در انتظار شناخت یک یا چند چهره شاخص؛
2022 و نسل جدید گزارشگری فوتبال ایران
برای علاقهمندان به فوتبال یکی از مهمترین نکات حین تماشای یک مسابقه این است که چه کسی آن را گزارش میکند.
به گزارش "ورزشسه"، برخی نقل قولها که از سوی گزارشگران فوتبال انجام شده، در تاریخ به ثبت رسیده و هنوز پس از سالها، مردم اگر چه جزئیات بازی را فراموش کردهاند، اما آن جملهها را همچنان در ذهن دارند.
در این مورد میتوان به گزارش جواد خیابانی روی گل دیدار حماسی ایران و استرالیا اشاره کرد که جملههای قصارش پس از گل دوم ایران توسط خداداد عزیزی هیچ وقت از تاریخ فوتبال ایران جدا نخواهد شد.
در نمونههای خارجی هم میتوان به گزارش احساسی و بیبدیل گزارشگر آرژانتینی روی گل دوم مارادونا به انگلیس اشاره کرد یا گل مارتین تیلور روی پیروزی دراماتیک منچستریونایتد و قهرمانی عجیب این تیم.
گزارشگران نقش بسیار مهمی برای مخاطبان تلویزیون ایفا میکنند. آنها به فوتبال زندگی و روح میبخشند و جو بازی را به یک بیننده عاشق فوتبال منتقل میکنند. گزارشگری فوتبال اصلا کار سادهای نیست و همان اندازه که زبان باید به خوبی بچرخد، نیاز به ذهنی خلاق هم دارد.
این روزها که جام جهانی در دنیا توجه بسیاری را به خود جلب کرده در ایران هم بار دیگر موضوع گزارشگر مسابقات به مسئلهای مهم بدل شده و البته برخلاف سالهای گذشته هم صدا و سیما از گزارشگرانی استفاده میکند که شاید خیلی در میان علاقهمندان به فوتبال شناخته شده نیستند.
به همین بهانه در ادامه این مطلب به معرفی تمامی گزارشگرانی پرداختهایم که در جام جهانی قطر فرصت به آنها رسیده و ادامه مسابقات نیز با صدای همین افراد به خانه مردم خواهد رفت:
*ستارگان برگزیده
با وجود اینکه برخی گزارشگران قدیمی تلویزیون این روزها به دلایل مختلف دیگر حضور ندارند، اما چند نفری از آنها هم هستند که همچنان به کارشان ادامه میدهند.
از میان این گزارشگران قدیمی محمدرضا احمدی برای گزارش دیدار ایران برابر انگلیس انتخاب شد. دیدار ایران برابر ولز به پیمان یوسفی رسید و درنهایت، مصاف ایران برابر آمریکا در آخرین دیدار مرحله گروهی تیم ملی را جواد خیابانی به یاد گزارش جام جهانی 1998 فرانسه گزارش خواهد کرد که این یک بازی ویژه برای این گزارشگر خوشیمن فوتبال ایران محسوب میشود.
*قدیمیها
به جز این سه نفر، علیرضا علیفر و محمد سیانکی نیز همچنان در عرصه گزارش رقابتهای فوتبال حضور دارند. علیفر تا امروز دو بازی از جمله بازی آلمان – ژاپن را گزارش کرده و سیانکی هم بازیهای فرانسه در جام جهانی 2022 را گزارش کرده است.
*نسل جدید با چهرههای ناشناس
با توجه به تعدد بازیهای پخش زنده که صدا و سیما از طریق شبکه سوم و شبکه ورزش روی آنتن میبرد در سالهای اخیر شاهد افزایش حضور گزارشگرهای جوان بودهایم که از طرق مختلف وارد این حرفه شدهاند.
علیرضا دهقانی، فرشاد محمدیمرام، شهاب وهابی، نیما تاجیک، سعید زلفی، رضا محمدعلی، پیام بسیجی، عرفان کرمی و مجید عابدی گزارشگرانی هستند که طی سالهای اخیر به مرور توانستهاند با شروع کار در "آیپی تیویها" به حرفه گزارشگری وارد شوند و در جام جهانی نیز که از طریق شبکه سوم روی آنتن میرود شانس گزارشگری به آنها رسیده است اگرچه مشخص نیست آنها با توجه به تراکم اسامی چه زمانی تبدیل به شاخصترین فرد در میان گروه خود میشوند.
*از نکات جالب توجه این لیست اینکه علیرضا علیفر از نظر سنی قدیمیترین گزارشگر جام جهانی 2022 قطر به شمار میرود و عرفان کرمی هم از گزارشگران نسل جدید با 24 سال سن جوانترین است.
*همچنین باید به مهدی واحدی و محمود سجادینیا نیز اشاره کرد که هنوز فرصت گزارش در جام جهانی به آنها داده نشده ولی در لیست گزارشگران قرار دارند.
*نکته مهم دیگر اینکه به استثنای جواد خیابانی که تاکنون سه مرتبه گزارش بازیهای مختلف به او سپرده شده، سایر گزارشگران تقریبا 2 بار شانس گزارش داشتهاند تا در واقع نتوان انتخاب گزارشگران را به عاملی خاص نظیر عملکرد یا موارد دیگر ارتباط داد.