تبریز رکوردار، شیراز اولین؛ مشهد با یک خاطره قدیمی؛
گزارش: همه میزبانان تیم ملی غیر از پایتخت
تیم ملی ایران در حالی از لبنان در مشهد میزبانی خواهد کرد که شهرهای دیگر غیر از پایتخت در طول تاریخ فرصت زیادی برای میزبانی از بازی های ملی نداشته اند.
به گزارش "ورزش سه"، برگزاری بازی های تیم ملی در شهرهای مختلف یک کشور، امری عادی و رایج است. اکثر تیم های ملی ورزشگاههای اختصاصی برای خود دارند که از آن به عنوان ورزشگاه ملی یاد می شود؛ ورزشگاههایی مثل ومبلی و آزادی خودمان که سال هاست خانه استقلال و پرسپولیس هم هست، ورزشگاههای ملی هستند که خانه تیم های ملی کشورشان به حساب می آیند. در این میان اما تیم های ملی در مقاطع مختلف، بازی های خانگی خود را در ورزشگاههای شهرهای دیگر هم برگزار می کنند؛ لازمه اصلی این اتفاق امکانات برابر میزبانی است تا خللی در امتیاز میزبانی تیم به وجود نیاید. آن گاه فوتبالدوستان سایر شهرها هم خواهند توانست مثل همتایان پایتخت نشین خود، بازی های تیم ملی را از نزدیک تماشا کنند.
31/4؛ سهم حداقلی استان ها از میزبانی!
در فوتبال ایران اما برگزاری بازی های ملی در جایی غیر از تهران و ورزشگاه آزادی به امری خیلی بعید تبدیل شده است. طی این چند وقت اخیر بحث برگزاری بازی تیم ملی مقابل لبنان در هفته پایانی انتخابی جام جهانی 2022 در یکی از شهرهای اصفهان، اهواز یا مشهد بار دیگر این بحث را سر زبان ها انداخت؛ اهواز امکانات هتلی و فرودگاهی لازم را نداشت و اصفهان از پیشنهاد فدراسیون استقبال نکرد تا مشهد تنها گزینه روی میز باشد. با تایید فدراسیون جهانی فوتبال و فدراسیون ایران، برگزاری بازی ایران – لبنان در ورزشگاه امام رضا (ع) شهر مشهد قطعی شد تا بعد از سال ها، تیم ملی را در لوکیشنی متفاوت در کشور پهناوری ببینیم که 31 استان دارد اما تنها 4 استانش به غیر از پایتخت، فرصت میزبانی از تیم ملی را داشته اند.
تیم ملی کره شمالی که برای آماده سازی خود جهت حضور در جام جهانی مکزیک به ایران سفر کرده بود، بر اساس برنامه ریزی قرار بود بعد از بازی دوستانه با خراسان در مشهد، در تهران به مصاف تیم ملی ایران برود ولی در آخرین لحظه، ورزشگاه تختی مشهد به عنوان میزبان بازی تعیین شد تا ایران با ستاره هایی چون پنجعلی، درخشان، پیوس، محمدخانی، بیانی، علیدوستی، و قایقران مقابل کرهایها به میدان برود و حریف را با یک گل شکست دهد.
بعد از 38 سال، دوباره مشهد...
ورزشگاه امام رضا در حالی میزبانی بازی ایران و لبنان را به عهده خواهد داشت که شاید برایتان جالب باشد دانستن این موضوع که شهر مشهد پیش از این هم سابقه برگزاری بازی ملی را داشته است. این بازی به سال 1363 بر می گردد؛ جایی که تیم ملی در روز شانزدهم بهمن ماه طی دیداری دوستانه با کره شمالی در ورزشگاه تختی مشهد با حضور 25 هزار نفر تماشاگر به میدان رفت و این تیم را با یک گل شکست داد. این دیدار در حالی به میزبانی مشهد برگزار شد که فوتبالدوستان هنوز خاطره تلخ شکست در ورزشگاه آزادی (جام ملت های آسیا) را فراموش نکرده بودند.
حال بعد از 38 سال قرار است شهر مشهد دوباره از بازی تیم ملی میزبانی کند؛ این بازی البته یک بازی رسمی و ورزشگاه امام رضا میزبان آن خواهد بود؛ ورزشگاهی که 25 هزار نفر گنجایش دارد و به عنوان اولین ورزشگاه مسقف فوتبال ایران در سال 1396 افتتاح شد و دارای جایگاه +A از نظر کنفدراسیون فوتبال آسیاست.
تیم ملی ایران با این چهره ها که الان وارد میانسالی شده اند و اکثرشان به عنوان مربی در حال فعالیت هستند، در تاریخ 7 آذر 79 در ورزشگاه باغشمال تبریز به مصاف گوام رفت و این تیم را 19-0 شکست داد.
حافظیه شیراز زمانی روی بورس بود
در بین 4 استانی که به غیر از پایتخت، میزبان بازی های تیم ملی فوتبال ایران بوده اند، استان آذربایجان شرقی بیشترین تعداد میزبانی را داشته است. فارس، آذربایجان شرقی، خراسان و البرز 4 استان یاد شده هستند که در بین شان، آذربایجان شرقی با 7 میزبانی رکورددار است. فارس به عنوان اولین استانی که بازی های تیم ملی در آن برگزار شد، 2 بار سابقه میزبانی دارد و البرز به عنوان آخرین استان، 3 بار میزبان تیم ملی بوده است.
میزبانی های فارس در شهر شیراز (ورزشگاه حافظیه) به قبل از انقلاب برمی گردد. تیم ملی ایران دو دیدار خود در انتخابی جام جهانی 1978 آرژانتین را در شیراز برگزار کرد. این دو دیدار طی روزهای 15 فروردین و 2 اردیبهشت سال 1356 مقابل سوریه و عربستان برگزار شد و ایران هر دو دیدار را به ترتیب با نتایج 3-0 و 2-0 به سود خود به پایان رساند. به این ترتیب بعد از 45 سال، یک بار دیگر شاهد برگزاری دیداری از دور انتخابی جام جهانی در جایی غیر از تهران خواهیم بود.
تبریز، رکورددار بعد از تهران
تبریز به عنوان شهری که بعد از تهران بیشترین میزبانی ها از تیم ملی را داشته، برای اولین بار در روز 28 اردیبهشت 1375 پذیرای دیدار ایران و قطر بود که با برتری دو بر صفر ملی پوشان کشورمان همراه بود. تیم ملی ایران طی 7 دیداری که در شهر تبریز برگزار کرده، هیچ باختی متحمل نشده و پرگل ترین برد این تیم در تاریخ (19-0 گوام) در همین شهر به دست آمده است. لیست کامل بازی های ملی که شهر تبریز میزبان آنها بوده به شرح زیر است:
بیست و هشتم اردیبهشت 1375: ایران 2- 0 قطر (دوستانه)
یک اردیبهشت 1376: ایران 3- 0 کنیا (دوستانه)
بیست و پنجم فروردین 1377: ایران 1- 1 کویت (دوستانه)
هفتم آذر 1379: ایران 19 - 0 گوام (دور اول انتخابی جام جهانی 2002)
هشتم آذر 1379: ایران 2- 0 تاجیکستان (دور اول انتخابی جام جهانی 2002)
نهم مرداد 1381: ایران 1 -1 جمهوری آذربایجان (دوستانه)
بیست و هشتم شهریور 1381: ایران 1 -1 پاراگوئه (جام الجی)
غلامی، دهنوی و نوری گلزنان ایران در آخرین بازی برگزار شده در جایی به غیر از تهران بودند؛ این دیدار در تاریخ 12 اسفند سال 1393، زمانی که کی روش سرمربی بود برگزار شد.
هفت سال بعد از آن هفت بازی!
بعد از هفت بازی فوق دیگر هیچ بازی ملی در جایی به غیر از تهران برگزار نشد تا این که تیم ملی در تاریخ پنجم خرداد 1388 با هدایت افشین قطبی در دیداری دوستانه به مصاف اندونزی در کرج رفت و این تیم را 5-0 شکست داد. چهار سال بعد در مقدماتی جام ملت های آسیا 2015، کرج دوباره میزبان تیم ملی بود؛ در این دیدار ملی پوشان کشورمان 3-2 از سد کویت گذشتند. پیروزی 3-0 مقابل موزامبیک (12 اسفند 1393) در کرج آخرین بازی تیم ملی خارج از تهران بود و اینک بعد از 7 سال و یک ماه، دوباره شاهد میزبانی شهری به غیر از تهران از تیم ملی خواهیم بود؛ این دیدار روز روز سه شنبه نهم فروردین ساعت 20 در ورزشگاه امام رضا(ع) شهر مقدس مشهد آغاز خواهد شد.
سعید عبدی