پرافتخارترين المپين ايران قول مدال المپيك داد
هادى ساعى: دوست دارم حسن يزدانى ركوردم را بشكند
هادى ساعى رئيس فدراسيون تكواندو قول قطعى كسب مدال المپيك داد و قلبا آرزو كرد، حسن يزدانى بتواند در پاريس ركورد شانزده سالهاش را بشكند.
به گزارش "ورزش سه"، براى ورزش ايران كسب مدال يا مدالهاى تكواندو بعد از رشتههاى كشتى آزاد و فرنگى در المپيك ٢٠٢٤ پاريس، محتملتر از موفقيت احتمالى هر رشتهى ديگرى بهويژه وزنهبردارى بهنظر مىرسد.
تكواندوى ايران بعد از خارج شدن اين رشته ورزشى از حالت آزمايشى در المپيك ١٩٩٢ بارسلون و رسمى شدن احتساب مدالهايش در جدول ردهبندى و مدالى كشورها از بازيهاى المپيك دو هزار سيدنى، همواره نقش بهسزايى در عملكرد و جايگاه ورزش ايران در بالاترين سطح رقابتهاى ممكن بينالمللى داشته است.
مدال برنز هادى ساعى در المپيك دو هزار سيدنى، طلا و برنز هادى ساعى و يوسف كرمى در ٢٠٠٤ آتن، طلاى هادى ساعى در ٢٠٠٨ پكن، نقرهى محمد باقرى معتمد در ٢٠١٢ لندن و برنز كيميا عليزاده در ٢٠١٦ ريو در كنار مدالهاى متعدد جهانى، آسيايى و رقابتهاى معتبر خارجى، نقش تكواندو را در بالا بردن جايگاه جهانى ورزش كشور، بسيار برجسته كرده است.
نوار كسب مدال تكواندوى ايران در بازيهاى المپيك بعد از درخشش در بيست سال و پنج المپيك متوالى، در بازيهاى ٢٠٢٠ توكيو پاره شد.
همين موضوع باعث ايجاد نگرانى مزمنى است كه آيا تكواندو در المپيك ٢٠٢٤ پاريس هم بهمانند توكيو دست از پا درازتر به راه خود ادامه خواهد داد؟
اما هادى ساعى رئيس فدراسيون تكواندو و پرافتخارترين المپين تاريخ ورزش ايران با دو طلا و يك برنز، نظرات متفاوت و اميدوار كنندهاى براى درخشش دوباره اين رشته در المپيك ٢٠٢٤ پاريس دارد.
تكواندو پوست انداخته، ورزشكاران جوان، توانمند و جوياى نامى در دل خود دارد كه تا اينجاى كار يك سهميه قطعى المپيك را توسط ناهيد كيانى كه بهتازگى براى اولينبار طلاى جهان را توسط يك دختر تكواندوكار ايرانى به گردن آويخت بهدست آورده و شانس سه سهميه مردان و يك سهميه زنان ديگر را براى حضور در بازيهاى المپيك داراست.
تكواندويى كه همين چند روز اخير در كره جنوبى به عنوان مهد اين رشته ورزشى، عنوان قهرمانى جهان در بخش تيمى مردان و برنز ميكس تيمى زنان و مردان را جشن گرفت.
عملكرد تكواندو در بازيهاى آسيايى ٢٠٢٢ هانگژو در چند ماهه گذشته هم قابل قبول بود، هر چند طلايى بهدست نيامد اما كسب هفت مدال زنان و مردان يعنى سه نقره و چهار برنز از ١٠ فرصت مدالى كارنامه قابل احترامى محسوب مىشود.
هادى ساعى كه هفده ماه است رياست فدراسيون كاراته را بهدست گرفته با كسب هفت مدال المپيك و جهانى يعنى دو طلا و يك برنز المپيك، دو طلا، يك نقره و يك برنز قهرمانى جهان در كنار چهار طلاى جام جهانى تكواندو بهعنوان يكى از پرافتخارترين ورزشكاران تاريخ ورزش كشورمان در گفتوگوى اختصاصى با "ورزش سه" حرفهاى جالبى به زبان آورد از جمله قول كسب مدال تكواندو در المپيك ٢٠٢٤ پاريس.
•قول مىدهم تكواندو در المپيك مدال مىگيرد.
•ناهيد كيانى سهميه المپيك گرفته است.
•هفده ماه قبل در رنكينگ جهانى جايى نداشتيم.
•تكواندو دوباره پوست انداخته است.
•تكواندو در المپيك پاريس شانس مدال دارد.
•حسن يزدانى مىتواند ركورد مرا بشكند.
•در ورزش المپيكى عمل نمىكنيم.
•فشار زيادى روى دوش حسن يزدانى حس مىشود.
•حسن يزدانى قهرمان بزرگى در جهان است.
•از در خانه تا تشك كشتى روى حسن فشار است.
نگرانى مضاعفى در ذهن كارشناسان و علاقمندان به ورزش وجود دارد كه در ٢٠٢٤ پاريس برعكس شش دورهى اخير المپيك، كشورمان فقط مدال آورى كشتى آزاد و فرنگى را تجربه كند
تكواندوى ايران هر تعداد سهميه المپيك بگيرد شانس مدال هم دارد، از نظر من بر عكس اين تفكر و نگرانى كه به حق هم ايجاد شده، بچههاى ما در هر دو بخش زنان و مردان با گرفتن سهميه، شانس كسب مدال بازيهاى المپيك هستند.
تكواندوكارها شانس كسب مدال المپيك را دارند.
من قول مدال المپيك را توسط تكواندوكاران ايران مىدهم چون به اين بچهها ايمان و اعتقاد دارم.
زنان و مردان تكواندوى ايران تمام تلاش خود را به كار بستهاند. تكواندو در المپيك مدال خواهد گرفت.
شانس كسب چند سهميه المپيك را در تكواندو داريم؟
ناهيد كيانى كه صد در صد سهميه المپيك پاريس را در منهاى ٥٧ كيلوگرم كسب كرده، مبينا نعمتزاده كه شاگرد مستقيم مهروز و دست پرورده2ى اوست هم در منهاى ٤٩ كيلو شانس بالايى دارد.
در بخش مردان يك نفر از بين ابوالفضل زندى و مهدى حاجموسايى در منهاى ٥٨، مهران برخوردارى در منهاى ٨٠ و آرين سليمى در مثبت ٨٠ مىتوانند سهميه بگيرند.
هر كشورى نهايت مىتواند ٤ سهميه زنان و ٤ سهميه مردان و در مجموع هشت سهميه كسب كند. ما هم به كسب پنج سهميه اميدواريم.
چه زمانى تكليف تعداد و كسب قطعى سهميههاى المپيك پاريس در تكواندو مشخص مىشود؟
دو هفته ديگر در گرندپرى منچستر اگر ويزا بدهند، بعد گرند اسلم چين و در آخر رقابتهاى قارهاى. هفده ماه قبل كه من رياست فدراسيون را بر عهده گرفتم بچهها در رنكينگ جهانى جايى نداشتند، ما هر كدام از صفر امتياز شروع كرديم در حاليكه حريفان دويست امتياز داشتند.
طلاى ناهيد كيانى براى اولينبار در جهان كسب شد، تيمى پنجم جهان شديم، قهرمانى آسيا در كره جنوبى، در كشورهاى اسلامى ١٠ مدال از دوازده فرصت بهدست آورديم، هفت مدال از ١٠ فرصت در بازيهاى آسيايى، الان هم قهرمانى جام جهانى و برنز ميكس زنان و مردان.
تكواندو دوباره پوست انداخته است.
يعنى به آينده ى تكواندو خوشبين باشيم؟
تمام دنيا برنامهريزى داشتند و با برنامه جلو رفتند، سرمايه گذارى مطلوب كردند ما هم البته هزينه كرديم اما در مسير درستى نبود، مشكل اصلى اينجا بود كه ما سرمايههاى خود را از دست مىداديم. بچهها بعد از قهرمانى در ردههاى سنى جهان كلا محو مىشدند. من كه آمدم بچههاى ردههاى سنى را بعد از كسب طلاهاى جهان و آسيا به اردوهاى تيم ملى بزرگسالان اضافه كردم تا حفظ شوند و روى آنها كار كرديم. حتى نوجوانان و جوانان آمدند و بزرگسالان را بردند. ليگ را هم مثل رقابتهاى گرندپرى مدل سازى كرديم. الان شش تا هفت وزن نوجوانان در اردوهاى بزرگسالان حضور دارند.
در المپيك پاريس اين شانس هست كه ركورد شانزده ساله بهترين المپيكى تاريخ ورزش ايران كه به تو اختصاص دارد شكسته شود، ناراحت نمىشوى اين عنوان از تكواندو به رشتهاى ديگر منتقل شود؟
ركورد براى شكستن است، و شكستن ركورد بهترين عملكرد در المپيك با دو طلا و يك برنز من در تكواندو، نشدنى نيست. خوشحال مىشوم ورزشكار ديگرى بتواند اين ركورد را شكسته و ارتقا دهد چون باعث پويايى، رشد و توسعه ورزش كشور خواهد شد.
يك نفر ركورد من را مىشكند و ديگرى هم تلاش مىكند ركورد نفر بعدى را جابهجا كند، همينطورى ورزش يك كشور پويا مىشود و رو به جلو حركت مىكند.
اين همه سال اين ركورد متعلق به من است چه اتفاقى برايم افتاده اما با شكسته شدن آن براى ورزش كشور خوب خواهد شد.
كيانوش رستمى اين شانس را چه در المپيك توكيو و چه در پاريس داشت كه ركورد تو را بشكند اما با بىمهرى و فرصتسوزى بچگانهاى در دو فدراسيون مختلف وزنهبردارى روبهرو شد اما اين سكهى شانس اكنون فقط به نام حسن يزدانى و كشتى آزاد خورده است.
هر كسى در هر رشتهاى كه اين ركورد را بشكند افتخار بيشتر و بهترى را براى ورزش ايران رقم زده است، حسن يزدانى قهرمان بزرگى است كه اميدوارم و به خدا قلبا دوست دارم اين ركورد توسط او شكسته شود. در حال حاضر تنها كسى كه مىتواند و توانايى شكستن اين ركورد را دارد حسن يزدانى است اما يك مشكل براى تحقق اين اتفاق بايد حل شود.
چه مشكلى؟ منظورت جراحى كتف حسن يزدانى است كه سر و صداى زيادى به پا كرده و اظهارنظرهاى مختلف باعث نگرانى جامعه ورزش شده؟!
نه منظورم جراحى كتف او نيست، حسن ٩ مدال المپيك و جهان دارد و ورزشكار بالغ و باهوشى است كه توان تشخيص براى تن دادن به عمل جراحى يا انجام ندادن آن را دارد.
مشكل اصلى آرامش است، حسن يزدانى نياز به آرامش بيشترى در جامعه دارد، فشار زيادى روى دوش او حس مىشود، بايد فضا را برايش آرام كرد.
نگاه تو را مىتوان حرفهاى تر از هر نظرى دانست چون خودت در اين جايگاه بودهاى و خيلى خوب شرايط را درك مىكنى، براى حسن يزدانى چه بايد كرد؟
حس مىكنم روى حسن يزدانى خيلى فشار مضاعف روحى قرار دارد، او قهرمان و ورزشكار بزرگى در جهان به حساب مىآيد، بايد بگذاريم با آرامش مسابقه بدهد، نبايد او را از برد و باخت بترسانيم، من كاملا هنگام تماشاى كشتىهاى حسن و ديويد تيلور مىفهمم كه حريف آمريكايى با آرامش بيشترى پا در ميدان مىگذارد اما فشار روانى روى حسن زيادتر از حد است.
اين فشار را خودمان دو چندان و حتى صد چندان كردهايم، خود اين مسابقه به اندازهى كافى حساس هست نبايد به آن دامن زد.
باور مىكنى من كاملا حس مىكنم كه حسن يزدانى اين فشار مضاعف و مخرب روانى را از دم درب خانهاش تا كنار تشك مسابقه روى دوش خود حمل مىكند؟
نگاه شخصى خودت را براى شكستن ركورد هادى ساعى گفتى اما نگفتى ناراحت نمىشوى كشتى جاى تكواندو را در ثبت ركورد پرافتخارترين ورزشكار المپين تاريخ ورزش ايران بگيرد؟ بيشتر دلت نمىخواهد اين تغيير را يك تكواندو كار رقم بزند؟!
كشتى ورزش اول كشور است و قدمت و محبوبيت ويژهاى دارد، شانزده سال اين ركورد دست تكواندو بود حالا هم دست كشتى بيفتد.
بعد هم شايد ورزشكار رشتهاى ديگر براى شكستن آن تلاش خواهد كرد.
يا يك تكواندوكار سعى مىكند آن را پس بگيرد.
همين جذاب است و تلاش را افزايش مىدهد.
الان جمعيت تكواندو و آمار ثبت شده بانك اطلاعاتى فدراسيون از يك ميليون نفر در كشور رد شده اما بارها شنيدم كه اين رقم در كشتى زير ٤٠٠ هزار نفر است.
با همهى اين حرفها كشتى جايگاه ويژهاى در قلب مردم دارد.
البته تكواندو بعضى جاها مدالها يا حتى كيفيت آن بيشتر از مدالهاى كشتى است.
چرا در ورزش با افت نسبت به گذشته روبهرو شديم؟ عملكرد ما در بازيهاى آسيايى هانگژو نگرانىهاى زيادى براى المپيك پاريس ايجاد كرده است.
ايراد از همهى ما و همهى جامعهى ورزش است، از ورزشكار گرفته تا فدراسيون ها، وزارت ورزش و كميته ملى المپيك.
از رئيس هر فدراسيون، ورزشكار، برگزارى اردوها، تفكرات، رفتارها، رسيدگىها، سختافزار، بودجه و... همه و همه بايد المپيكى باشد.
ورزش ما و تفكرمان نياز به شوكى اساسى و خوب دارد.
كيومرث هاشمى بهعنوان وزير ورزش شناخت خوبى از همه چيز دارد و بايد كار متفاوتى انجام دهد.
براى موفقيت در المپيك مىتوان جايزه متفاوت، حقوق و توجه ويژه براى بالا بردن انگيزه ورزشكارانى كه سهميه مىگيرند، تعريف كرد.
سوال آخر براى المپيك ٢٠٢٤ پاريس و درخشش ورزش ايران در المپيكها چه بايد كرد؟
رقابتهاى المپيك با همهى مسابقههاى ورزشى فرق دارد، وقتى مىخواهى به المپيك بروى بايد نگاهت متفاوت باشد، اردوها، تدارك، تفكر بايد متفاوت باشد، از رفتار مسئولين ورزش گرفته تا ورزشكار.
اما ما رفتارمان با المپيك هم مثل هر مسابقهى ديگرى است. ما براى موفقيت در المپيك به هيچ عنوان المپيكى عمل نمىكنيم.
گوشهاى از افتخارات هادى ساعى
🥇المپيك ٢٠٠٤ آتن
🥇المپيك ٢٠٠٨ پكن
🥉المپيك ٢٠٠٠ سيدنى
🥇قهرمانى ١٩٩٩ جهان
🥇قهرمانى ٢٠٠٥ جهان
🥈قهرمانى ٢٠٠٣ جهان
🥉قهرمانى ٢٠٠٧ جهان
🥇بازيهاى آسيايى ٢٠٠٢ بوسان
🥉بازيهاى آسيايى ٢٠٠٦ دوحه
🥇قهرمانى ٢٠٠٦ آسيا
🥈قهرمانى ٢٠٠٢ آسيا
✍🏻 پوريا تابان