳ بازیکن از حیث تعداد بازیکن در این رده سنی در رتبههای اول و دوم قرار دارند، این درحالی است که ۴ تیم اول جدول روی هم رفته ۱۸ نماینده در این بازه سنی دارند و درواقع، میتوان نتیجه گرفت که ریسک جوانگرایی همیشه مثل سپاهان همراه با موفقیت نیست و روی دیگر آن میتواند قرار گرفتن در منطقه سقوط باشد.
نتیجه گیری: تیم ملی دوم ایران با میانگین سنی کمتر از ۲۵ سال
در طول نیم فصل اول در تمامی تیمها مجموعا ۲۲ بازیکن ایرانی در بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال بیش از ۹۰۰ دقیقه برای تیمهایشان به میدان رفتهاند (تصویر سه) که از این ۲۲ بازیکن، ۵ بازیکن (آریا یوسفی، محمد امین حزباوی، مهدی لیموچی، امیرحسین حسین زاده و محمد مهدی زارع) حداقل یکبار در سه فیفادی گذشته توسط سرمربی تیم ملی به اردو فراخوانده شدهاند (تصویر چهار). درواقع، نزدیک به ۲۳ درصد بازیکنانی که به اندازه کافی برای تیمهایشان در این بازه سنی بازی کردهاند به تیم ملی دعوت شدهاند که نرخ بسیار مطلوب و حتی بالایی است.
توجه داشته باشید که این عدد فقط مربوط به بازیکنان لیگ برتر است.
عدم دعوت سایر بازیکنان (یعنی آن ۷۷ درصد باقیمانده) میتواند دلایلی همچون کیفیت بالای سایر رقبای آنها جهت حضور در تیم ملی و یا شروع نمایش درخشان آنها بعد از فیفادی نوامبر (فیفادی سوم) و محدودیت لیست تیم ملی داشته باشد. گفتنی است باتوجه به اینکه جواد آقایی پور ۳۴۸ دقیقه برای سپاهان به میدان رفته است، علیرغم دعوت او به تیم ملی در فیفادی سپتامبر، او را در محاسبات فوق بدلیل حضور کمتر از ۹۰۰ دقیقهای در نیم فصل اول لحاظ نکردیم.
نباید از ذکر این نکته غافل شد که در حال حاضر در همین بازه سنی بازیکنان لژیونر باکیفیتی هم داریم که در سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت شدهاند. در مجموع با احتساب بازیکنان لژیونر، امیر قلعه نویی ۱۴ بازیکن (۱۴ نام مختلف) ۲۵ سال و زیر ۲۵ سال را به تیم ملی در سه فیفادی قبلی دعوت کرده است که احتمالا آنها شاکله اصلی تیم ملی ایران در جام جهانی ۲۰۳۰ و جام ملتهای ۲۰۳۱ را بعنوان بازیکنان اصلی تشکیل میدهند. لازم بذکر است که صالح حردانی، محمد محبی و مهدی قائدی در سه فیفادی قبلی در سن ۲۵ سالگی بودهاند. همچنین، ۸ بازیکن از این ۱۴ بازیکن در سه فیفادی گذشته برای تیم ملی بازی کردهاند.
بطور کلی بایستی نگاه منطقی به تیم ملی داشت و در حال حاضر نمیتوان انتظار داشت که برای جام جهانی ۲۰۲۶ قلم قرمز برروی نام همه ستارههای کشور که در بازه سنی بیشتر از ۲۵ سال قرار دارند و سالها برروی آنها سرمایهگذاری شده است، کشیده شود اما میتوان با دعوت از بازیکنان جوان و بکارگیری مستعدترین آنها در مسابقات باقیمانده مقدماتی جام جهانی و حتی در جام جهانی ۲۰۲۶ آنها را برای تورنمنتهای بعدی آماده کرد. درواقع، مسیری که کادر فنی تیم ملی طی میکند مسیر نسبتا درستی است که از دل آن یک تیم ملی دیگر در حال شکلگیری است، یک تیم ملی با میانگین سنی کمتر از ۲۵ سال.
لازم بهذکر است که دادههای دقایق حضور بازیکنان این رده سنی در تاریخ جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ از وبسایت ترنسفرمارکت استخراج شدهاند و دادههای مربوط به عملکرد آنها (گل یا پاس گل) در تاریخ مذکور از وبسایت ورزش سه برداشته شده است.
سروش سلماسی