چرا باید از سه جزء صورتهای مالی باخبر باشید
مدیران فوتبال ایران و وحشت از عاقبت فتحاللهزاده!
یکی از جالبترین لحظات مناظره رئیس سازمان خصوصی سازی با مدیرعامل استقلال، سوال تخصصی او از فتحاللهزاده بود.
به گزارش " ورزش سه "، مناظره قربان زاده رئیس سازمان خصوصی سازی با مدیر باشگاه استقلال همچنان خبرساز است. در بینابین این لحظات اتفاقی کم نظیر در اواسط برنامه با گفتمان ذیل به وقوع پیوست. قربان زاده که دکترای حقوق بین المللی دارد از فتح الله زاده با پیشینه دکتری اقتصاد سوالی را با مضمون زیر مطرح کرد:
قربانزاده: شما مدیرعامل یک شرکت هستید درست است؟
فتحاللهزاده: بله.
قربانزاده: باید اینها را بدانید درست است؟
فتحاللهزاده: میدانم دیگر.
قربانزاده: صورت مالی سه جزئش چیست؟
فتح الله زاده که قافیه را به دلیل احاطه کامل قربان زاده به برنامه و موضوعات مطرح شده باخته بود، پاسخ مناسبی را ارائه نداد تا با پاسخ قربان زاده با این کلمات روبرو شود:گزارش وجوه نقد، صورت سود و زیان و ترازنامه. بینید شما تقصیرندارید، کسی که شما را گذاشته تقصیر دارد، شما مدیر عامل شرکت بورسی نیستید، شما مدیرعامل ورزشی هستید.
سه جزئی که قربان زاده با آن اشاره کرد، با استوری سعید آذری مدیرعامل اسبق تیمهای ذوب آهن اصفهان و فولاد خوزستان به چالش کشانده شده و آذری از پنج رکن صورتهای مالی خبرداده است. آذری که در این سالها همواره یکی از گزینههای مدیرعاملی استقلال بوده است، با کنایه به رئیس سازمان خصوصی گفته است کاش قبل از سئوال کردن بیشتر تامل کنیم.
باید دید استانداردهای حسابداری در این خصوص چه می گویند، تعریف صورت گرفته در استانداردهای حسابداری را با هم مرور می کنیم: صورت های مالی اصلی شامل مواردی نظیر ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت گردش وجوه نقد و یادداشتهای توضیحی میشوند. تجزیهوتحلیل این صورتها باعث میشود مدیران شركتها، صاحبان سرمایه، بستانكاران و سرمایهگذاران بتوانند از وضع مالی گذشته، حال و آینده شرکتهای سهامی مورد نظر خود آگاه شوند و درباره آن قضاوت كنند.
آنچه قربانزاده گفت صحیح بود. یادداشت های توضیحی هم همان ارائه مانده تراز اقلام با اهمیت هر کدام از رویدادهای افشا شده در سه جزء اصلی است و همواره در صورت های مالی همراه با سه جزء اصلی به جهت افشای ریز درآمدها، هزینهها، بدهیها، مطالبات و هر آن چه مرتبط با سه جزء اصلی است در ادامه گزارش با ذکر شماره آورده می شود.
رئیس سازمان خصوصی انتظار داشت تا فتح الله زاده به عنوان مدیرعامل شرکت بورسی، با دادهها و اطلاعات در باشگاه بیشتر آشنا می شد و در زمان دستور پرداختها و یا دریافت مطالبات و هرگونه گردش مالی و پیگیری سنواتی سوابق موضوع را به همراه مستندات قابل اتکا از امور مالی خود دریافت می کرد تا تصویری شفاف از بیلان باشگاه در حوزه مالی ارائه شود و بهداشت حقوقی و مالی آن زیر سئوال نرود.
آنچه در برنامه فوتبال برتر رخ داد، احتمالا تاثیر خود را در بین مدیران فوتبال ایران خواهد گذاشت. از این به بعد طبعا مدیران باشگاههای بزرگ ما با توجه به ورود به بورس و سهیم شدن مردم، نگاهی ورزشی، تجاری به باشگاه خواهند داشت.(این مسئله حتی به شوخی مطرح شده که باید به سرعت به کلاسهای فشرده اقتصادی بروند و مبنی اولیه را یاد بگیرند والا مثل فتحاللهزاده...)
وقتی با گردش مالی با این اعداد در باشگاهی ( شما بخوانید شرکتی ) روبرو هستیم، باید به موضوع کنترلهای داخلی احترام بیشتری بگذاریم. فرآیندها را اصلاح کنیم و از همه مهمتر صورت سود و زیان، گردش وجوه نقد و ترازنامه باشگاه را هر سه ماه یکبار تحلیل کنیم. از رکود مطالبات جلوگیری کنیم. به سررسید بستانکاران قبل از سپری شدن زمان رسیدگی کنیم و از همه مهمتر سال مالی را با برنامه ریزی که با بودجه شرکت اعم از منابع تامین اعتبارمالی و مصارف پیش بینی شده تلفیق شده باشد پی ریزی کنیم.
مسائلی که به نظر میرسد در باشگاه استقلال(بخوانید اغلب باشگاههای ایران) رعایت نمیشود و به حضور افراد اقتصادی و آگاهتر در بدنه مدیریتی فوتبال ضرورت میبخشد.
محمدرضا تقیخانی