پخش صدای رییس دپارتمان و تفسیر قانون فیفا
چرا پرسپولیس و نساجی از داوری متضرر شدند!
پخش تصاویر اختصاصی فوتبال برتر مربوط به نحوه قضاوت مجدد صحنههای مشکوک بازی نساجی - خیبر کمکی به رفع ابهامات نکرد و بر آن افزود.
به گزارش "ورزش سه"، از زمان ورود VAR به ایران هر هفته شاهد اتفاقات عجیبی در استفاده از این تکنولوژی هستیم، بهخصوص که مشکلات زیرساختی و نحوه تصویربرداری شفاف از مسابقات هنوز لاینحل مانده و در بسیاری از اوقات دیدن مجدد تصاویر کمکی به تشخیص بهتر نمیکند.
* مسئله اول، یکپارچگی استفاده از ویایآر در کلیه مسابقات است که به گفته ریاست فدراسیون این موضوع را باید حلشده بدانیم. اگرچه مسائل مربوط به اجاره ورزشگاهها و نحوه مالکیت تیمها در زمینهای بازی خارج از دستان فدراسیون و مشکلزاست و جابجاییهای مکرر دستگاه و سرورها حتما منجر به آسیبدیدگی خواهد شد. اما با گذشت زمان زیادی از مسابقات این مسئله هنوز صددرصد نیست، ولی با اغماض میشود به بهبود این مورد امیدوار بود.
* مشکل بزرگ بعدی VAR در ایران عدم بکنواختی قضاوت داوران است کشورمان در حال حاضر ۲۱ داور و ۹ کمک داور دارای مدرک لایسنس فیفا را دارد در نظر اول این تعداد برای ۳ الی ۴ بازی با VAR کافی به نظر میرسد اما مشکل اینجاست که توانایی داوران با وجود آموزش یکسان، همتزار نیست و دپارتمان داوری عملا از چندین نفر محدود فقط استفاده میکند و بقیه را در داور چهارم و کمک VAR به کار میگیرد. در آذرماه قرار بر این بود که کلاسی برای ۲۰ داور دیگرمان گذاشته شود که تا این لحظه فیفا با آن موافقت ننموده است.
* مورد دیگر هم همان کیفیت فیلمبرداری از مسابقات و استفاده از تکنولوژی شرکتهای اصلی این فناوری است که این مسئله خارج از دستان فدراسیون و باشگاههاست و حضور جدی صدا و سیما را میطلبد. کما اینکه بارها درباره سودمند کردن و درآمدزایی از تصاویر ویایآر صحبت شده اما به مرحله عمل نرسیده است.
اما این هفته در دوبازی VAR نقش بسیار پررنگی را ایفا کرد اول از بازی سپاهان پرسپولیس شروع کنیم. شب گذشته رییس دپارتمان داوری و مسئول آموزش VAR ایران برای تأیید کار داور مسابقه قانون را تحریف کرد و گفت اگر ضربه به سر و صورت باشد فارغ از شدت آن کارت قرمز داده میشود. در این باره باید گفت: بله این زمانی است که بازی برای توپ نباشد، اما در این صحنه بازیکن جهت بازی با توپ پایش را بالا میآورد پس شامل این قانون نیست و با دیدن تصاویر تلویزیونی هم صحنهای که برخورد شدیدی را نشان بدهد وجود ندارد پس همان کارت زرد کافی و اخراج بازیکن پرسپولیس اشتباه بوده است.
و اما بازی جنجالی و پر از اتفاق نساجی در مقابل خیبر خرم آباد…
مهمترین نکته این بازی دخالت بیش از حد VAR و سرعت عمل بسیار پایین آنها جهت بازبینی صحنهها بود.
نکات مهم به صورت خلاصه:
* در صحنه گل هم که از کرنر به دست آمد قبل از زدن ضربه کرنر دو بازیکن با هم چلنج داشتند و کشیدنی در کار نبود که بخواهد تا بعد از ضربه طول بکشد، لذا اعتقاد من این است که اینجا هم VAR نباید دخالت میکرد و گل نساجی سالم بود.
* پنالتی روی یامگا: تصاویر تلویزیونی قادر به از بین بردن شبهات به صورت قطعی نیستند .زمانی که ما تصویری واضح برای رد تصمیم داور نداریم اصلا نیازی نیست او را به پای مانیتور کشیده و با تصاویر گنگ پنالتی را کنسل کنیم. (اینجا استناد به تصمیم اول داور است والا ممکن است پنالتی حادث نشده باشد).
* گل سیامک نعمتی: در تشخیص آفساید موقع جدا شدن توپ از پا مهم است. این موضوع که با درنظر گرفتن سه فریم از این صحنه معدل آن برای تشخیص آفساید بودن یا نبودن در نظر گرفته میشود بدعت جدید و عجیبی بود. نکته این است که در اینجا هم با درنظر گرفتن اینکه صدم ثانیه لحظه صدور پاس روی موقعیت آفساید موثر است، نمیتوان به رای قطعی رسید و به نظر تیم ویایآر در این صحنه مته به خشخاش گذاشته است، بخصوص که تصاویر قطعیت لازم را برای رد گل نشان نمیدهند و بحث آفساید 74 میلیمتری قابل اثبات نیست.
** مشکل بزرگ اینجاست که رییس دپارتمان داوری ایران در فایل منتشر شده با داوران بازی و VAR ارتباط دارد که این موضوع قطعا خلاف قوانین فیفاست و اصلا ایشان حق صحبت کردن با داوران را در حین مسابقه از طریق هدست نداشته است. جای تعجب اینکه این قانونشکنی رسانهای هم شده و در تصاویر پخش شده در فوتبال برتر صدای دانیال مرادی به گوش میرسد. البته جای دانیال مرادی به اشتباه عرب براقی زیرنویس شده آن هم به این دلیل که در فوتبال برتر کسی تصور نمیکرده خارج از افراد مجاز کسی در مکالمات حاضر باشد.
این موضوع از سوی خبرنگار ورزش سه با اسماعیل صفیری سرپرست کمیته داوران در میان گذاشته شد که ایشان ادعا کردند صحبتهای مرادی مربوط به مسائل داوری نیست و صرفا دیدگاه فنی درباره نحوه پخش تصاویر در صداوسیما رو شامل میشده که البته این توجیه قابل قبول نیست چرا که در پروتکل ویایآر افراد مجاز به حضور در بحث داوری کاملا مشخصند.
البته ما باور داریم آقای مرادی فردی سلامت درحوزه شغلی خود هستند والا مدیران نساجی میتوانند به این حرکت غیرقانونی استناد کرده و خواستار بازبینی ویژه این بازی بشوند.
یاسر همرنگ - داور بازنشسته