شمشیربازی بدون سرمربی در مسیر کسب سهمیه؛
مدال احتمالی ایران در المپیک که جدی گرفته نشد!
فرصت شمشيربازى به عنوان محتملترين حضور رشتهاى تيمى از ورزش ايران در المپيك، نبايد بر باد رود.
به گزارش "ورزش سه"، تنها دو فرصت براى حضور رشتههاى تيمى ورزش ايران در سى و سومين دوره بازيهاى المپيك ٢٠٢٤ پاريس باقى مانده كه احتمال راه يابى شمشيربازى كشورمان به بالاترين سطح رقابتهاى ورزشى جهان، در حال حاضر بسيار محتملتر از واليبال به نظر مىآيد.
فرصتى كه در دسترس است و نبايد با اهمال و كم كارى از سوى فدراسيون شمشيربازى يا عدم حمايت ويژه توسط كميته ملى المپيك و وزارت ورزش، مفت از دست برود.
شمشيربازى ايران در اسلحه سابر و در بيش از يك دههى اخير با سرمربيگرى "پيمان فخرى" به افتخارات بسيارى دست يافت و حتى تا آستانهى كسب مدال ارزشمند المپيك ٢٠١٦ نيز پيش رفت كه اگر اشتباهات فاحش داورى گريبان "مجتبى عابدينى" را نمىگرفت، مقام چهارمى او در ريو بى شك جايش با سكونشينى و كسب مدال عوض مىشد.
در المپيك ٢٠٢٠ توكيو هم شمشيربازى ايران با درخشش تيم سابر در آستانه كسب مدالى تاريخى و تيمى، ديدارى جنجالى را در مرحله يك چهارم به ايتاليا واگذار كرد كه در ادامه مطلب نقبى با جزئيات به آن خواهيم زد.
ديدارى كه بى بهانه، داور مصرى در شكست ايران نقش اول را مقابل ايتاليا بازى كرد تا سابريستهاى كشورمان به جمع چهار تيم برتر المپيك صعود نكند.
در حال حاضر و در اولين روزهاى سال ميلادى كه بين ورزشى نويسان و علاقمندان به ورزش، معروف به سال المپيك است با توجه به انتشار خبر قهر عجيب و انتقادآميز "امين قربانى" سرمربى تيم ملى سابر، آنهم در شرايطى كه احتمال بسيار بالايى براى كسب سهميه تيمى بازيهاى المپيك ٢٠٢٤ پاريس وجود دارد، "ورزش سه" به بررسى دقيق حواشى و اتفاقات اين رشته ورزشى پرداخته است.
ميراث پيمان فخرى بايد حفظ شود
شمشيربازى ايران بعد از درخشش شمشيربازان اسلحه فلوره دختران و پسران سابر در بازيهاى آسيايى ١٩٧٤ تهران با كسب مدالهاى مختلف افتى فاحش را تجربه كرد تا اينكه ظهور اسطوره وار پيمان فخرى به عنوان ورزشكار و بعدها سرمربى در اين رشته، دوباره آن را سر زبانها بيندازد. درخشش اسلحه سابر در دو المپيك ٢٠١٦ و ٢٠٢٠ با سرمربيگرى فخرى كه سابقه قهرمانى آسيا را نيز در كارنامه داشت، ايران را تا مرز كسب مدالهاى انفرادى و تيمى در ريو و توكيو هم پيش برد.
در حال حاضر با رفتن پيمان فخرى براى مربيگرى باشگاهى به آمريكا و خداحافظى مجتبى عابدينى از تيم ملى، پشتوانه سازى گذشته در دو بخش مردان و زنان، اسلحهى سابر شمشير بازى ايران را با درخشش ميراث باقى ماندهى سرمربى عنوان دار سابق در آستانهى كسب سهميهاى ارزشمند قرار داده كه بى شك نبايد با اهمال، كم كارى، قهرهاى بچه گانه، اختلافات داخلى و يا عدم حمايت مطلوب از سوى كميته ملى المپيك بر باد رود.
عملكرد على پاكدامن كاپيتان تيم ملى، محمد رهبرى، فرزاد باهر ارسباران و محمد فتوحى در سال ٢٠٢٣ و قالب تيم سابر ايران با كسب نتايج مطلوب بين المللى قابل دفاع بوده تا شمشيربازى ايران در آستانهى كسب سهميه المپيك ٢٠٢٤ پاريس باشد. فرصتى كه به هيچ عنوان نبايد آن را به فنا داد.
عليرضا پورسلمان پويايى و حمايت در مديريت
رئيس يزدى و جديد فدراسيون كه از شهريور ١٤٠١ بر مسند مديريت اين رشته ورزشى نشسته است تمام تلاش خود را براى حفظ موجوديت قابل اتكاء شمشيربازى ايران به ويژه در اسلحه سابر و ارتقاى آن به كار بسته است.
شمشيربازى با جذب اعتبارات خصوصى و تزريق پويايى در رقابتهاى قهرمانى آسيا، بازيهاى آسيايى هانگژو و رقابتهاى جام جهانى براى كسب سهميه المپيك، عملكرد قابل دفاعى در سال ٢٠٢٣ و اسلحه سابر داشته است.
اما اين روزها با انتشار خبر قهر سرمربى تيم ملى و شنيدن وجود اختلافات بچه گانه، همهى زحمات خانوادهى اسلحه سابر شمشيربازى ايران به خطر افتاده است.
على پاكدامن بعد از ٢٤ سال تاريخ را تكرار كرد
كاپيتان حال حاضر تيم ملى اسلحهى سابر شمشيربازى ايران در سال ٢٠٢٣ و منتهى به المپيك پاريس با كسب دومين مدال طلاى انفرادى تاريخ اين اسلحه در قارهى آسيا دست به كار بزرگى زد. مدالى كه بعد از ٢٤ سال تكرار شد و پيش از اين توسط سرمربى سابق تيم ملى پيمان فخرى در اسلحه سابر كسب شده بود.
تنها قهرمانىهاى انفرادى در قاره آسيا:
🥇 ١٩٩٩ توسط پيمان فخرى در نانجين چين
🥇 ٢٠٢٣ توسط على پاكدامن در ووشى چين
على پاكدامن در حال حاضر سهميه انفرادى خود براى حضور در المپيك ٢٠٢٤ پاريس در اسلحهى سابر شمشيربازى را تا حدود بسيار زيادى قطعى كرده است. كاپيتان تيم ملى در رنكينگ فدراسيون جهانى جايگاه هفتم جهان و دوم آسيا را در اختيار دارد.
با اعلام رنكينگ جديد از سوى فدراسيون جهانى و نتايج مسابقههاى در پيش حتى مى توان اميدوار به صعود على پاكدامن در بخش رده بندى انفرادى جهانى و آسيا هم بود. هر چند در صورت كسب سهميه تيمى اسلحه سابر به غير از اينكه مى توان با چهار شمشيرباز در رقابتهاى تيمى المپيك پاريس به ميدان رفت، خود به خود سه سهميه ى بخش انفرادى هم نصيب شمشيربازان كشورمان مى شود تا بتوانند حتى براى كسب چهار مدال در المپيك ٢٠٢٤ مبارزه كنند.
يك مدال در بخش تيمى و سه مدال طلا، نقره و برنز در بخش انفرادى، كارى كه يكبار ايتاليا از پس آن در شمشيربازى فلوره المپيك برآمد.
شمشيربازى با كسب سهميه تيمى فاصلهاى ندارد
در حال حاضر اسلحه سابر شمشيربازى ايران در بخش تيمى ردهى ششم دنيا و دوم آسيا را در رنكينگ فدراسيون جهانى به خود اختصاص داده است. مجارستان، آمريكا، آمريكا و فرانسه هم به ترتيب ردههاى اول تا چهارم رده بندى را رنگينگ فدراسيون جهانى شمشيربازى و اسلحه سابر در اختيار دارند. ايتاليا در جاى پنجم، آلمان هفتم، مصر هشتم، ژاپنى ها به عنوان نزديكترين تعقيب كننده ى سهميه قاره اى المپيك ايران در رده نهم، چين دهم، كانادا يازدهم و گرجستان در رده ى دوازدهم رنكينگ جهانى ايستاده اند.
تا اينجاى رقابتهاى كسب سهميه در بخش رده بندى المپيكى نيز جايگاه ايران ششم محاسبه شده و تيمهاى مجارستان، آمريكا، كره جنوبى، فرانسه، ايتاليا، مصر و كانادا هم به ترتيب اول، دوم، سوم، چهارم، پنجم، هفتم و هشتم كه برگزارى هر رقابت جام جهانى به عنوان پيكارهاى كسب سهميه مى تواند اين جدول را تغيير دهد.
در رشته شمشيربازى ساليانه شش دوره مسابقه ى جام جهانى برگزار مى شود كه مجموع عملكرد تيم و شمشيربازان در آن موجب كسب سهميه ى المپيك خواهد شد.
در محاسبه رنكينگ المپيكى، كرهاىها سهميه جهانى را كسب خواهند كرد و بى شك جزو چهار تيم برتر رده بندى جهان قرار مىگيرند، ايران نيز با كسب عنوان سهميه قارهاى فاصله ى چندانى ندارد و مى تواند با حفظ جايگاه دوم خود بعد از كره جنوبى در آسيا به ٢٠٢٤ پاريس راه يابد. ژاپنىها در رنكينگ المپيكى ٢٠ امتياز از ايران عقب هستند.
براى رسيدن به المپيك بايد مواظب ژاپن بود
به غير از رقابتهاى جايزه بزرگ تونس كه هفته ى آينده برگزار خواهد شد و نتايج آن با حضور على پاكدامن و محمد رهبرى در بخش رنكينگ سهميه انفرادى محاسبه مى شود، تيم اسلحه سابر شمشيربازى ايران سه مسابقه حياتى در جام جهانى براى كسب سهميه ى تيمى المپيك در پيش دارد. بهمن ماه در گرجستان، اوايل اسفند در ايتاليا و اوايل فروردين ١٤٠٣ در مجارستان رقابتهاى باقيمانده اى محسوب مى شوند كه سابريست هاى كشورمان بايد با كسب دو موفقيت در جام جهانى و تكيه بر بيست اختلاف ايجاد شده با ژاپن، سهميه تيمى المپيك ٢٠٢٤ پاريس را كسب كنند.
كسب سهميه تيمى المپيك پاريس به صورت اتوماتيك سه سهميه انفرادى هم براى شمشيربازى در اسلحه سابر به ارمغان خواهد آورد تا اتفاق خوشايند چهار فرصت مدالى انفرادى و تيمى براى ورزش كشورمان در اين رشته پديد آيد. اتفاق مهمى كه يك بار با هدايت پيمان فخرى براى المپيك ٢٠٢٠ توكيو رقم خورد.
امين قربانى نبايد پشت تيم ملى را خالى مىكرد
امين قربانى سرمربى تيم ملى كه پيش از اين سابقه دستيارى پيمان فخرى در تيم ملى و حتى ملى پوش بودن به عنوان شمشيرباز را در كارنامه داشت، نتايج خوبى را در سال منتهى به المپيك كسب كرده بود. شمشيربازى ايران در آستانه ى كسب سهميه تيمى قرار دارد و با توجه به سه مسابقه ى تيمى مهم پيش روى براى رسيدن به پاريس، نبايد شاهد ترك يكباره تيم ملى بدون هيچ توضيح قانع كننده اى از سوى امين قربانى به عنوان سرمربى مى بوديم.
در اين برهه زمانى كنار كشيدن امين قربانى به دليل هر اختلافى مصداق دست شمشيربازى را در حنا گذاشتن است. نكته جالب اينكه سرمربى مستعفى تيم ملى حتى در پيگيريهاى رييس فدراسيون براى برگزارى جلسات تعيين سرنوشت نيز بهانه هايى از جمله نبودن در تهران را مطرح كرده است.
به گونه اى، اتفاقات پيش آمده شرايط ملتهبى را براى شمشيربازى به وجود آورده و با برهم خوردن آرامش اين رشته ورزشى آنهم در آستانه ى كسب سهميه المپيك، احتمال به يغما رفتن ميراث به جا مانده ى پيمان فخرى با تهديد جدى ژاپنى ها به ذهن خطور مى كند. عدم رفتار حرفه اى از سوى سرمربى مستعفى تيم ملى در شرايط حساس كسب سهميه المپيك، بدون تعارف و بى شك جاى انتقادهاى فراوانى دارد.
فدراسيون به دنبال سرمربى موقت خارجى از اروپا
عليرضا پورسلمان رييس فدراسيون شمشيربازى ايران با توجه به تمام مباحث و حواشى پيش آمده، رايزنى جدى خود براى استخدام سرمربى خارجى موقت براى حضور در سه جام جهانى پيش روى و قطعى كردن كسب سهميه المپيك را آغاز كرده است.
رايزنى هايى با مربيان مطرح از كشورهاى ايتاليا، فرانسه، مجارستان و روسيه انجام شده و يا در حال انجام است تا يك مربى كارآمد به عنوان سرمربى تيم ملى بصورت موقت تا المپيك استخدام شود.
نكته جالب اينكه كميته ملى المپيك اعلام كرده براى حمايت از كسب سهميه تيمى شمشير بازى، ماهى هزار دلار براى دستمزد استخدام مربى خارجى پرداخت مى كند. رقمى كه به نظر بيشتر شوخى به نظر مى آيد تا حمايت.
پيمان فخرى براى كار ناتمام المپيك برمىگردد
پيمان فخرى كارنامه درخشان و سازنده اى به عنوان سرمربى در شمشيربازى اسلحه ى سابر داراست، درخشش ويژه در دو المپيك ٢٠١٦ و ٢٠٢٠ توكيو با هدايت او، باعث شد اين رشته مورد توجه عموم علاقمندان ورزش هم قرار بگيرد.
مدال تاريخى برنز قهرمانى انفرادى جهان در سال ٢٠١٩ به ميزبانى مجارستان و چهارمى المپيك ٢٠١٦ ريو توسط مجتبى عابدينى در كنار دو مدال نقره ى تيمى بازيهاى آسيايى ٢٠١٤ و ٢٠١٨ و طلاى تيمى جام جهانى ٢٠١٦ سنگال و ٢٠١٨ لهستان با هدايت پيمان فخرى به دست آمد.
فخرى در حال حاضر هدايت باشگاهى آمريكايى را بر عهده دارد اما در صورت كسب سهميه تيمى المپيك ٢٠٢٤ كه سه سهميه انفرادى را نيز در بر خواهد داشت به عنوان يكى از برجسته ترين مربيان شمشيربازى جهان در اسلحه سابر به طور قطع هدايت شمشيربازان ايرانى در پاريس را دوباره برعهده خواهد گرفت.
اتفاق بسيار خوبى كه با حضور عليرضا پورسلمان در راس فدراسيون شمشير بازى، وقوع آن از همين امروز قطعى شده است.
در المپيك ٢٠٢٠ توكيو نيز تيم ايران با هدايت پيمان فخرى در حال صعود از مرحله يك چهارم نهايى به نيمه نهايى بود كه با اعمال نفود "مدهت البكرى" داور مصرى، شمشيربازان سابريست ايران با شكست ٤٤ بر ٤٥ مقابل ايتاليا به نيمه نهايى راه نيافتند. فدراسيون جهانى شمشيربازى بعد از المپيك با بررسى نحوه قضاوت اين داور مصرى، او را مادم العمر به صورت رسمى از داورى محروم كرد.
گوشهاى از مهمترين افتخارات اسلحه سابر ايران در شمشيربازى:
🥇تيمى مردان بازيهاى آسيايى ١٩٧٤ تهران
🥇انفرادى قهرمانى ١٩٩٩ آسيا پيمان فخرى
🥈تيمى مردان بازبهاى آسيايى ٢٠١٤ اينچئون
🥉انفرادى بازيهاى آسيايى ٢٠١٤ على پاكدامن
🥇تيمى مردان جام جهانى ٢٠١٦
🥈تيمى مردان بازبهاى آسيايى ٢٠١٨ جاكارتا
🥉انفرادى جام جهانى ٢٠١٨ على پاكدامن
🥈تيمى مردان جام جهانى ٢٠١٨
-مقام چهارم انفرادى المپيك ٢٠١٦ مجتبى عابدينى
🥉انفرادى قهرمانى ٢٠١٩ جهان مجتبى عابدينى
🥈تيمى مردان جام جهانى ٢٠١٩
-راه يابى به يك چهارم نهايى تيمى المپيك ٢٠٢٠
🥉انفرادى بازيهاى آسيايى ٢٠٢٢ محمد رهبرى
🥉تيمى بازيهاى آسيايى ٢٠٢٢ هانگژو
🥇انفرادى قهرمانى ٢٠٢٣ آسيا على پاكدامن
🥉تيمى جام جهانى ٢٠٢٣ مادريد
در جدول فوق مدالهاى رقابتهاى قهرمانى آسيا منظور نشده است. اسلحه سابر ايران در شمشيربازى قهرمانى آسيا از سال ٢٠٠٤ تا به امروز نيز مدالهاى متعدد نقره و برنز انفرادى و تيمى را به خود اختصاص داده كه آخرين آن نقره تيمى قهرمانى ٢٠٢٣ قاره كهن محسوب مى شود.
و در آخر اينكه شمشيربازى را نبايد رها كرد
با توجه به بررسى شرايط امروز ورزش ايران براى حضور در المپيك ٢٠٢٤ آنهم با تكيه و توجه به نتايج نه چندان راضى كننده رشته هاى مختلف ورزشى كشورمان در بازيهاى آسيايى ٢٠٢٢ هانگژو، نبايد به رشتهاى مثل شمشيربازى كه جزو يكى دو فرصت باقى مانده براى حضور تيمى در آوردگاه پاريس است، بى توجه بود.
راه واليبال براى رسيدن به پاريس بسيار سخت است، فوتبال، بسكتبال، هندبال و واترپلوى ايران هم راهى به المپيك نيافته اند، به اين ترتيب تنها فرصت باقى مانده تيمى ايده آل و مطلوب، در شمشيربازى است و روزنه ى كورسوى واليبال.
كميته ملى المپيك و وزارت ورزش بى شك بايد تمام توان خود را براى حمايت از شمشيربازى به كار ببندند تا ورزش ايران حداقل يك نمايندهى تيمى در بازيهاى المپيك ٢٠٢٤ پاريس داشته باشد.
آوردگاهى كه تمام اميد ورزش ايران به مدال آورى كشتى گيران آزاد، فرنگى و تكواندوكاران دوخته شده است و البته شايد درخشش كشورمان در رشته اى تازه راه يافته به المپيك مانند ماده ى سرعت سنگنوردى و يا كسب تك مدالهايى آنهم با احتمال ضعيف در تيراندازى و وزنه بردارى.
✍🏻 پوريا تابان