از مقایسه با استراماچونی گریزی نیست
نظرسنجی: آیا الکس نوری گزینه مناسبی برای استقلال است؟
در حالیکه پروژه انتخاب سرمربی استقلال بیش از حد معمول طولانی شده است، این روزها از الکساندر نوری به عنوان گزینه اصلی مدیران استقلال نام برده می شود.
به گزارش "ورزش سه"، ماجرای بازگشت استراماچونی به ایران و نشستن او بر روی نیمکت استقلال، به داستان فیلم های معمایی و رازآلود تبدیل شده است. از سوی طرف ایرانی هر روز اخباری منتشر می شود که استراماچونی گزینه اول و آخر این باشگاه است ولی از سمت طرف ایتالیایی، ارائه هرگونه پیشنهاد رسمی و مکتوب از سوی استقلال، رد و تکذیب می شود.
با اینکه مشخص نیست در این میان چه کسی حقیقت را می گوید، ولی به نظر می رسد قانون منع ورود خارجی ها به فوتبال ایران، مهمترین دلیل عدم بازگشت استرا به استقلال باشد. با این حال، این روزها از الکساندر نوری مربی ایرانی الاصل و آلمانی به عنوان گزینه اول استقلال، در صورت منتفی شدن بازگشت استراماچونی یاد می شود.
الکس نوری کیست؟
نوری در تاریخ 20 آگوست 1979 در شهر بوکست هوده واقع در شمال آلمان از پدری که اصالتی رشتی دارد و مادری آلمان چشم به جهان گشود. او ازدواج کرده و صاحب دو فرزند با نامهای مینو و آریان است. او شهروند دو کشور آلمان و ایران به حساب میآید.
دوران بازیگری
الکساندر نوری که ملیتی آلمانی دارد، خودش فوتبالیست بود و به مدت 14 سال در زمین های فوتبال توپ می زد پست تخصصی نوری، هافبک بود. او بازی خود را در سال 1998 با تیم دوم وردربرمن آغاز کرد و در سال 1999 به تیم سیاتل ساندرز آمریکا پیوست. نوری در سال 2001 به آلمان بازگشت و در تیمهایی اوسنابروک، هولشتین کیل و اولدنبرگ بازی کرد. او در سال 2011 با پیراهن تیم اولدنبرگ کفشهایش را آویخت.
دوران مربیگری
نوری در همان سال 2011 در تیم اولدنبرگ به عنوان دستیار مربی مشغول به کار شد و در سال 2013 هم سمت سرمربیگری این تیم به وی رسید. او در 45 دیدار با این تیم، به 23 پیروزی رسید، 11 بازی را واگذار کرد و در 11 دیدار نیز به تساوی رسید. او بطور میانگین در هر بازی 1.78 امتیاز بدست آورد.
نوری سپس در سال 2014 به کادرفنی وردبرمن پیوست و به عنوان دستیار سرمربی مشغول به کار شد. الکساندر سپس بین سالهای 2014 تا 2016 هدایت تیم زیر 23 سالههای وردربرمن را بر عهده گرفت و در 68 بازی، 26 پیروزی، 24 شکست و 18 تساوی کسب کرد و بطور میانگین در هر دیدار 1.41 امتیاز کسب کرد. او در نهایت در سال 2016 به عنوان سرمربی تیم اصلی وردبرن منصوب شد و فصل جدیدی از دوران حرفهای او رقم خورد.
اتفاقی که زندگی نوری را متحول کرد
در تاریخ 18 سپتامبر 2016 بود که در پی شکست 4 بر یک وردربرمن برابر بورسیا مونشن گلادباخ، الکساندر نوری جانشین ویکتور اسکریپنیک شد تا تبدیل به اولین سرمربی ایرانی الاصل تاریخ رقابت های بوندس لیگای آلمان شود.
تیمی که وی هدایت آن را بر عهده گرفت، وضعیت خوبی نداشت و در رده های پایین جدول خطر سقوط به دسته پایین تر را احساس میکرد، اما این مربی با تفکرات خود سبزپوشان برمن را متحول کرد. نوری در 31 بازی از رقابت های آن فصل که بر روی نیمکت این تیم بود آمار 13 برد، 6 تساوی و 12 باخت را از خود به جای گذاشت.
تیم تحت هدایت وی حتی تا آستانه کسب سهمیه لیگ اروپا پیش رفت، هر چند در نهایت تنها 3 امتیاز کم آورد و فصل را در رده هشتم به پایان برد و شانس حضور در این رقابتها را از دست داد.
تمدید قرارداد؛ مزد عملکرد قابلقبول نوری
عملکرد خوب نوری سبب شد تا باشگاه وردربرمن آلمان قرارداد سرمربی جوان خود را به مدت 2 سال تمدید کند. اما نوری در فصل 2017-2018 عملکرد قابل قبولی با وردربرمن ارائه نداد و پس از 12 بازی با کسب 2 پیروزی، 5 تساوی و 5 شکست، از هدایت این تیم کنار گذاشته شد.
در روزهایی که تب انتخاب سرمربی برای استقلال داغ شده است، هواداران این تم امیدوار به انتخابی مناسب برای نیمکت آبیها هستند؛ مخاطبان ورزش سه میتوانند نظر خود را درباره انتخاب احتمالی الکس نوری و آینده نیمکت استقلال کامنت کنند تا در اولین فرصت منتشر شود.
تجربه بد در اینگول اشتات و حضور در کنار کلینزمن
او سپس هدایت تیم اینگول اشتات را برعهده گرفت و در 8 دیدار با این تیم در بوندس لیگای 2، بدون کسب پیروزی و با 3 تساوی و 5 شکست، به کارش پایان داد و سپس به عنوان دستیار یورگن کلینزمن در هرتابرلین انتخاب شد. نوری قبل از هفته سیزدهم بوندس لیگا در فصل ۲۰-۲۰۱۹ به عنوان دستیار اول کلینزمن در هرتابرلین انتخاب شد ولی نتایج هرتا با کلینزمن و نوری خوب نبود.
روزنامه آلمانی تاگساشپیگل در آن زمان در گزارشی ادعایی جنجالی درباره تیم هرتابرلین مطرح کرده و گفت از زمان روی کار آمدن یورگن کلینزمن به عنوان سرمربی هرتا وضعیت درونی این تیم به هم ریخته است. تاگساشپیگل یکی از علتهای وضعیت بوجود آمده در هرتا را نوع رفتار الکساندر نوری، دستیار یورگن کلینزمن و استفاده او و همینطور کلینزمن از زبان انگلیسی میداند. این روزنامه آلمانی میگوید الکساندر نوری همیشه با وایتبورد تاکتیکی وارد زمین تمرین شده، بارها و بارها بازیکنان را متوقف میکند تا اشتباهشان را گوشزد کرده و صحنههای تاکتیکی را با آنها مرور و تکرار کند.
با این وجود، کلینزمن از هدایت هرتابرلین کنار رفت و نوری جای او را گرفت. نوری در قامت سرمربی موقت هرتابرلین، نخستین بازی را با پیروزی خارج از خانه ۲ بر یک مقابل پادربون آغاز کرد، اما بعد از آن با وجود میزبانی از کُلن، شکست عجیب ۵ بر صفر را متحمل شد. در حالی که نوری در دو مسابقه حساس با دوسلدورف و وردربرمن توانست به دو تساوی دست پیدا کند و تا زمان تعلیق رقابتهای بوندس لیگا بخاطر شیوع ویروس کرونا، ۵ امتیاز در ۴ مسابقه به دست آورد، اما از سمتش کنار گذاشته شد و جایش را به برونو لابادیا داد.
به هر حال، نوری در طول دوران سرمربیگری اش عملکرد درخشانی نداشته است اما باید این نکته را در نظر گرفت که او در بالاترین سطح فوتبال آلمان مربیگری کرده است که قطعا کار در آنجا هزاران برابر سخت تر از مربیگری در فوتبال ایران است.
اما نکته دیگر و مجهول داستان، قضیه نوع قرارداد با این سرمربی است. در حالیکه قانون منع ورود مربی و بازیکن خارجی به ایران به دلیل خارج نشدن ارز از کشور و تحریم های اقتصادی عنوان شده است، اما کمی دور از ذهن به نظر می رسد که نوری حاضر شود قرارداد احتمالی اش با استقلال را به ریال بنویسد و حتی در صورت رخ دادن این مسئله نیز قطعا هزینه ریالی او بالا خواهد بود.
در توانایی های الکساندر نوری هیچ شکی نیست. او در بوندس لیگا سرمربیگری کرده و با توجه به بضاعتی که داشته، توانسته نتایج قابل تأملی کسب کند. او جزو آن دسته از سرمربیانی است که می تواند در فوتبال ایران موفق شود. شاید اگر استراماچونی هرگز سرمربیگری استقلال را قبول نمی کرد، اکنون مدیران این تیم و حتی هواداران آبی پوش، برای به خدمت گرفتن نوری تلاش بسیاری می کردند، ولی همین حضور کوتاه مدت استرا باعث شده است که طرفداران استقلال شخص دیگری جز مربی ایتالیایی را قبول نداشته و در صورت انتخاب گزینه دیگری جز استراماچونی، با اولین شکست این تیم، هجمه ها علیه سرمربی استقلال به راه بیفتد.
با این وجود، کار عقلانی تر برای مدیران استقلال، تلاش برای ملغی کردن این قانون عجیبی است که مانع از ورود خارجی ها به فوتبال ایران شده و پس از آن وظیفه سعادتمند و دستیارانش، بازگرداندن استراماچونی باشد که مطالبه حداکثری هواداران استقلال است.
به دلیل عملکرد قابل قبول استراماچونی در طی تنها 15 بازی در فوتبال ایران، این مربی به طرز عجیبی نزد هواداران استقلال محبوب شده است و حتی آوردن گزینه کلاس جهانی ای مانند نوری، باعث افزایش انتظارات از او شده و کوچکترین مسائل مربوط با کادرفنی نوری با استراماچونی مقایسه شده و ممکن است او راهی را برود که فرهاد مجیدی رفت.