در آستانه المپیک توکیو؛
جنجالیترین رسواییها در تاریخ المپیک
المپیک توکیو به زودی آغاز می شود و مروری داریم بر رسواییهای معروفی این رقابت ها از درگیری سال 1994 نانسی کریگان گرفته تا ماجرای دروغین دزدی از رایان لوچته در المپیک 2016.
به گزارش "ورزش سه"، ممکن نیست که در تاریخ 125 ساله المپیک، هر ازگاهی اینجا و آنجا رسوایی هایی رخ نداده باشد. در حالی که مدتهاست که بازی های المپیک به دلیل نمایش اخلاق ورزشی فوق العاده و رقابت های بین المللی در بالاترین سطح شناخته می شوند، برخی از دوره های این بازی ها بیشتر به خاطر جنجال هایی که بر پا شده در خاطرها مانده اند تا ستاره هایی که مدال های طلا را به خانه بردند.
از محرومیت تیم ها و کشورها از حضور در مسابقات در سال های گذشته گرفته تا رسوایی های شخصی خود ورزشکاران، المپیک صحنه برخی از به یاد ماندنی ترین مجادله ها در تاریخ ورزش بوده است.
چه کسی می تواند درگیری نانسی کریگان و تونیا هاردینگ، دو ستاره اسکیت روی یخ، را فراموش کند که تقریباً 30 سال بعد هنوز هم می تواند الهام بخش فیلم های برنده اسکار باشد؟ یا تحت الشعاه قرار گرفتن پیروزی های رایان لوچته در سال 2016 ریودوژانیرو پس از اینکه به دروغ ادعا کرد وی و هم تیمی هایش به زور اسلحه در یک پمپ بنزین در برزیل مورد سرقت قرار گرفتند، دروغی که منجر به تعلیق 10 ماهه لوچته و از دست دادن حمایت کنندگان مالی شد؟
و همین اواخر که طرفداران ورزش در سراسر جهان به محرومیت شا کری ریچاردسون، دونده سرعت و امید طلای المپیک آمریکایی، به دلیل مثبت شدن تست مصرف کانابیس او پس از مرگ مادرش اعتراض کردند.
در آستانه آغاز رقابت های المپیک توکیو، مروری داریم بر به یادماندنی ترین رسوایی ها در ادوار گذشته المپیک.
محرومیت شا کری ریچاردسون از حضور در المپیک توکیو
هواداران پس از محرومیت ریچاردسون به دلیل مثبت شدن تست مصرف ماده مخدر کانابیس، به شدت به این تصمیم اعتراض کردند. این دونده سرعت آمریکایی ادعا کرده بود که از شدت ناراحتی و سوگ از دست دادن مادرش تنها یک بار سیگار این ماده مخدر را امتحان کرده است.
تخلف ریچاردسون از قانون جهانی ضد دوپینگ 2021 از آنجا که وی در ایالت اورگان آمریکا که این ماده غیرقانوی نیست دست به مصرف کانابیس زده بود، جنجال برانگیز شد. همچنین بسیاری از هواداران استدلال کردند که این ماده اصلا یک داروی تقویت کننده عملکرد ورزشی نیست.
تعرض پزشک سابق تیم ژیمناستیک المپیک آمریکا به ژیمناستهای نوجوان
لری ناصر، پزشک سابق تیم ژیمناستیک آمریکا، در دادگاه به هفت فقره رفتار جنایی درجه یک اعتراف کرد. ناصر هنگام کار با تیم ژیمناستیک ایالات متحده و دانشگاه ایالتی میشیگان به آزار و اذیت بسیاری از دختران جوان ورزشکار متهم شده بود.
برخی از قربانیان ذکر شده در این پرونده بین 13 تا 15 سال و برخی دیگر زیر 13 سال بودند، گابی داگلاس، آلی رایزمن و مک کایلا مارونی، ستاره های المپیکی آمریکایی همگی از قربانیان تعرض و سواستفاده جنسی ناصر بودند.
پس از سه حکم جداگانه، ناصر در سال 2018 به بیش از صد سال زندان محکوم شد.
دروغ رایان لوچته درباره دزدی مسلحانه از شناگرها
در آگوست سال 2016 این شناگر به دروغ ادعا کرد که او و گونار بنتز، جک کنگر و جیمز فیگن، شناگران تیم آمریکا در المپیک ریو، با تهدید اسلحه در یک پمپ بنزین در برزیل قربانی یک دزدی شده اند. او بعدا تایید کرد که در آن زمان چون پیروزیشان را جشن گرفته بود در حالت عادی نبود. لوچته همچنین اعتراف کرد که تمام جزئیات آن شب را به خاطر نمی آورد. لوچته پس از بازگشت به دهکده المپیک ماجرا را با اغراق برای مادرش تعریف کرده بود و مادر این شناگر آمریکایی بعداً به رسانه ها گفت که او با تهدید اسلحه مورد سرقت قرار گرفته است. او این ماجرای دروغین را در NBC's Today نیز تکرار کرد و طولی نکشید که دروغ هایش رو شد.
پس از افشای حقیقت لوچته توسط حامیان مالی خود کنار گذاشته شد و توسط فدراسیون شنای ایالات متحده و کمیته المپیک آمریکا نیز به مدت 10 ماه محروم شد.
روسیه از بازی های زمستانی 2018 محروم شد
کمیته بین المللی المپیک در تاریخ 5 دسامبر سال 2017 اعلام کرد که روسیه پس از مقصر شناخته شدن در پرونده دوپینگ گسترده ورزشکارانش از حضور در بازی های زمستانی 2018 محروم خواهد شد.
شیوع ویروس زیکا ورزشکاران را از شرکت در المپیک ریو باز داشت
تعدادی از ورزشکاران در پی شیوع ویروس زیکا در برزیل که باعث نگرانی گسترده ورزشکاران، خبرنگاران و تماشاگران حاضر در این مسابقات شده بود، از بازی های المپیک 2016 انصراف دادند. این بیماری که توسط پشه ها منتقل می شد با بروز نقایص مادرزادی در نوزادان و سایر بیماری های جدی مرتبط بود و چندین ورزشکار تصمیم گرفتند که شرکت در المپیک به چنین خطری نمی ارزد.
هفت نفر از برترین گلف بازان جهان سهمیه های المپیک خود را رد کردند، از جمله روری مک ایلروی، آدام اسکات و جیسون دی که در توییتی نوشت: "بازی گلف نمی تواند از امنیت خانواده ما پیشی بگیرد." هوپ سولو، ستاره فوتبال، نیز گفت که علی رغم تردیدهایش "با بی پروایی" در این رقابت ها شرکت خواهد کرد. ستاره های بسکتبال، لبرون جیمز و استف کاری، نیز ادعا کردند که این ویروس هیچ ربطی به تصمیم آنها برای عدم شرکت در این رقابت ها ندارد.
محرومیت ماریا شاراپووا از بازی های 2016
هواداران از اینکه سوپراستار تنیس روسیه پس از مثبت شدن تست ملدونیوم از حضور در بازی های 2016 منع شد، شوکه شدند. شاراپووا که در المپیک 2012 شرکت کرده بود، اظهار داشت که نمی دانسته این ماده ممنوع است. سرنا ویلیامز نیز از او حمایت کرد و گفت: "من فکر می کنم اکثر مردم خوشحال شدند که او خودش پیش قدم شد و بسیار صادق بود و شهامت زیادی را برای اعتراف به آنچه انجام داده بود به خرج داد".
ساخته شدن دهکده المپیک ریو روی گور دستهجمعی بردهها
برزیل در سال 1888 به تجارت برده خود پایان داد، اما تاثیرات طولانی مدت آن توانست بر بازی های 2016 ریودوژانیرو اثر بگذارد. توسعه دهندگان به احداث پارک المپیک روی یک گور دسته جمعی تعداد بی شماری از بردگان آفریقایی متهم شدند. یکی از نوادگان برده هایی که در آنجا به خاک سپرده شدند به خبرنگاران گفت: "من این زمین را مقدس می دانم زیرا جایی است که اجداد من در آن دفن شده اند." دولت شهر ریو هرگونه تخلف را انکار می کند.
محرومیت تیم های روسی به دنبال تخلفات دوپینگ در سراسر کشور
دوپینگ به اندازه کافی بد است. دوپینگ با حمایت دولت اما موضوع کاملا جدیدی است! در ماه های منتهی به بازی های ریو بازرسان تشخیص دادند که دولت روسیه آگاهانه اقدام به لاپوشانی و حتی تشویق به استفاده از داروهای غیرقانونی کرده است. بیش از 100 ورزشکار روسی از جمله کل تیم های این کشور به طور رسمی از شرکت در بازی های ریو در سال 2016 محروم شدند.
بازی های المپیک زمستانی 2014 سوچی زیر آتش انتقاد
بازی های المپیک زمستانی 2014 سوچی با جنجال و اختلاف زیادی همراه بود. بسیاری از سلبریتی ها صدای خود را در مبارزه علیه ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، و اظهارات ضد حقوق بشری او بالا بردند و خواستار تحریم المپیک سوچی شدند.
ماجرای نانسی کریگان-تونیا هاردینگ
پرونده معروف و بدنام دو ستاره اسکیت در المپیک 1994 همه چیز داشت: رقبای سرسخت، ثبت رده بندی نیلسن، حتی تحقیقات FBI!
پیش از المپیک 1994 همسر سابق تونیا با پرداخت پول به شخصی به نام شیین استنت از او خواست تا به وسیله باتوم به نانسی کریگان که هم تیمی تونیا هاردینگ بود از ناحیه زانو آسیب بزند. تونیا با آسیب دیدگی نانسی کریگان توانست در مسابقات قهرمانی جهان در سال 1994 نتیجه بگیرد. هر دو اسمیتباز برای المپیک 1994 نروژ کسب سهمیه کردند. تونیا مقام هشتم المپیک نروژ را کسب کرد و نانسی که توانسته بود تا المپیک از آسیبدیدگی زانو رها شود، مدال نقره را دریافت کرد. تونیا هاردینگ ادعا کرد نقشی در ماجرای آسیب رساندن به نانسی کریگان نداشته ولی به تلاش برای ایجاد اخلال در مراحل دادرسی اعتراف کرد. او مجبور به پرداخت 160 هزار دلار جریمه شد، سه سال تحت نظر بود و به پانصد ساعت خدمات اجتماعی نیز محکوم شد. هاردینگ تا پایان عمر از انجمن اسکیت بازان آمریکا کنار گذاشته شد.
داوری که تقریبا مدال طلا را دزدید
باز هم یک ماجرای دیگر از اسکیت روی یخ... پس از اینکه جیمی سیل و دیوید پلتیه مدال نقره روتین دو نفره را در بازی های 2002 یک نقره کسب کردن ، داور نماینده فرانسه اعتراف کرد که به او دستور داده شده است تیم روسیه را در رده نخست رای گیری قرار دهد. سیل و پلتیه با تاخیر به عنوان برنده این رقابت ها معرفی شدند.
کره جنوبی در مقابل آپولو آنتون اوهنو
این ستاره سرعت اسکیت اولین مدال طلای خود را در سال 2002 زمانی که رقیبش از کره جنوبی اندکی پس از مسابقه رد صلاحیت شد، به دست آورد. بسیار یمعتقد بودند که پیروزی از ورزشکار کره ای دزدیده شده است. سیل نامه های توهین آمیز و ابراز نفرت و بیزاری که بیشتر آنها از کره جنوبی بودند، به سمت این اسکت باز روانه شد.
جنگ سرد به زمین بسکتبال می آید
بازی های مونیخ با کشته شدن 11 ورزشکار و مربی اسرائیلی با فاجعه همراه شد. وقتی ایالات متحده مدال طلا را به تیم بسکتبال مردان اتحاد جماهیر شوروی باخت، یا به اعتقاد بسیاری مدال طلا از آمریکایی ها دزدیده شد، جنجال دیگری نیز به این بازی ها اضافه شد.
بایکوت ها
کشورها قبلاً حضور در این بازیها را تحریم کرده بودند، اما هرگز یک ابرقدرت یک ابرقدرت دیگر را بایکوت نکرده بود؛ کاری که جیمی کارتر رییس جمهور آمریکا کرد. کارتر در اعتراض به حمله اتحاد جماهیر شوروی به افغانستان، تیم ایالات متحده را از المپیک به میزبانی مسکو بیرون کشید. چهار سال بعد تیم اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی لطف آمریکا را جبران کرد و بلوک شرق بازی های لس آنجلس را بایکوت کردند.
رسوایی مصرف مخدر مایکل فلپس
رسوایی مربوط به انتشار عکس استعمال مخدر شناگر آمریکایی هیچ نتیجه رسمی را تغییر نداد. این رسوایی باعث نشد تا فلپس هیچ یک از هشت مدال طلای المپیک پکن خود را از دست بدهد. اما یادآوری شد که رسوایی های المپیک می توانند در هر مکان، هر زمان و حتی در یک روزنامه، شش ماه پس از پایان بازی ها رخ دهند. و البته شاید قرارداد شما با شرکت کورن فلکس را هم به خطر بیندازند.
سریعترین مرد جهان روی استروئیدها
قبل از اینکه خوزه کانسکو، ستاره بیس بال، همه زندگی خود را در زندگی نامه اش بیان کند، قبل از اینکه ماریون جونز، قهرمان المپیک ایالات متحده، رسوا شود و اساساً قبل از اینکه انتظار چنین چیزهایی را داشته باشیم، بن جانسون کانادایی وقتی دستش به عنوان ورزشکاری دوپینگی رو شد، جهان را مبهوت کرد و مدال طلای دو سرعت 100 متر مردان در بازی های 1988 از او پس گرفته شد.
بوکسوری که بیرون از رینگ ناک اوت شد
روی جونز جونیور که بعدها مبارزی از لیست A شد بیشترین ضربه حرفه ای خود را در بازی های سئول متحمل شد وقتی که این بوکسور آمریکایی در مسابقه بر سر مدال طلا به بوکسور کره جنوبی باخت، یا به اعتقاد آمریکایی ها پیروزی از او ربوده شد.
اعتراض
در المپیک 1968 ورزشکاران دوومیدانی آمریکایی، تامی اسمیت و جان کارلوس، به ترتیب برنده مدال طلا و برنز برای دوی 200 متر مردان، جنبش قدرت سیاه را به صحنه جهانی آوردند و بعد توسط ایالات متحده محروم شدند. وقتی سرود ملی آمریکا در مراسم اهدای مدال ها پخش می شد آنها سرشان را پایین انداختند و مشت های دستکشپوششان در هوا بلند کردند.