می خواهید قهرمان چمپیونزلیگ شوید؟
از رئال تا منچستر؛ 11.6 تریلیون برای لمس آسمان
رئال مادرید بالاتر از لیورپول و بارسا، با اختلاف رکورددار گران ترین ترین تیم قهرمان چمپیونزلیگ است. ارقام و اعدادی که به شماره نمی آیند.
به گزارش "ورزش سه"، به نقل از آاس، بزرگترین پروژه های فوتبالی در نهایت یک هدف ویژه دارند و آن رسیدن به عنوان قهرمانی چمپیونزلیگ است؛ اما سوال اینجاست که چنین پروژه هایی برای رسیدن به هدف نهایی به چقدر هزینه نیاز دارند؟
لیگ قهرمانان تبدیل به یک معیار برای سنجش بزرگی تیم های اروپایی شده است. حتی یک بار بالا بردن این جام می تواند در تعیین بزرگی یک باشگاه بسیار اثرگذار باشد. این هدف بسیاری از باشگاه های بزرگ اروپاست و برای مثال سیتی و پی اس جی که هنوز موفق به فتح این جام نشده اند، بی تاب تر از همه تیم های دیگر هستند و در سال های اخیر مبالغ کلانی را برای ساختن یک تیم باکیفیت و در حد قهرمانی چمپیونزلیگ تدارک دیده اند.
همین بالا رفتن اهمیت لیگ قهرمانان باعث شده که در برخی کشورها رقابت برای کسب عنوان قهرمانی جام های داخلی خسته کننده و یک طرفه باشد.
در 10 سال گذشته لیگ ایتالیا تنها دو تیم یوونتوس( 9بار) و میلان را به عنوان قهرمان سری آ دیده است. در آلمان بایرن و دورتموند، در اسپانیا سه تیم بارسا، رئال و اتلتیکو، در فرانسه 4 تیم و در لیگ انگلیس نیز 5 تیم توانسته اند قهرمان لیگ های داخلی شوند.
در برخی کشورها(مثل آلمان) کسب عنوان قهرمانی لیگ و حتی جام حذفی و سوپرکاپ برای برخی تیم ها یک وظیفه و امر مسلم قلمداد می شود که باعث شده رقابت ها بسیار خسته کننده شود. تقریبا پیش از شروع فصل مشخص است قهرمان چه تیمی خواهد بود.
در اسپانیا و انگلیس اما شرایط کمی متفاوت است و لیگ قهرمانان باعث نشده تا از کیفیت لیگ داخلی کاسته شود. آنجا حداقل لیگ قهرمانان خیلی مقدم تر از رقابت های داخلی نیست.
در نهایت اما کسب عنوان قهرمانی چمپیونزلیگ همواره از اهمیت بیشتری برخوردار است و به نظر می رسد تیمی که فاتح چمپیونزلیگ شده، بهترین تیم کشور خود نیز محسوب می شود؛ حتی اگر لیگ داخلی را فتح نکرده باشد.
لیگ قهرمانان رقابت هایی است که در آن اهمیت ستاره ها و فوق ستاره ها بیشتر به چشم می آید و البته جذب چنین بازیکنانی نیز هزینه گرانی دارد اما برای ساختن تیم هایی که قهرمان چمپیونزلیگ شده اند، چقدر هزینه شده است؟
فرمت جدید لیگ قهرمانان از سال 1993 اجرا می شود و ملاک نیز بررسی تیم های قهرمانی از همین سال است. ارزش ترکیب 11 نفره اصلی تیم های قهرمان در این گزارش بررسی می شود و البته باید توجه داشت که اگر تیمی چند بار قهرمان شده باشد و در آن قهرمانی ها حضور یک یا چند بازیکن تکراری باشد، تنها ارزش شان در اولین عنوان قهرمانی محاسبه خواهد شد و در قهرمانی های بعدی ارزش آنها صفر قلمداد می شود.
جای تعجب نیست که سال به سال به ارزش تیم های قهرمان افزوده شده است و البته در این بین نمونه هایی چون بایرن مونیخ سال 2001 یا پورتوی 2004 نیز دیده می شوند که از لحاظ ارزش بازیکنان شان در مرتبه پایین تری از قهرمان دوره قبل خود بوده اند.
رئال مادرید فاتح لیگ قهرمانان سال 2002 در تیم خود لوئیس فیگوی 60 میلیون یورویی و زیدان 77.5 میلیون یورویی را داشت یا میلان سال 2003 نستای 31 میلیون یورویی، روی کاستای 41.3 میلیون یورویی و اینزاگی 36 میلیون یورویی را.
بی شک در سال های پیش رو بحران پاندمی کرونا باعث خواهد شد تا این روند افزایشی کمی مختل شود ولی حتی ارزش لیورپول به عنوان قهرمان سال 2019 و بدون ستاره هایی گران قیمت، 370 میلیون یورو تخمین زده شد.
فصل قبل بایرن با داشتن روبرت لواندوفسکی و لئون گورتزکایی که جذب شان هیچ هزینه ای نداشت یا کیمیش 8.5 میلیون یورویی توانست قهرمان شود با این حال ارزش ترکیب ثابت حریف مقابلش یعنی پی اس جی به طرز وحشتناکی بالا بود.
رئال مادرید 2014؛ گران ترین تیم تاریخ
فلورنتینو پرز سال 2009 دومین دوره مدیریتش در رئال را شروع کرد و در قدم اول ستاره های گران قیمتی چون ژابی آلونسو(34.5 میلیون یورو)، کریم بنزما(35 میلیون یورو)، کاکا(67 میلیون یورو) و کریستیانو رونالدو با 94 میلیون یورو جذب شدند. لادسیما یا همان کسب دهمین عنوان قهرمانی اروپا برای رئالی ها تبدیل به یک وسواس ذهنی بزرگ شده بود. از سال 2002 رئال دیگر نتوانسته بود قهرمان چمپیونزلیگ شود.
در سال های بعد رافا واران، دنی کارواخال، فابیو کوئنترائو، آنخل دی ماریا، گرت بیل و لوکا مودریچ نیز به این جمع اضافه شدند. در واقع در ترکیب 11 نفره رئال مادریدی که سال 2014 لادسیما را فتح کرد، تنها ایکر کاسیاس هزینه صفر داشت. رئال برای این قهرمانی 401 میلیون یورو هزینه کرد.
رئال در سال 2016 قهرمانی شماره 11 را کسب کرد. در ترکیب ثابت فینال برابر اتلتیکو در سن سیرو، کیلور ناواس، په په، مارسلو، کاسیمیرو و تونی کروس اضافه شده بودند. سال 2017 در فینال کاردیف برابر یوونتوس، فقط ایسکو تازه وارد بود و در سال 2018 همان ترکیب ثابت سال 2017 در فینال برابر لیورپول حضور داشت.
در مجموع رئال برای 4 قهرمانی بین سال های 2014 تا 2018، 508 میلیون یورو هزینه کرد. به عبارتی برای هر قهرمانی 127.125 میلیون یورو.
در این بین رئال مادرید چندین بازیکن خود را نیز با ارقامی بالا به فروش رساند. برای دی ماریا 33 میلیون یورو هزینه شده بود ولی با 75 میلیون یورو راهی یونایتد شد. موراتا با 30 میلیون یورو از یوونتوس بازگردانده شده بود ولی با 66 میلیون یورو در سال 2017 به چلسی پیوست.
فوق ستاره چون رونالدو که 94 میلیون یورو برای جذبش هزینه شده بود حالا رکوردار گلزنی در تاریخ رئال است و کریم بنزما هم یک گل با رسیدن به رکورد 71 گل رائول در لیگ قهرمانان فاصله دارد.
در مجموع رئال مادرید 2014 با 401 میلیون یورو(11.6 تریلیون تومان) گران ترین تیم قهرمان تاریخ لیگ قهرمانان است. پس از این تیم لیورپول 2019(370 میلیون یورو)، بارسای 2015(213 میلیون یورو)، میلان 2003(197.5 میلیون یورو) و منچستریونایتد 2008(184 میلیون یورو) قرار دارند.
رویاپردازهای فصل 21-2020
هشت تیم به یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان فصل جاری رسیده اند و میان شان از حیث هزینه هایی که در نقل و انتقالات کرده اند، تفاوت های زیادی وجود دارد. می توان به پی اس جی و سیتی اشاره کرد که هرگز قهرمان نشده اند و ارزش تیمی شان فوق العاده بالاست. پی اس جی فقط برای جذب نیمار و امباپه 400 میلیون یورو پرداخت کرده است. با این حال ارزش 11 بازیکن ثابت سیتی بالاتر از پی اس جی است و کمتر بازیکنی از سیتی برایش کمتر از 50 میلیون یورو هزینه شده است.
سپس می توان به چلسی، رئال مادرید و دورتموند رسید. هر کدام مدعی قهرمانی اند ولی هیچکدام جزو شانس های اول محسوب نمی شوند.
به بایرن و لیورپول می رسیم که مجموع ارقام پرداختی برای 11 بازیکن ثابت شان بسیارکمتر است. باید توجه داشت که این دو تیم در 2019 و 2020 قهرمان شده اند و ترکیب اصلی آنها اغلب حفظ شده است. در نهایت به پورتو می رسیم که از هر حیث ارزان تر از هفت تیم دیگر بسته شده است و شانس کمتری نیز برایش قائل هستند.
واضح است که صرف هزینه بالا به تنهایی تضمین کننده کسب عنوان قهرمانی چمپیونزلیگ نیست و سیتی وپی اس جی نمونه های خوبی برای این ادعا هستند. رئال سال 2009 شروع به ساختن تیمی گران قیمت کرد و 5 سال طول کشید تا آن هزینه ها به ثمر بنشینند.
چلسی سال 2012 نیز پس از سال ها هزینه و جذب بازیکنانی چون پتر چک، دیدیه دروگبا، فرانک لمپارد، جان تری و .... توانست به هدف خود برسد. بله؛ فوتبال همچنان ورزشی غیر قابل پیش بینی است.