بررسی کامل گل مردود بایرن مونیخ مقابل رئال مادرید
جهان تحت تأثیر یک پرچم و یک سوت بیموقع!
بحث و جدل درخصوص گل جنجالی که بایرن در آخرین ثانیههای بازی با رئال مادرید به ثمر رساند، سوژه نخست رسانههای جهان است.
به گزارش "ورزش سه"، کمک داور ویدئویی (VAR) هر هفته در سراسر لیگهای معتبر اروپایی جنجال به پا میکند و حتی این جنجالها به لیگ قهرمانان هم سرایت میکند.
چهارشنبه شب، در بازی برگشت از مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان بین رئال مادرید و بایرن مونیخ، باشگاه آلمانی به شدت به دنبال گل تساوی بود.
نتیجه 2-1 به سود رئال مادرید بود و در مجموع آنها چهار بر سه به برتری رسیده بودند. در دقیقه 13 وقت اضافه (فقط 9 دقیقه اعلام شده بود) بایرن یک گل زد اما آنها با پرچم آفساید کمک داور، رویاهایشان را بر باد رفته دیدند. شیمون مارسینیاک، پرچم آفساید کمکش را تایید کرد و با سوت خود گل را مردود اعلام کرد. در نهایت نیز بایرن دو بر یک شکست خورد و حذف شد.
توماس توخل، سرمربی بایرن، عصبانی بود و آن را "تصمیمی فاجعه بار از سوی کمک داور و داور" خواند.
* اما چه اتفاقی افتاد، چه کسی مقصر بود؟
توپی به پشت محوطه جریمه رئال مادرید فرستاده شد و مزرویی، فرلاند مندی را به چالش کشید. مدافع رئال مادرید با ضربه سر توپ را دفع کرد و هنگامی که توپ به فضای باز در محوطه افتاد، کمک داور اول بازی، توماش لیستکیوویچ، پرچم خود را به نشانه آفساید بالا برد. مارسینیاک، داور بازی بلافاصله سوت را برای آفساید به صدا درآورد.
اما در آن زمان، توماس مولر توپ را به ماتیاس دلیخت پاس داد و او توپ را وارد دروازه رئال کرد. اگرچه دروازهبان به دلیل سوت داور هیچ تلاشی برای مهار توپ نکرد، بنابراین نمیتوان گفت که بایرن گلی را به ثمر رسانده است. مدافعان رئال مادرید نیز ممکن است به خاطر سوت تحت تأثیر قرار گرفته باشند.
بازی در لحظه سوت داور متوقف شد بنابراین VAR کاری نمیتوانست انجام دهد. همه چیز درباره این است که چگونه و چه زمانی بازی باید با یک پرچم تاخیری پایان بپذیرد.
* مزرویی در کنارش بود؟
از آنجایی که هیچ گلی به ثمر نرسیده است، هیچ موقعیت آفسایدی از سوی VAR برای قضاوت وجود ندارد. بنابراین ما تجسم آفساید نیمه خودکار را برای این کار دریافت نخواهیم کرد و هرگز به طور قطعی نمیدانیم که آیا این یک موقعیت آفساید بود یا نه.
اما بسیار مشکوک به نظر میرسد و مزرویی ممکن است در کنار کفش آنتونیو رودیگر باشد. اقدام مزرویی برای به چالش کشیدن مندی برای توپ هوایی، یک آفساید است حتی اگر او به توپ ضربه نزند (دخالت در بازی حریف).
* چرا کمک داور پرچم خود را بلند کرد؟
در کلاسهای آموزشی به کمک داوران گفته میشود که پرچم را در آفسایدهای نزدیک (مشکوک) پایین نگه دارند و فقط زمانی که گل زده میشود یا در پایان فاز تهاجمی آن را بالا ببرند.
در واقع گل پیروزی رئال مادرید در دقیقه 91 از این مسیر به ثمر رسید. خوسلو از روی پاس رودیگر گل زد و به محض اینکه توپ از خط عبور کرد، پرچم کمک داور دوم بالا رفت. گل از طریق بررسی VAR در حالی که مهاجم پشت توپ بود، به دست آمد. اینکه بایرن به خاطر یک پرچم تاخیری شکست خورد و پرچمی زودهنگام گل آنها را رد کرد، تنها بر ناامیدی آنها میافزاید.
کتابچه راهنمای VAR بیان میکند که اگر بازیکن مهاجم توپ را در اختیار داشته باشد یا در موقعیت گلزنی بسیار خوبی قرار داشته باشد، کمک داور باید پرچم را به تأخیر بیندازد تا موقعی که میتواند مستقیماً به داخل محوطه جریمه حرکت کند.
برای لیستکیویچ، بایرن هرگز از طریق پاس اصلی صاحب توپ نشد. توپ توسط مندی دور میشود و مزرویی که در آفساید است، نتوانست به حمله ادامه دهد. اگر مزرویی پاس را جمع کرده بود، یا خودش آن را به یکی از همتیمیهایش میرساند، شاید کمک داور آنقدر آماده برای بالا بردن پرچم نبود.
* پس کمک داور هیچ اشتباهی در اینجا انجام نداده است؟
از نظر فنی خیر، اما در یک بازی به این بزرگی و در چنین مرحله حساس و مهمی، برای کمک داور منطقیتر بود که پرچم را برای مدتی طولانیتر نگه میداشت تا ببیند چه اتفاقی میافتد.
ما موقعیتهای با تاخیر زیادی را مشاهده میکنیم که کاملاً بدون ضرورت به نظر میرسند. برای مثال، زمانی که بازیکنی در حال دویدن به سمت کرنر است یا با اختلاف زیاد در آفساید است.
این بازی، نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا، و یکی از بزرگترین بازیهای فصل است. شما VAR دارید، پس فقط چند ثانیه دیگر صبر کنید.
* آیا داور هم تقصیری دارد؟
مطمئناً، در واقع او مسئول زمانی است که بازی متوقف شود، بنابراین، در نهایت، بازی با سوت مارسینیاک متوقف میشود. ما در طول یک فصل شاهد تعدادی مثال بودیم که یک کمک داور پرچم را خیلی زود بالا میبرد و داور تصمیم میگرفت که سوت را نگه دارد.
بنابراین بدون توجه به پرچم، مارسینیاک نباید بازی را زمانی که توپ برای اولین بار به مولر رسید، متوقف میکرد. باید برای او روشن میشد که هنوز موقعیت تهاجمی وجود دارد.
عبدالله عبدالهی - داور سابق فوتبال