کد خبر : 1836414 | 11 مرداد 1401 ساعت 12:21 | 56.3K بازدید | 16 دیدگاه

پیش به سوی آمریکا، مکزیک و کانادا

نفرین این شش تیم دیگر پشت سر ایران نیست!

این آخرین جام جهانی است که قدرت‌های کلاسیک فوتبال آسیا انحصار صعود را در اختیار دارند.

نفرین این شش تیم دیگر پشت سر ایران نیست!

به گزارش "ورزش سه"، زمان زیادی می‌گذرد از روزی که جیانی اینفانتینو طرح ۴۸ تیمی‌شدن جام جهانی را مطرح کرد و با تمام انتقادات، طرح خود را به ثمر نشاند و سه کشور ایالات متحده، مکزیک و کانادا به عنوان میزبانان نخستین جام جهانی فوق عظیم، معرفی شدند.

حالا اما با اعلام زمان‌بندی رقابت‌های مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا، تب این مسابقات در قاره از هم‌اینک بالا گرفته و به خصوص تیم‌هایی که در این سال‌ها از صعود بی‌نصیب ماندند، اشتیاق بیشتری دارند تا هرچه زودتر وارد کارزار رقابت برای ورود به اولین جام جهانی ۴۸ تیمی شوند.

بر اساس اعلام AFC، این قاره ۸ سهمیه مستقیم جام جهانی و یک سهمیه پلی آف برای صعود را خواهد داشت تا به این ترتیب به جز پنج قدرت کلاسیک آسیا، ایران، کره‌جنوبی، ژاپن، عربستان و استرالیا، ۴ تیم دیگر هم شانسی قابل توجه برای حضور در مهم‌ترین رقابت فوتبال جهان داشته باشند.

مقدماتی جام‌جهانی ۲۰۲۶ در مرحله نهایی بین ۱۸ تیم در سه گروه برگزار خواهد شد: ۱) دو تیم سرگروه مستقیم راهی جام‌جهانی می‌شوند، ۲) تیم‌های سوم و چهارم در دو گروه سه تیمی دیدار می‌کنند و سرگروه‌ها مستقیم به جام‌جهانی می‌روند، ۳) تیم‌های دوم با هم بازی می‌کنند تا برنده به پلی آف قاره‌ای برود.

1732002

* یک تازه وارد در جام‌های جهانی بزرگ
از زمانی که فیفا تصمیم به برگزاری جام جهانی با ۳۲ تیم گرفت، هشت تیم آسیایی توانستند به این رقابت‌ها صعود کنند. این اتفاق در سال ۱۹۹۸ رخ داد و تیم‌های کره جنوبی و ژاپن با صعود، نماینده دائم آسیا در جام جهانی بوده‌اند.

ایران، عربستان و استرالیا ۵ بار توانستند به جام جهانی بروند و البته باید اشاره کرد که یک صعود استرالیا به عنوان نماینده اقیانوسیه (۲۰۰۶- آلمان) رقم خورد.

چین، کره شمالی و قطر سه نماینده دیگر آسیا هستند که راهی جام جهانی شدند. نکته حائز اهمیت دیگر این است که قطر به عنوان میزبان بلیت جام جهانی را گرفت و چین نیز در سال ۲۰۰۲ صعود کرد که برگزاری مسابقات برعهده دو تیم آسیایی بود.

به عبارتی در صورتی که همین تیم‌ها به جام جهانی ۲۰۲۶ صعود نکنند (که با توجه به وضعیت کره شمالی این احتمال بسیار بالاست)، تیمی جدید از آسیا در این مسابقات حضور خواهد یافت.

صعود از زمانی که جام جهانی ۳۲ تیمی شد (۱۹۹۸ فرانسه): کره جنوبی و ژاپن (۷ بار)، ایران، عربستان و استرالیا (۵ بار)، چین، کره شمالی و قطر (۱ بار)

1732007

* پایان ناکامی؛ امروز عید این تیم‌هاست!
از سال ۱۹۹۸ بدین سو که باتوجه به افزایش تیم‌های حاضر در جام جهانی از ۲۴ به ۳۲ فرمت مرحله مقدماتی نیز تغییر کرده، ۱۹ تیم توانستند به مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی برسند اما تنها ۷ تیم جواز صعود را به دست آوردند و کنایه‌آمیز اینکه به جز ایران و عربستان، هیچ تیم دیگری از غرب آسیا موفق نشد به جام جهانی ۳۲ تیمی صعود کند.

1732004

در این بین اما ایران با ۷ حضور در مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی رکورددار است. تیم ملی در تمام دوره‌ها پای ثابت مرحله نهایی مقدماتی بوده و تنها در ۲۰۰۲ و ۲۰۱۰ نتوانست صعود کند. کره‌جنوبی و ژاپن باتوجه به میزبانی یک جام جهانی، در یک دوره مقدماتی غایب بودند و عربستان نیز به شکلی شوکه‌کننده در مقدماتی جام جهانی برزیل غایب بود.

پس از این چهار تیم، نام قطر و امارات به چشم می‌خورد. ناکام‌های دائمی مقدماتی جام جهانی، که هر یک پنج بار تا مرحله نهایی و یک قدمی صعود پیش رفتند اما سرنوشتی جز تسلیم و بالا بردن دست‌ها مقابل رقبای نامدار نداشتند. امارات حتی تا بازی پلی‌آف نیز پیش رفت.

عراق تیمی است که به خصوص در دوره‌های اخیر توانسته به مرحله نهایی راه پیدا کند و در حالی تصور می‌شد به خصوص در این دوره با نسل طلایی کارهای بیشتری را انجام دهد اما دوباره به فرجام محتوم حذف و ناکامی رسید. عراق و چین چهار بار در مرحله نهایی حضور یافتند و چشم بادامی‌ها یک بار در مقدماتی ۲۰۰۲ از غیبت رقبا استفاده کردند و راهی جام جهانی شدند.

بحرین که این دوره می‌رفت بالاتر از ایران به مرحله نهایی برسد، به همراه عمان سه بار در مرحله نهایی حضور یافته است. اگر برانکو در عمان بماند، این تیم احتمالا رقیبی جدی برای امارات، عراق، قطر و چین در راه صعود خواهد بود.

1732005

شاید چندان باورپذیر نباشد اما قزاقستان دو دوره سابقه حضور در مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی را دارد. نظیر تایلند، لبنان، سوریه و کره شمالی که در این بین دو تیم آخر حضور در پلی آف و صعود را تجربه کرده‌اند.

کویت، اردن و ویتنام سه تیم دیگری هستند که سابقه حضور در مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی را دارند.

حضور در مرحله نهایی مقدماتی جام جهانی (از ۱۹۹۸ فرانسه): ایران (۷ بار)، کره جنوبی، ژاپن و عربستان (۶ بار)، قطر و امارات (۵ بار)، چین، عراق و استرالیا (۴ بار)، بحرین و عمان (۳ بار)، قزاقستان، تایلند، کره شمالی، لبنان و سوریه (۲ بار) و کویت، اردن و ویتنام (۱ بار)

1732003

* کدام تیم؟ فوتبال آسیا رقابتی‌تر می‌شود
اگر در این دوره ۱۲ تیم فرصت حضور در مرحله نهایی را داشتند و تیم‌هایی نظیر عمان و ویتنام خود را وارد رقابت با بزرگان کردند، در دوره بعدی شش تیم نظیر این دو تیم به این عرصه وارد خواهند شد.

1732008

شاید در دوره بعدی تیمی نظیر تاجیکستان هم برابر قدرت‌های کلاسیک قد علم کند و البته هنگ‌کنگ، هند، کویت و فیلیپین هم دیگر تیم‌هایی هستند که از این تصمیم فیفا خوشنود خواهند بود. این‌ها تیم‌هایی هستند که همین دوره نیز شانس خوبی برای صعود به مرحله نهایی داشتند.

در نهایت باید یکی دو سال دیگر صبر کرد و منتظر ماند؛ این برگی جدید در تاریخ فوتبال آسیا خواهد بود که پای چهره‌های تازه را به رقابت برای صعود به مهم‌ترین تورنمنت فوتبال جهان باز می‌کند.

دیدگاه‌ها