اولین تجربه بینالمللی برای سه ستاره جوان
کلوزآپ: عملکرد تیم ملی آینده در فیفادی مارچ
تغییر نسل در تیم ملی به مرحله اجرایی رسیده و اگرچه راه زیادی برای ساخته شدن تیم ملی آینده در پیش است اما بازیکنان جوان امیدوار شدهاند.
به گزارش "ورزش سه"، وقتی تنها چند دقیقه از شوک بزرگ به ایران در قطر گذشته بود و ایران بار دیگر طعم تلخ حذف در نیمه نهایی جام ملتهای آسیا را چشید، سرمربی تیم ملی با سوالی در مورد جوانگرایی مواجه شد. ایران عنوان مسنترین تیم جام ملتها را در اختیار داشت و همه بازیکنان باتجربه که از نظر کادرفنی تیم ملی قابلیت بازی داشتند، در دوحه برای موفقیت تیم ملی تلاش میکردند.
امیر قلعهنویی در آخرین کنفرانس خبری خود در جام ملتهای ۲۰۲۳ نوید تغییر نسل و آوردن بازیکنان جوان به تیم ملی را داد. با این حرفها همه منتظر اعلام لیست جدید تیم ملی برای فیفادی فروردین بودند. دو بازی با ترکمنستان فرصت خوبی شد که قلعهنویی تعدادی از بازیکنان جوان را به اردو فرا بخواند.
تغییرات لیست تیم ملی سبب شد اسکواد ایران سه سال جوانتر شود و در حدود ۲۵ سال قرار بگیرد. برای فیفادی فروردین ماه ۱۰ بازیکن زیر ۲۵سال به اردوی تیم ملی فراخوانده شدند. همچنین به گفته فدراسیون آریا یوسفی و محمدجواد حسیننژاد نیز میتوانستند در جمع این نفرات باشند که به دلیل مصدومیت این بازیها را از دست دادند.
همچنین در اسکواد تیم ملی ۴ بازیکن ۲۵ ساله هم دیده میشدند که البته با توجه به تجربه، معروفیت و تیمهایی که در آن بازی میکنند به سختی میتوانند در برنامه جوانگرایی جا بگیرند اما به هرحال باعث پایین آمدن میانگین سنی ترکیب میشوند. در این مطلب به آنالیز نفرات جوان دعوت شده به تیم ملی و دقایقی که آنها فرصت بازی داشتند میپردازیم.
لیست بازیکنان جوان تیم ملی به این شرح است:
دروازهبان:
آرشا شکوری (17)
مدافع:
سامان فلاح (22) - حسین گودرزی (22) - امین حزباوی (20)
هافبک:
محمد قربانی (22)
خط حمله:
مهدی لیموچی (24) - محمد رضا آزادی (24) - جواد آقاییپور (24) - الهیار صیادمنش (22) - سعید سحرخیزان (20)
بازیکنان 25 ساله:
محمد محبی (25) - مهدی قائدی (25)
ابولفضل جلالی (25) - صالح حردانی (25)
تیم ملی در این فیفادی دو بازی با ترکمنستان انجام داد و باتوجه به شرایط متفاوت بازی در تهران و عشق آباد، کادرفنی تیم ملی در ورزشگاه آزادی استفاده بیشتری از بازیکنان جوان کردند.
در دیدار رفت که با برتری پنج بر صفر ایران همراه شد امین حزباوی فیکس شد و هفتاد دقیقه بازی کرد. در سی دقیقه پایانی نیز دیگر مدافع جوان تیم ملی یعنی سامان فلاح به میدان رفت. در این بازی دو تعویض دیگر قلعهنویی نیز ترکیب را جوانتر کرد. اللهیار صیادمنش سی دقیقه بازی کرد و محمدرضا آزادی نیز در ۶ دقیقه پایانی وقتهای قانونی بازی با پیراهن تیم ملی را تجربه کرد.
در این بازی از بین بازیکنان ۲۵ ساله ایران، محمد محبی و صالح حردانی بهطور کامل بازی کردند و مهدی قایدی در سی دقیقه پایانی به میدان رفت.
پس از برتری پرگل ایران برابر ترکمنستان و تفاوت قدرت دو تیم، شاید بسیاری انتظار داشتند که امیر قلعهنویی در بازی دوم بیشتر به جوانها اعتماد کند اما وضعیت نامطلوب چمن مصنوعی ورزشگاه کوپه داغ ترکمنستان حتی کار بازیکنان باتجربه ایران را نیز سخت کرد و در این شرایط فرصت کمتری برای بازی کردن جوانها پیش آمد.
نکته مهم در این بازی فیکس بازی کردن محمد قربانی جوان بود و این هافبک تا دقیقه ۷۰ در زمین حضور داشت. در این بازی همچنین سامان فلاح در دو دقیقه پایانی به زمین مسابقه فرستاده شد.
در این دیدار دو بازیکن ۲۵ ساله ایران یعنی قایدی و محبی فیکس بازی کردند و درخشیدند. محمد محبی تا دقیقه ۵+۹۰ در زمین بود و قایدی که تک گل مسابقه را زد در دقیقه ۷۰ تعویض شد.
بنابراین از جمع ۱۰ بازیکن زیر ۲۵ سال دعوت شده به این اردو، آرشا شکوری، حسین گودرزی، مهدی لیموچی، جواد آقاییپور و سعید سحرخیزان فرصت بازی پیدا نکردند و تنها با حضور در اردوی تیم ملی، جو اردوی بزرگسالان را تجربه کردند و باید در ادامه راه بازهم برای دعوت به تیم ملی تلاش کنند. همچنین از جمع ۴ بازیکن ۲۵ساله تیم ملی ابوالفضل جلالی هیچ فرصتی پیدا نکرد.
در این اردو امین حزباوی، محمد قربانی و محمدرضا آزادی اولین تجربه ملیشان را به دست آوردند. سامان فلاح که در هر دو بازی به عنوان یار تعویضی به میدان رفت پیش از جام ملتهای آسیا در اردوی کیش فرصت بازی پیدا کرده بود.
تغییر نسل و بازی دادن به جوانها پروسهای زمانبر است و به ریسکپذیری سرمربی و کیفیت جوانها نیز بستگی دارد. با این حال باتوجه به صعود ایران به دور نهایی انتخابی جام ملتها و تشریفاتی شدن دو بازی باقی مانده، شاید دیدار برابر هنگکنگ و ازبکستان در فیفادی خردادماه فرصت مناسبی برای بازی دادن بیشتر به جوانها باشد.