مقابله با فولاد با تاکتیک خودش!
ورقهایی که ژنرال برای نکونام رو کرد
امیر قلعهنویی با یک استراتژی غافلگیر کننده برای نکونام توانست سه امتیاز مهم هفته را بگیرد.

به گزارش "ورزش سه"، هفتهی یازدهم و پایانی رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران قبل از جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، یک دیدار حساس و البته جذاب را در دل خود داشت؛ دیدار فولاد خوزستان و گلگهر سیرجان در اهواز. فولاد پس از شکست هفتهی گذشتهی خود مقابل نساجی در قائمشهر نیاز به پیروزی در این دیدار داشت تا به طلسم ۵ هفته پیروز نشدن خود پایان دهد، گلگهر هم برای حفظ جایگاه خود در میان ۴ تیم بالای جدول، نیاز به کسب هر سه امتیاز این مسابقه داشت.
برد فولادین گلگهر در اهواز!
فولاد خوزستان زیر نظر جواد نکونام در اغلب بازیهای خود با تیمهای بزرگ عادت داشته مالکیت توپ را به تیم حریف واگذار کند. در همین فصل هم اهوازیها در سه مسابقه مقابل سپاهان، استقلال و پرسپولیس، به ترتیب ۳۶/۵، ۳۶ و ۴۰/۳ درصد مالکیت داشته و البته ۵ امتیاز را هم کسب کرده اند. از سوی دیگر تیم نکونام نشان داده در بازیهایی که مالکیت توپ بسیار بالایی دارد، چندان در کسب نتیجه موفق ظاهر نشده است؛ برای مثال در همین بازی هفتهی قبل با نساجی، اهوازیها علیرغم مالکیت ۶۷/۴ درصدی، مقابل حریف خود مغلوب شدند.
دو نکتهی بالا باعث شد تا گلگهر با استراتژی درست واگذاری کامل توپ و میدان به فولاد وارد زمین شود. مسئلهای که در نهایت منجر به کمترین مالکیت توپ گلگهر در این فصل( ۲۹/۴ درصد) و کسب هر سه امتیاز مسابقه برای آنها شد.
شکل دفاعی گلگهر به دو مدافع میانی فولاد اجازهی بازی در کانالهای طولی با دو وینگر به داخلزدهیشان، انصاری و غفوری و همچنین بازی با مهاجم نوک تنومندشان، علی قربانی، را میداد.




اما مسئله آن جا بود که بعد از رسیدن توپ به عناصر تهاجمی فولاد در ۱/۳ دفاعی گلگهر، یا مدافعان گلگهر با اعمال خطا حملهی فولاد را متوقف میکردند، یا هافبکهای گلگهر توپهای سوم سرگردان تولید شده را جمع میکردند یا خود عناصر تهاجمی فولاد در زمینهی ارسال پاس نهایی یا زدن شوت آخر، بیدقت بودند. نتیجه آن بود که فولاد علیرغم مالکیت تقریباً ۷۰ درصدی در این مسابقه، تنها ۰/۵۹ امید گل و ۵ شوت در چهارچوب( از مجموع ۱۵ شوت زده شده) داشت و تک گل آنها هم در وقتهای اضافه روی یک توپ سرگردان و هنرنمایی فردی علیرضا کوشکی حاصل شد.



از سوی دیگر دفاع بسیار سازمانیافتهی سیرجانیها بهخصوص در ۱/۳ دفاعی خودی که با حمایت عالی وینگرهای آنها از مدافعان کناریشان امکانپذیر میشد، هم تأثیر مهمی در عملکرد تهاجمی ضعیف فولادیها داشت. ضمن این که با آغاز نیمهی دوم انتقالات بسیار خطرناک تیم قلعهنویی از فاز دفاع به فاز حمله هم شکل جدیتری به خود گرفت؛ انتقالهایی که روی سرعت بالای دو وینگر تیم، شکاری و تبریزی، و فرارهای این دو در کانالهای دفاعی فولاد سوار بود.







گلگهر سیرجان یکی از تیمهای انعطافپذیر این فصل در بعد تاکتیکی نشان داده است. آنها در برخی بازیهای بزرگ این فصل، مثل دیدار با استقلال، سپاهان و فولاد، با واگذاری مالکیت توپ به حریفان، رو به فوتبال واکنشی آورده و عملکرد جالب توجهی هم داشته اند. از سوی دیگر و در مقابل برخی رقبا مثل نساجی و ملوان، بازی بسیار مالکیتمحور با خلق موقعیتهای بسیار را به نمایش گذاشتهاند. این انعطافپذیری تاکتیکی تیم قلعهنویی باعث میشود استراتژی آنها پیش از هر مسابقه چندان برای رقبا قابل حدس نباشد.
فولاد خوزستان هم با وجود این که فصل را بسیار خوب آغاز کرد، درست بعد از انتشار خبر اضافه شدن جواد نکونام به کادرفنی تیم ملی، دچار تزلزل شد و در ۵ هفتهی اخیر در کسب پیروزی ناکام بوده است و باید دید در ادامهی فصل آنها چه روندی را در پیش خواهند گرفت.
فصل لیگ برتر برای بازهای حداقل یک و نیم ماهه به پایان رسیده و احتمالاً این وقفهی طولانی برای تیمهای مختلف خروجیهای متفاوتی خواهد داشت. ظهور مدعیان قهرمانی و البته سقوط جدید؟ گذر زمان ثابت خواهد کرد!
علی کمانگری