قهرمانی آسیا و ستاره سوم، آری یا نه؟
بررسی ادعای بزرگ سرمربی آلمانی استقلال
آیا همانطور که وینفرد شفر میگوید تیم ساخته شده توسط او قهرمان آسیا میشد؟ استقلال باید کدام رقبا را برای قهرمانی آسیا شکست میداد؟
به گزارش "ورزش سه"، وینفرد شفر، سرمربی آلمانی سابق استقلال، شب گذشته پس از سالها در گفتگوی اختصاصی خود با ورزش سه، درخصوص دوران حضور پر فراز و نشیبش در استقلال که تنها ۱۹ ماه به طول انجامید صحبت کرد و خاطرات تلخ و شیرین زیادی را برای هواداران استقلال بازگو کرد.
یکی از مهمترین قسمتهای مصاحبه شفر، به جایی برمیگردد که او همانند خیلی از هواداران و البته پیشکسوتان استقلال در سالهای اخیر، مدعی شد که تیم او در سال نخست حضورش توانایی قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا را داشت اما تصمیمات اشتباه مدیران وقت باعث خروج ستارههای تاثیرگذار این تیم و در نهایت زمینهساز حذف آبی پوشان در مرحله یک چهارم نهایی مقابل السد شد.
در اینکه شفر باوجود آنکه استقلال را در رتبههای پایین جدول تحویل گرفت و توانست تیمی که خودش نبسته بود را با کسب نتایج بسیار خوب دوباره در دل هواداران جا کند شکی نیست اما اینکه او مدعی است تیمش بدون ستاره در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف السد رفته است کمی غیرمنطقی به نظر میرسد.
به همین بهانه و برای بررسی ادعای او، بد نیست مروری بر حضور وینفرد شفر در استقلال داشته باشیم تا به طور کلی متوجه عملکرد او روی نیمکت آبی پوشان پايتخت شویم:
* دوشنبه دهم مهر ماه ۱۳۹۶، وینفرد شفر رسما سرمربی استقلال شد!
دمدمای غروب اوایل مهرماه بود که سرانجام دو هفته بعد از جدایی علیرضا منصوریان و از میان گزینههای مختلفی که نامش پیرامون نیمکت استقلال شنیده میشد، وینفرد شفر ۶۷ ساله با سابقه سرمربیگری در تیمهای مطرح آلمان همچون کارلسروهه و کلن و همچنین تیم ملی کامرون، هدایت استقلال را برعهده گرفت.
شفر طلسم پانزده ساله عدم حضور سرمربی خارجی در استقلال را شکست و بعد از هموطنش رولاند کخ، تبدیل به ششمین سرمربی غیرایرانی آبی پوشان شد.
او در اولین بازی خود تنها سه روز بعد از عقد قرارداد با استقلال، با تساوی بدون گل برابر فولاد پورموسوی در آزادی متوقف شد و سپس در جام حذفی مقابل نساجی که آن روزها لیگ یکی بود اولین بردش را روی نیمکت استقلال با نتیجه ۲-۱ به دست آورد. از شانس بد او اما در سومین دیدارش باید در شهرآورد هشتاد و پنجم پايتخت به مصاف پرسپولیس قدرتمند برانکو ایوانکوویچ میرفت.
دیداری که میتوان آن را نقطه عطف شروع دوران باشکوه شفر در استقلال نامید. چرا که هواداران استقلال در اتفاقی کمسابقه با وجود شکست ۱-۰ مقابل رقیب سنتی با تک گل علی علیپور از روی نقطه پنالتی، بعد از پایان بازی ایستاده به تشویق بازیکنان این تیم پرداختند و به این شکل رضایتشان از عملکرد خوب شاگردان شفر را نشان دادند.
* آغاز عصر باشکوه شفر در استقلال بعد از باخت دربی!
آبی پوشان بعد از شکست تلخ دربی رفت، یازده بازی متوالی در لیگ برتر و چهار بازی در جام حذفی را بدون شکست و با کسب ۹ برد به پایان رساندند تا اینکه به رقیب سرسخت آن روزهای خود یعنی ذوب آهن تحت هدایت امیر قلعهنویی رسیدند.
دیداری که دومین شکست استقلال تحت هدایت وینفرد شفر را در اصفهان رقم زد اما نتایج خوب چند وقت اخیر آبی پوشان همچنان لبخند رضایت از نمایش شاگردان شفر را روی لبهای هواداران آبی نگه داشته بود تا اینکه دربی برگشت لیگ هفدهم فرا رسید و استقلال توانست با برتری ۱-۰ مقابل پرسپولیس، نه تنها شکست دور رفت را جبران کند بلکه با روحیه مضاعف آماده شروع رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا شود.
* صدرنشینی مقتدرانه در گروه مرگ
جایی که استقلال باوجود آنکه در گروه مرگ رقابتها با تیمهای الهلال، العین و الریان همگروه بود اما توانست مقتدرانه و با کسب سه پیروزی و سه مساوی، به عنوان صدرنشین راهی مرحله یک هشتم نهایی شود.
جایی که از شانس بد شفر و استقلال، آنها باید بار دیگر به مصاف ذوب آهنی میرفتند که تنها باخت آنها در نیم فصل دوم را رقم زده بود. بازی رفت دو تیم در اصفهان برگزار و شاگردان قلعهنویی با گل دقیقه پایانی گئورگی گولسیانی از روی نقطه پنالتی، استقلال را تا آستانه حذف از لیگ قهرمانان پیش بردند تا اینکه یک هفته بعد بازی برگشت با استقبال چشمگیر هواداران استقلال در ورزشگاه آزادی برگزار شد.
دیداری که علیرغم بازی خوب شاگردان شفر اما باید قبول کرد که آبیها با چاشنی شانس توانستند از سد رقیب سرسخت خود عبور کنند. حتما خطای عجیب و غریب تیام روی فخرالدینی در اولین دقیقه آن مسابقه را به یاد دارید. جایی که داور عمانی تصمیم گرفت با ملایمت زیاد با مهاجم عصبانی استقلال برخورد کند و او را تنها با یک کارت زرد جریمه کرد.
در ادامه کار تیامی که از خطر اخراج گریخته بود، تبدیل به ستاره اول زمین شد و با سه گل در نیمه اول، به نوعی نسخه ذوب آهن را پیچید اما گل دقیقه ۶۵ قاسم حدادیفر تنور این مسابقه را دوباره داغ کرد.
تا حدی که شاگردان قلعهنویی چیزی نمانده بود با گل دقیقه آخری ربیع عطایا، حکم حذف دراماتیک استقلال در یک هشتم را امضاء کنند اما با خوششانسی مهدی رحمتی و شفر، مهاجم لبنانی ذوب آهن توپ را در دو قدمی دروازه به بیرون زد تا استقلال با برتری ۳-۲ در مجموع دو بازی به یک چهارم نهایی صعود کند.
بعد از آن بازی و قهرمانی استقلال در جام حذفی با پیروزی ۱-۰ مقابل خونه به خونه، مطابق با سخنان وینفرد شفر، چند ستاره اصلی استقلال از جمله مجید حسینی، امید ابراهیمی، سرور جپاروف و البته مامه تیام در کمال ناباوری هواداران از این تیم جدا شدند.
* ورود پرسروصدا به بازار نقل و انتقالات
درست همان زمانی که هواداران و کادرفنی استقلال معقتد بودند که با جدایی ستارهها از این تیم، نمایش درخشان این تیم در فصل جدید مختل خواهد شد، استقلال در یک تابستان شلوغ با بازیکنان مطرحی همچون محمد دانشگر، علی کریمی، مارکوس نیومایر، مرتضی تبریزی و الحاجی گرو قرارداد امضا کرد.
در همان زمان اما پرسپولیس به دلیل پنجره بسته، نه تنها قادر به جذب بازیکنان جدید نبود بلکه مهرههای تاثیرگذاری همچون فرشاد احمدزاده، مهدی طارمی، صادق محرمی و وحید امیری را از دست داده بود و همچنین برانکو ایوانکوویچ رامین رضاییان و محسن مسلمان را از تیم کنار گذاشته بود.
شهریورماه فرا رسید و استقلال در مرحله یک چهارم نهایی باید به مصاف السد میرفت و پرسپولیس نیز با الدحیل روبرو شد. با وجود حمایت یکصدهزار نفری هواداران استقلال در بازی رفت این تیم مقابل السد، اما آبی پوشان در نهایت با نتیجه ۳-۱ مغلوب ژاوی و همتیمیهایش شدند و در بازی برگشت نیز به نتیجهای بهتر از تساوی ۲-۲ نرسیدند تا رویای صعود به نیمه نهایی از بین برود.
پرسپولیس اما با وجود شکست ۱-۰ در قطر مقابل الدحیل، در بازی برگشت با ارائه نمایشی به یاد ماندنی توانست با حساب ۳-۱ از سد الدحیل بگذرد و در نهایت نیز با شکست همان السدی که استقلال را حذف کرد، با لیستی متشکل از ۱۳ بازیکن بزرگسال برای اولین بار به فینال مسابقات برسد و در نهایت با قبول شکست مقابل کاشیما، به نایب قهرمانی بسنده کند.
با وجود ناکامی خریدهای جدید استقلال که با سروصدای فراوانی به این تیم آمده بودند اما آنها در نقل و انتقالات نیم فصل نیز دست به خریدهای زیادی زدند و با آیاندا پاتوسی، اسماعیل گونکالوس، گادوین منشا و امید نورافکن قرارداد امضا کردند.
با این حال اما استقلال با شفر کورس رقابت بر سر قهرمانی در لیگ برتر را نیز به پرسپولیس برانکو ایوانکوویچ باخت و در نهایت ماموریت وینفرد شفر با شکست مقابل پدیده در هفته بیست و هفتم لیگ هجدهم مقابل یحیی گلمحمدی به پایان رسید تا استقلال فصل را با فرهاد مجیدی ادامه دهد و به رتبه سوم بسنده کند. ضمن آنکه استقلال در لیگ قهرمانان ۲۰۱۹ نیز نتوانست حتی از گروه نسبتا آسان خود نسبت به فصل قبل صعود کند و با هشت امتیاز در جایگاه سوم قرار گرفت.
با این وجود اما استقلالیها از آن دوران تاکنون همچنان حسرت تیم درخشان فصل اول شفر را میخورند و معتقدند عوامل بالا دستی مانع از قهرمانی آبی پوشان در آسیا شدند. بد نیست وینفرد شفر یک بار دیگر دوران حضور در استقلال را بررسی کند تا شاید به یاد بیاورد که حذف او در یک چهارم میتوانست در یک هشتم رقم بخورد اگر ربیع عطایا قدر آن موقعیت طلایی را در دقیقه پایانی میدانست.
یا اینکه به جای پافشاری بر خرید نفراتی همچون الحاجی گرو، مارکوس نیومایر و همام طارق که به جز ستاره عراقی، امتیاز خاصی جز سه چهار گل نه چندان مهم در بازیهای آسان استقلال نداشتند، بازیکنان مناسبتری را برای جایگزینی خروجیهای این تیم انتخاب میکرد. یا همانند برانکو ایوانکوویچ در تیم رقیب، همان تیمی که برایش مانده بود را آماده جنگ با رقبا میکرد.
در نهایت وینفرد شفر با کارنامه تقریبا متوسط به شرح زیر استقلال را ترک کرد:
۶۹ بازی- ۳۷ برد - ۲۱ مساوی - ۱۱ باخت
یک قهرمانی در جام حذفی
یک سومی در لیگ برتر (فصل هفدهم)
حذف در یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۸