دوباره لیگ برتر، دوباره لیگی که دوستش داریم
با آغاز دیرهنگام رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران سروصدا و هیاهوی واقعی فوتبال دوباره کلید میخورد.
به گزارش ورزش سه، بیست و یکمین دوره لیگ برتر از امروز آغاز میشود. لیگی که کمتر بر مدار تغییر چرخیده و با نگاهی به روند آن میتوان متوجه شد که بسیاری از مشکلات و کمبودها هنوز هم پابرجاست و فرهنگ رفتاری مربیان، بازیکنان و هواداران نیز تغییر چندانی نکرده است. پس قاعدتا پیشبینی اتفاقات لیگ پیش رو نباید چندان سخت باشد. اما این ظاهر ماجراست و بدینترتیب شما را دعوت به چالش پیشبینی اتفاقات لیگ بیست و یکم میکنیم!
۱- تغییرات روی نیمکتها:
از ۱۴ تیمی که در لیگ فصل پیش ماندگار شدند، ۷ تیم با همان مربیانی که فصل را تمام کردند لیگ را آغاز میکنند و این به معنای تغییرات پنجاه درصدی نیمکتهاست. اما نکته تامل برانگیز اینکه تنها دو مربی که فصل قبل تیمی در لیگ برتر نداشتهاند، به نیمکت این چهارده تیم اضافه شدهاند. عبداله ویسی و رضا مهاجری به همراه اصغر کلانتری و رضا عنایتی که از لیگ یک آمده اند چهرههای جدید نیمکتهای لیگ برتر نسبت به فصل قبل هستند . پس میتوان گفت که تغییرات پنجاه درصدی نیمکتهای لیگ برتری، به جز یک استثنا منجر به حضور چهره جدیدی به عنوان سرمربی نشده و این حلقهی بسته مربیگری در لیگ برتر را نشان میدهد.
پیش بینی: حداقل شش سرمربی از جمع سرمربیان فعلی، فصل را با تیمهای فعلی خود به پایان نمیرسانند، اما چندان هم منتظر چهرهی جدیدی برای جایگزینی آنها نباید بود. ضمن اینکه جواد نکونام آلترناتیو تمام مربیان به جز یحیی گل محمدی خواهد بود!
۲- نقل و انتقالات بازیکنان
نفت مسجد سلیمان با ۱۶ بازیکن ورودی و ۱۱ بازیکن خروجی، بیشترین تغییرات را در بین تیمهای لیگ نسبت به فصل قبل خواهد داشت. از آن طرف فولاد خوزستان با از دست دادن پنج بازیکن و جذب نکردن هیچ بازیکن جدید مطرح تا کنون، کمترین تغییرات و به عبارتی ضعیفترین عملکرد را در نقل و انتقالات داشته است. در بین سه مدعی استقلال، پرسپولیس و سپاهان، استقلال با ۱۱ ورودی و ۱۰ خروجی ثبات کمتری داشته و سپاهان و پرسپولیس با پنج خرید سعی در حفظ ترکیب خود داشتهاند. با این همه هر چند به نقش ثبات در کسب موفقیت تاکید میشود اما در بیست دوره اخیر لیگ برتر، نمونههایی نیز دیده شده که تیمی با تغییرات زیاد در ابتدای فصل نتایج مناسبی گرفته است.
پیشبینی: از میان بازیکنان خارجی جدید و اندک جذب شده دو بازیکن نظرها را جلب خواهد کرد و پدیده بازیکنان لیگ امسال از تیمهای مدعی نخواهد بود! در سال منتهی به جام جهانی رقابت برای پوشیدن پیراهن تیم ملی زیاد است میتوان منتظر حضور یک پدیده لیگ در جمع ۲۳ بازیکن نهایی تیم ملی بود.
۳- مدعیان قهرمانی
پرسپولیس، استقلال و سپاهان به عنوان سه تیم بالای جدول لیگ بیستم، مدعیان اول فتح لیگ خواهند بود. اما در کنار این سه تیم، انتظار میرود گل گهر نیز با حضور فعالی که در نقل و انتقالات داشته که با هدف فتح لیگ وارد کارزار شود. میتوان تصور کرد که در هفتههای ابتدایی یکی از تیمهایی که کمتر از آنها انتظار میرود خود را به صدر جدول برساند اما اینکه تیمی غیر از این چهار تیم، بتواند در قامت مدعی فتح لیگ ظاهر شود بعید است و لیگ برتر ایران فقط در دو دوره از بیست دوره خود با شگفتی در تعیین قهرمانش مواجه بوده است. به نظر میرسد امسال نباید منتظر استقلال خوزستان دیگری بود.
پیشبینی: ردههای اول تا سوم دوباره به سه تیم بالای جدول فصل پیش میرسد و شاید از بین یحیی گل محمدی و فرهاد مجیدی یکی فصل را با تیمش به پایان نرساند. ضمن اینکه تیم قهرمان به امتیاز قهرمان فصل پیش نخواهد رسید.
۴- مدعیان سقوط:
فجرسپاسی و هوادار به عنوان دو تیم تازه صعود کرده به لیگ برتر، باید بیشتر از هر تیم دیگری مراقب نیفتادن باشند. تجربه کمتر بازیکنان این دو تیم برای بازی در لیگ برتر و تفاوت سطح فنی تیمهای لیگ برتر با لیگ یک، باعث میشود تا هفتههای ابتدایی برای این دو تیم بسیار مهم باشد. افتادن روی روند باخت کار را برای کلانتری و عنایتی سخت خواهد کرد. از تیمهای دیگر فصل پیش نیز چه بسا نفت مسجد سلیمان با تغییرات زیاد و اتکا به سرمربی پرماجرایش بیشتر محتمل سقوط باشد. از طرفی مجتبی حسینی که از ذوب آهن به پیکان آمده باید بتواند از تجربه فانوس به دستی فصل پیش خود با ذوبآهن برای جلوگیری از افتادن تیمی که فقط با مهدی تارتار خوب نتیجه میگیرد و علاقه زیادی به انتهای جدول دارد جلوگیری کند! پدیده نیز با رضا مهاجری از آن تیمهای اهرمدار به نظر میرسد که یا بالای جدولی خواهد بود و یا پایین جدولی و میانه برایش تعریفی ندارد.
پیشبینی: از بین فجرسپاسی و هوادار یک تیم خواهد افتاد.
۵- تاکتیک و امور فنی:
قاعدتا انتظار میرود تیمهای مدعی تاکتیکیترین تیمهای لیگ هم باشند اما میتوان منتظر فوتبال زیبا از سوی پدیده و فولاد هم بود. دو تیمی که به دو مربی جدید روی آوردهاند و هر دو مربی نیز علاقه خود به فوتبال هجومی را نشان دادهاند. با این حال میتوان حدس زد که تنها دو سه تیم با دو مهاجم بازی کنند و به همین ترتیب اغلب تیمها با دو هافبک دفاعی در ترکیب به میدان میروند. احتمالا به جز استقلال، امسال یکی دو تیم دیگر نیز به سمت دفاع خطی سه نفره بروند اما چهار-دو-سه-یک سیستم غالب لیگ خواهد بود.
پیشبینی: استقلال بهترین خط حمله لیگ و پرسپولیس بهترین خط دفاع لیگ خواهد شد و امسال گلهای کمتری نسبت به لیگ فصل قبل رد و بدل خواهد شد.
۶- آقای گل
معمولا انتظار میرود آقای گل لیگ از بین مهاجمان تیمهای مدعی باشد. امسال نیز سجاد شهباززاده، شهریار مغانلو، عیسی آل کثیر، ارسلان مطهری و مهدی عبدی مدعیتر از سایر مهاجمان برای آقای گلی نشان میدهند.
پیشبینی: حتی اگر مهاجم خارجی استقلال به این تیم ملحق شود بازهم شانس سپاهان با معرفی مجدد آقای گل بیش از سایر تیمهاست.
۷- شگفتیسازان:
برای تیمی مثل هوادار یا فجرسپاسی حتی رسیدن به رده ششم و هفتم در پایان لیگ هم شگفتی محسوب میشود و برای تیمهایی چون سپاهان و استقلال و پرسپولیس پایین تر از این ردهها ایستادن. اما به نظر نباید منتظر شگفتی از نوع دوم بود.
پیشبینی: مس رفسنجان محتملترین گزینه برای شگفتیسازی آن هم از نوع تنه زدن به مدعیان خواهد بود و میتواند با قرار گرفتن در جایگاهی نزدیک به منطقه سهمیه شگفتی ساز لیگ شود.نساجی هم تیم کنجکاوی برانگیزی است .
۸- حواشی
درگیری بین مربیان چه به صورت لفظی در رسانهها و چه در کنار زمین تبدیل به اتفاقی اجتنابناپذیر در لیگ برتر شده و اتفاقا نمک فوتبال لیگ را بیشتر هم میکند. از طرفی اختلاف بین مربی و بازیکن و مدیر و مربی نیز قطعا بهوجود خواهد آمد.
پیشبینی: بهتر است اسم نیاوریم اما مربیانی هستند که بدون شک دستکم یک بازیکن تیمشان را اخراج میکنند و بعید است تا آخر فصل با نیمکت حریف درگیر نشوند. چیزهایی که دیگر جزو طبیعت فوتبال ماست.
حجت شفیعی