کد خبر : 1837668 | 20 مرداد 1401 ساعت 12:19 | 9.7K بازدید | 9 دیدگاه

توضیح درباره شکایت تاج از ترامپ

امیر ساعد، وکیل کارشناس حقوق بین‌الملل در گفت‌وگو با ورزش سه درباره شکایت هیئت‌رئیسه سابق فدراسیون فوتبال از ترامپ توضیح داد.

توضیح درباره شکایت تاج از ترامپ

به گزارش ورزش سه، یکی از خبرهای عجیب فوتبال ایران در روزهای اخیر، شکایت مهدی تاج و هیئت‌رئیسه او از ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا و دولت این کشور به دادگستری تهران بود که این مسئله واکنش واکنش بسیاری از هواداران فوتبال را در پی داشت.

دلیل این شکایت وارد کردن خسارت از سوی آمریکا به فدراسیون فوتبال ایران در‌ پرونده مارک ویلموتس عنوان شد و حتی کاظم طالقانی یکی از اعضای هیئت رئیسه تاج در گفت‌وگویی این شکایت را منطقی دانست و گفت آنها درخواست دریافت غرامت از آمریکا را دارند.

در‌ همین خصوص خبرنگار "ورزش سه" ‌گفت‌وگویی با امیر ساعد وکیل کارشناس حقوق بین‌الملل داشت و از او در خصوص پایه و اساس این شکایت سوال کرد که این مصاحبه را در ادامه می‌خوانیم:

* این یک رویه متقابل بین ایران و آمریکا است
در حال حاضر ما رویه متقابلی را در دادگاه های داخلی ایران و آمریکا داریم؛ چندین سال است که در آمریکا به بهانه های مختلف پرونده هایی را علیه ایران طرح کره و اصطلاحا آن را دعاوی ضد تروریستی می‌نامند و هر جایی اقدامی را که از سوی گروه های مختلف از کشورهای دیگر اتفاق افتاده، به ایران نسبت دادند و تا این لحظه چیزی حدود ۱۰۰ میلیارد دلار در دادگاهای داخلی آمریکا علیه ایران حکم صادر شده است. در طرف مقابل ایران هم تعدادی پرونده و دعوا علیه آمریکا مطرح کرده و در مواردی که اقدامی خلاف حقوق بین‌الملل یا تحریم ها، باعث آسیبی به یک شخص حقیقی یا حقوقی ایرانی بشود، این اجازه برای طرح دعوا در دادگاه های داخلی تهران داده می‌شود. تا این لحظه هم تا جایی که اطلاع دارم ایران بالای ۸۰‌ میلیارد دلار در دادگستری علیه آمریکا رای صادر کرده است.

* دریافت غرامت از آمریکا؟ از نظر حقوقی غیرممکن نیست! 
ممکن است این سوال ایجاد شود که نه رای هایی که در دادگاه آمریکا صادر شده پول می‌شود نه رای های دادگاه ایران؛ من دو پاسخ به این سوال دارم. پاسخ اول اینکه از نظر حقوقی روی کاغذ این امر غیرممکن نیست که وقتی شما حکمی را در دادگاه داخلی می‌گیرید پس از آن درخواست شناسایی و اجرای آن حکم را در یک کشور خارجی بکنید و درخواست توقیف مال آن کشور را داشته باشید؛ به عبارت دیگر اگر حکم به نفع شما صادر شود یک گام به گرفتن حق خود نزدیک می‌شوید. فرآیند صدور این حکم هم اینطور نیست که برای خودشان کار بکنند؛ این دادخواست به دولت آمریکا ابلاغ می‌شود و دولت آمریکا اختیار دارد که نماینده یا وکیل بفرستد و دفاع کند و اگر هم کسی نیاید می‌توانند به صورت غیابی رای بدهند. پس به این ترتیب رایی که صادر می‌شود به لحاظ حقوقی روی کاغذ مبانی‌ای دارد که اگر بعدها شما مالی از آمریکا در گوشه ای از کشور دیگری پیدا کردید، درخواست شناسایی و اجرای آن حکم را در دادگاه بکنید.

* ایران نباید برابر رای های بی اساس عقب‌نشینی کند
گام دوم این است که وقتی آمریکا علیه ایران طرح دعوا کرده است و مدعی شده که ۱۰۰ میلیارد طلبکار است، نقطه مقابل هم این است که حداقل ایران هم از این بابت عقب‌نشینی نکند و بتواند پا به پای این رای های بی مبنایی که در آنجا علیه ما صادر می‌شود، رای صادر کند تا اگر روزی لازم شد در مقام تهاتر و یر به یر کردن اینها را تسویه کنیم.

* این شکایت می‌تواند بازدارنده باشد
نکته سوم اینکه زمانی که شما یک اقدام حقوقی این چنینی انجام می‌دهید، بحثی را از نظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد می‌کنید که شاید هزینه اقدامات بعدی علیه ایران و فدراسیون فوتبال را برای طرف ها بالا ببرد و شاید آنها احساس کنند که باید رویکردی نرم تری را اتخاذ کنند. وقتی در فضای روابط بین‌الملل، دولتی احساس کند که انجام یک کاری برای او تبعات و پیامدهایی دارد، ممکن است جنبه بازدارندگی داشته باشد و مانع این شود که آن دولت دوباره این اقدام و سختگیری هایش را تکرار کند.

* دولت ایالت متحده یک شخصیت حقوقی است و استمرار دارد
درست است که در حال حاضر دولت ترامپ روی کار نیست اما پرونده فعلی هم علیه شخص حقیقی ترامپ است و هم علیه دولت ایالت متحده که یک شخصیت حقوقی است که استمرار دارد. در واقع اگر دولت سابق، کاری کرده باشد که از نظر حقوق بین‌الملل خسارتی به یک دولت وارد کرده باشد، با حضور رئیس جمهور جدید هم همچنان شخصیت حقوقی دولت استمرار دارد و همچنان مسئولیت حقوقی برای دولت فعلی وجود دارد و رئیس جمهور نمی‌تواند بگوید چون من خلافی نکرده‌ام دولت پاسخگو نیست. ما استمرار شخصیت حقوقی را برای دولت داریم.

دیدگاه‌ها