آنچه از سرمربی استقلال انتظار داریم؛
برای فرهاد مجیدی؛ کلوپ باش، نه مورینیو!
مصاحبه فرهاد مجیدی بعد از دیدار مقابل هوادار در مورد سیاوش یزدانی و عدم حضور او در ترکیب ثابت در بازی برابر عراق بود.
به گزارش "ورزش سه"، در بحبوحه ابتلای بازیکنان به کرونا و تغییرات متوالی لیست تیم ملی، این تیم با اقتدار راهی جام جهانی شده و بهترین نتایج ممکن را کسب کرد. همچنین استقلال نیز در بازی معوقه خود پیروز شده و توانست روند درخشان فصل اخیر خود را استمرار بخشد. حضور دو مربی در موقعیت برنده به نامهای دراگان اسکوچیچ و فرهاد مجیدی در ماههای اخیر، بهصورت غریزی و ذاتی احتمال بروز چالش را افزایش میدهد. اما مصاحبه دیروز سرمربی استقلال حول محور سیاوش یزدانی، این صلح حداقل در ظاهر را تبدیل به شرایطی جنجالی در 24 ساعت اخیر کرده است.
1-مهمترین ویژگی یک سرمربی ورای توانایی فنی، تبدیل کردن تیم به مهمترین بخش جان و قلب بازیکنان است و رسیدن به این هدف راه و روش دارد. فرهاد مجیدی عامدانه و با تصمیم قبلی نشست مطبوعاتی خود پس از برتری دراماتیک در مقابل هوادار را جنجالی و حول محور سیاوش یزدانی برگزار کرد.
بیتردید مهمترین حُسن این مصاحبه وایرال شده در سوشال مدیا، افزایش وابستگی بازیکنان استقلال به سرمربی تیمشان در ادامه فصل است. در واقع از امروز صبح، ستارههای آبی پوش رابطه عمیقتر و صمیمیتری با فرهاد مجیدی پیدا کرده و تصور میکنند سرمربی تیم برای احقاق حقوقشان حاضر است دست به هر کاری زده و خودش را حتی سپر بلای برخی انتقادات کند.
فرهاد مجیدی اینقدر در این فوتبال تجربه دارد که این کار را کاملا به قصد و از روی برنامه انجام داده و این روند قطعا در ادامه فصل به سود او و تیمش حداقل از نظر جان دادن بازیکنان استقلال برای فتح جام خواهد بود. در هفته رای کمیته استیناف و داوری استقلال- هوادار و ... این ایده فرهاد برای تغییر شرایط بود.
2- اما تمامی ابعاد این ماجرا هم اینقدر مثبت نیست و در شرایط دشوار فصل، حتی لبه این شمشیر میتواند گریبان خود فرهاد مجیدی و استقلال را بگیرد. بهکار بردن پیاپی و با لحن شاید تند "بهترین تیم لیگ ایران" یا "بهترین مدافعان ایران" به وضوح عامل دو مسئله چالش برانگیز در ادامه فصل خواهد شد.
اولا اینکه بیتردید تمام مربیان و بازیکنان لیگ به دنبال نقض این ادعا و اثبات تواناییهای خود در ادامه فصل هستند، ولو اینکه جمله "من به اینها نمیبازم" نیز خیلی به سود فرهاد عمل نکرد. دو- از هفته بعدی تمام هواداران به دنبال یافتن اولین اشتباه از استقلال و در واقع به خصوص سیاوش یزدانی خواهد بود تا ادعای بزرگ فرهاد مبنی بر ارزیدن انگشت او به کل مدافعان ایران را زیر سوال ببرند. پس شاید این یعنی فشاری خودساخته و مضاعف به تیم و بازیکنانی که در شرایط خوبی قرار دارند. شمشیر دولبه است؛ ممکن است به سود یا به ضرر استقلال عمل کند.
3- اعتراض به عملکرد کادر فنی تیم ملی موضوعی کاملا مرسومی در فوتبال دنیا است. پیشتر هم گفتیم که مربیان باشگاهی در نقش یک پدر یا رئیس، به دنبال احقاق حقوق خانواده خود هستند. اما در این میان شکل "اعتراض" شاید مهمترین انتظار افکار عمومی از سرمربیان بزرگ فوتبال در ایران است.
ما پیش از این شاهد دوگانه شدید کارلوس کیروش- برانکو تقریبا سر هر چیز ممکن بودیم و هنوز بعد از سه سال نیز تقریبا در هر موقعیت مهمی در فوتبال ایران نامی از این دو سرمربی مولف و تاثیرگذار برده میشود. خاطرات چندان خوبی نبود و دوست داشتیم در کنار افرادی باشیم که علاوه بر فوتبال تمیز و باکیفیت، میشد در کنار آنها راحتتر زندگی کرد. حالا نیز تقاضای همین رویه را از سرمربیان ملی و باشگاهی خود داریم. داستان برانکو- کیروش بهقدری فرسایشی و خستهکننده شده بود که حتی بسیاری از هواداران این دوسرمربی نیز خواهان رفتن حداقل یکی از آنها برای تزریق آرامش به فوتبال بودند.
4- ترنت الکساندر آرنولد، مدافع راست درخشان تیم ملی انگلیس در سالهای اخیر علیرغم عملکردی فوق العاده در ترکیب لیورپول و آمار خیره کننده ارسال پاس گل، اغلب جایی در تفکرات گرات ساوتگیت نداشته و البته بدشانس بوده که هم پست با بازیکنانی چون ریس جیمز، کایل واکر یا کیران تریپیر بوده است.
اما واکنش یورگن کلوپ به غیبت ترنت در لیست سه شیرها: "اگر ترنت در لیست تیم قرار ندارد، پس لابد انگلیس باید بازیکنان فوق العاده خوبی در ترکیب خود داشته باشد. البته به این تصمیم کادر فنی احترام میگذارم، اما دلیل آن را متوجه نشدم. البته من خودم یک سرمربی هستم و هر هفته در مورد انتخاب ترکیب خود تصمیم میگیرم و ما همیشه تصمیماتی میگیریم که دیگران احتمالا دلیل آن را متوجه نمیشوند. من به تصمیمات ساوت گیت احترام میگذارم، اما من دلیل غیبت ترنت در لیست را درک نکردم، زیرا او در دو فصل گذشته، مدافع راست برجسته ای در فوتبال جهان بوده است.
5- در حقیقت به نظر کلوپ و فرهاد هر دو به غیبت مدافعان شایسته خود در لیست تیم ملی توجه داشتهاند. اما تنها سرمربی آلمانی با کلماتی زیباتر، لحنی خوش آهنگ و ادبیاتی دوستانهتر تصمیمات سرمربی تیم ملی را زیر سوال برده است. اتفاقا مجیدی که خودش پیگیر دعوت سیاوش به تیم ملی بود، در مصاحبه دیروز چند بار به تمجید از کادر فنی تیم ملی پرداخته و بابت صعود مقتدرانه به جام جهانی نیز تشکر کرد، اما در انتخاب واژهها و آهنگ ادبیات خود بر خلاف کلوپ خیلی خوب ظاهر نشده و حساسیت برانگیز عمل کرد. در حقیقت کلوپ شاید شدیدتر هم اعتراض کرده، اما شکیلتر- همین.
آنچه ما از سرمربیان و بازیکنان خود با توجه به دستمزدهای کلان، حساسیت شغلی و جایگاه مهمشان در فوتبال انتظار داریم، دقت بیشتر روی لحن و انتخاب کلمات است تا مصاحبههای اعتراض آمیز، خواندنی باشد، نه آزاردهنده. به اخراج شدنهای متوالی مورینیو بعد از اولین نتایج ضعیف دقت کنید؛ جملات حساسیت برانگیز و تند او روزگاری او را در موقعیت برنده قرار میداد، اما همیشه شرایط یکسان نیست.
6- نیاز به تمرین بیشتر داریم و در واقع اگر قرار بود اینقدر راحت به یورگن کلوپ و پپ گواردیولا تبدیل شویم که خب فاصله اینقدرها هم وسیع نبود. تفاوت چندانی بین یحیی، محرم، رسول، دایی و کریمی و ... وجود ندارد. زمانی این تفاوت چشمگیر کاهش مییابد که ابتدا متوجه نقش عمیق و مهم خود در جایگاه به خصوص هدایت تیمهای بزرگ بشویم.
بیتردید رابطه عمیق و احساسی کلوپ با هواداران لیورپول و به دل نشستن منحصر بهفرد این سرمربی یکی از دلایل عدم اخراج او در فصل گذشته علیرغم نتایج ضعیف این تیم بود. در واقع تصور میکنم اگر یکی مثل رافا بنیتس روی نیمکت این تیم حضور داشت، شاید در همین مقاطع سال گذشته شغل خود را از دست میداد. در حقیقت مقبول حرف زدن و رفتار کردن حتی از نظر اقتصادی هم به سود یک سرمربی بوده و در روزهای دشوار، این اعتبار به داد او میرسد.
7- اعتراض به عدم استفاده از سیاوش یزدانی در ترکیب تیم ملی علیرغم شرایط دشوار و خاص تیم در دیدار مقابل عراق چیز عجیبی نبوده و در حیطه اختیارات (نه وظایف) سرمربی استقلال است. اما زیر سوال بردن عملکرد تمامی مدافعان، مربی باشگاهی خطاب کردن اسکو، نفهمیدن مشکل تیم ملی (به نظر حداقل روی کاغذ اینقدر مشکل عمیقی هم وجود ندارد و مثل تیم فرهاد، آمار دراگان هم درخشان بوده) مواردی است که امیدواریم از سرمربی در مسیر پیشرفت، با کلاس و محبوب استقلال در مقاطع آینده کمتر ببینیم.
راستی فرهاد خودش هم اعتراف کرد اول کارش بوده و در مسیر بهتر شدن است، پس امیدواریم این موارد را نیز در مسیر پیش روی خود لحاظ کند تا در آینده او را گزینهای حتی برای وظایف بزرگتر در فوتبال ایران هم ببینیم.
آریا فاطمی مقدم