کد خبر : 1859478 | 25 آذر 1401 ساعت 11:35 | 10.8K بازدید | 11 دیدگاه

انتقاد شدید خسروی از داوری‌های جام جهانی

وی ای آر در خدمت قدرت‌های فوتبال جهان است

علی خسروی، عضو کمیته داوران فدراسیون فوتبال، معتقد است کمک داور ویدئویی تنها در خدمت قدرت‌های بزرگ فوتبال جهان است و هیچ کمکی به برقراری عدالت نمی‌کند.

وی ای آر در خدمت قدرت‌های فوتبال جهان است

به گزارش ورزش سه، با وجود استفاده از تکنولوژی کمک داور ویدئویی در رقابت‌های جام جهانی 2022 قطر، باز هم قضاوت داوران در چند دیدار به جنجال کشیده شد و انتقاداتی را در پی داشت؛ از جمله دیدار فرانسه - انگلیس، مراکش - فرانسه، آرژانتین - کرواسی و ... .

علی خسروی، عضو کمیته داوران فدراسیون فوتبال، که از ابتدا نسبت به استفاده از VAR در فوتبال و همچنین تصمیمات فیفا پیرامون قضاوت در جام جهانی قطر نقد داشت، در گفت‌وگویی با خبرنگار ما بار دیگر به بررسی این مسائل پرداخت.

* ثابت شد که VAR برای عدالت وارد فوتبال نشده است
خسروی در ابتدای صحبت‌هایش با انتقاد از قضاوت دیدار فرانسه و مراکش بیان کرد: در دیدار فرانسه و مراکش نه تنها باید یک پنالتی برای مراکش اعلام می‌شد و داور به اشتباه خطای مهاجم را اعلام کرد، بلکه امباپه هم باید به خاطر خطای شدید روی دروازه‌بان اخراج می‌شد اما VAR دخالت نکرد. این تکنولوژی در چند بازی، به خصوص در نیمه نهایی و دیداری که قضاوت آن بر عهده علیرضا فغانی بود، نشان داد که برای عدالت وارد فوتبال نشده و دلایل دیگری پشت آن است. حتی در بازی انگلیس و فرانسه که توسط داور برزیلی قضاوت شد، خطاهایی صورت گرفت که منجر به اخطار یا اخراج می‌شد اما VAR در صورتی که قرار بود در این مسائل دخالت کند، این کار را نکرد. تصمیم‌گیرندگان VAR فوتبالی تصمیم نگرفتند و سیاسی تصمیم گرفتند. البته نمی‌توانیم بگوییم این تکنولوژی هیچ کمکی نمی‌‌کند؛ VAR در مواردی هم کمک کرد و از طرفی به داور هم اعتماد به نفس می‌دهد اما به هر حال دیدیم که در بازی‌هایی اینطور نبود. کمک داور ویدئویی قرار بود در تمام بازی‌ها عادلانه نظر بدهد اما اینطور نیست.

* این تکنولوژی در خدمت قدرت‌های فوتبال است
او با انتقاد نسبت به استفاده از کمک داور ویدئویی در مسابقات ادامه داد: من ۷-۸ سال پیش، جزو کسانی بودم با استفاده از VAR در فوتبال مخالف بودم چرا که این تکنولوژی، هیجان طبیعی را از فوتبال می‌گیرد و تبدیل به هیجان مصنوعی می‌کند و یا توپ هوشمند، آفسایدها را از حالت طبیعی به حالت مصنوعی درمی‌آورد. از نظر من در مجموع VAR در خدمت قدرت‌های بزرگ فوتبال است و در نهایت عدالتی وجود ندارد و تیم‌های ضعیف و تیم‌هایی که در تشکیلات فوتبال نفوذی ندارند، توسط VAR قلع و قمع می‌شوند.

* هدف اصلی VAR، درآمدزایی بود
خسروی با اشاره به سود مالی این سیستم برای فیفا عنوان کرد: هدف اصلی VAR، درآمدزایی بوده و به همین دلیل هم فیفا فقط شرکت‌هایی را می‌پذیرد که زیر نظر خودش باشند و شرکت‌هایی را که تجهیزات قوی‌تر و با قیمت ارزان‌تر ارائه بدهند، تایید نمی‌کند. آن‌ها تنها پنج شرکت را قبول دارند که از این بین هم ۳ یا ۴ شرکت، لایسنس آمریکا را دارند. در واقع عدالتی وجود ندارد و فقط جنبه درآمدزایی است و به طور کلی عدالت را در فوتبال از بین می‌برد، چرا که به هر حال مسابقاتی هم با VAR برگزار نمی‌شوند؛ اگر قرار است یک قانون باشد، باید برای همه دنیا باشد و نمی‌شود که فقط برای جام جهانی و جام ملت‌های اروپا و آسیا باشد. بقیه مسابقات چطور؟ ما سال‌ها در فوتبال بودیم و به همین دلیل می‌گفتیم VAR هیجان کاذب می‌دهد و عدالت را از بین می‌برد و این بحث‌ها هم در همین جام جهانی اثبات شد.

1494870

* هوش مصنوعی، کمک داوران را ضعیف کرد
عضو کمیته داوران فدراسیون فوتبال سپس در خصوص نحوه عملکرد هوش مصنوعی و اعلام آفساید در مسابقات گفت: هوش مصنوعی آفساید در بازی اکوادور و قطر اشتباه کرد و پنجه پای مهاجم را در آفساید قرار داد، در حالی که قسمت عقب بدن بازیکن حریف، آفساید را پر کرده بود؛ این اتفاق نشان داد که هوش مصنوعی هم در آفساید قوی نیست. در مجموع نحوه آفساید گرفتن در جام جهانی، باعث شد که کمک داوران از بازی خارج شوند و ما دیدیم که کمک داوران آفساید چند متری را نمی‌گرفتند و منتظر می‌ماندند تا ببینند از توپ استفاده می‌شود یا خیر و گاهی بعد ۲۰-۳۰ ثانیه پرچم می‌زدند. هیجان واقعی از دست رفت و هوش مصنوعی حتی در آفساید هم کمک زیادی نکرد و حتی کمک داوران را ضعیف و آنها را تبدیل به ربات کرد.

* انتظار می‌رفت VAR به حداکثر سرعت برسد
وی با اشاره به اتفاقات دیدار اسپانیا و ژاپن، درباره زمانی که مسابقات به دلیل استفاده از VAR از جریان می‌افتد، گفت: در تقابل ژاپن و اسپانیا اتفاقاتی رخ داد که طبق قانون باید تمام محیط توپ از خط رد بشود اما در آن صحنه ۹۵ درصد توپ رد شده بود و باعث شد گل پذیرفته شود و این اتفاق خوبی بود اما باید در نظر بگیریم که چقدر از زمان بازی گرفته شد‌. VAR و هوش مصنوعی، وقفه زیادی در بازی‌ها ایجاد کردند. ما انتظار داشتیم که بعد از جام جهانی 2018، جام ملت‌ها، مسابقات مقدماتی جام جهانی و ...، VAR به حداکثر سرعت برسد اما اینطور نشد. به هر حال کمک داور ویدئویی هم توسط انسان کنترل می‌شود و همین مسئله باعث ایجاد تاخیر می‌شود و هیجان را از بازی می‌گیرد. در مجموع من رابطه خوبی با VAR ندارم.

* فیفا در وقت اضافه هم روی حرف خودش نماند
خسروی درباره وقت اضافه‌های طولانی در رقابت‌های جام جهانی عنوان کرد: در شروع مسابقات وقت اضافه‌ها بسیار زیاد بود ولی هر‌ چه جلوتر رفتیم وقت اضافه‌ها کمتر شد و به ۳-۴ دقیقه رسید؛ در واقع فیفا در وقت اضافه هم روی حرف خودش نماند و بازی‌ها را با صددرصد وقت اضافه آغاز کرد و هر چه جلوتر رفتیم وقت اضافه کمتر شد. این هم یکی دیگر از ضعف‌ها بود. اگر قرار بود وقت اضافه به این شکل گرفته شود، باید برای همه بازی‌ها اعمال می‌شد.

* دیگر نمی‌توانیم قضاوت داوران را ارزیابی کنیم
او ادامه داد: فیفا ناظر داوری را کنار گذاشت؛ ناظر داوری به مسائل روانی داور کمک زیادی می‌کرد و برای این پست، سال‌ها زحمت کشیده شد و هزینه‌های هنگفتی برای کلا‌س‌های آنها صورت گرفت اما به راحتی کنار گذاشته شد و قضاوت‌ها هم ماشینی شدند؛ در واقع اگر داور در پنالتی و اخراج اشتباه می‌کرد VAR بود، اگر در‌ آفساید اشتباه می‌کرد، هوش مصنوعی بود. ماشین‌ها و تکنولوژی جای داورها را گرفتند و داورها قضاوتی نکردند و فقط دویدند و اوت و کرنر نشان دادند. در‌ گذشته ما می‌توانستیم قضاوت داوران را ارزیابی کنیم اما در حال حاضر نمی‌توانیم بگوییم کدام داور خوب است و کدام داور بد.

* کمک داور ویدئویی نمره قبولی نگرفت
خسروی با تاکید بر اینکه VAR در جام جهانی نمره قبولی نگرفت، گفت: اگر تکنولوژی واقعی و دست‌کاری شده نبود و شهامت داشت، مراکش به جای فرانسه در فینال حاضر می‌شد اما اثبات شد که حتی تکنولوژی هم شهامت احقاق حق را ندارد، چرا که باور نمی‌کردند که مراکش باید به فینال برود‌. تکنولوژی در این مسابقات نمره قبولی نگرفت و داورها هم از انسان به ربات تبدیل شدند.

* تکنولوژی VAR در ایران می‌تواند تبدیل به سم شود
او در پایان درباره ورود VAR به مسابقات لیگ برتر ایران صحبت کرد و گفت: همه این‌ها بهانه است. زمانی که VAR وارد کشور ما بشود، مشکلات ما آغاز خواهد شد و قطعا ضعفی که در این سیستم وجود دارد، در کشور ما هم مشکل ایجاد می‌کند و در بازی‌های داخلی، نه تنها کمک نمی‌‌کند، بلکه جنجال هم ایجاد می‌کند. زمانی که داور بازی به کنار زمین برود و صحنه را بازبینی کند، اتهامات آغاز خواهد شد و برخی هواداران می‌گویند اینها طرفدار فلان تیم هستند، VAR هم با این تیم است، داور دولتی است، VAR حکومتی است و ... . ما خودمان را آماده این صحبت‌ها کرده‌ایم؛ VAR بهشت برین نیست و زمانی که بیاید متوجه مشکلات آن خواهیم شد. از هفته آینده لیگ ما هم شروع می‌شود و ما هم اگر به دنبال آوردن VAR هستیم، در ابتدا باید فرهنگ آن را به تیم‌ها و تماشاگران آموزش بدهیم. اگر این فرهنگ آموزش داده نشود، این تکنولوژی می‌تواند تبدیل به سم شود و به جای خدمت، تخریب کند.

دیدگاه‌ها