مرور همه افتتاحیههای تاریخ جام ملتها
امارات - بحرین؛ شاید شگفتی اول جام؟
از امشب رقابتهای جام ملتهای آسیا با حضور 24 تیم در امارات آغاز میشود و دو تیم امارات میزبان مسابقات و بحرین در ورزشگاه زاید ابوظبی به مصاف هم میروند.
به گزارش ورزش سه ، این یادداشت به بررسی تمام بازیهای افتتاحیه جام ملتهای آسیا در 16دوره گذشته پرداخته است.
استرالیا 2015
استرالیا 4-1 کویت
روز 9 ژانویه 2015 در آمی پارک ملبورن بازی افتتاحیه میان استرالیا و کویت به قضاوت روشن ایرماتوف ازبکستانی برگزار شد. در این بازی که تنها کمی بیش از 25 هزار نفر تماشاگر داشت حسین فاضل کویت را در دقیقه 8 از میزبان قدرتمند پیش انداخت اما گلهای تیم کیهیل، ماسیمو لونگو، مایکل یدیناک و جیمز ترویسی میزبان را به یک پیروزی پرگل و قاطع در دیدار افتتاحیه رساند. ماسیمو لونگو بهترین بازیکن این بازی شناخته شد. در پایان کویت از راهیابی به دور بعد بازماند اما استرالیا به فینال رسید و با غلبه بر کره جنوبی قهرمان شد.
قطر 2011
قطر 0-2 ازبکستان
روز 7 ژانویه 2011 در استادیوم بین المللی خلیفه دوحه قطر میزبان ازبکستان بود. یوییچی نیشیمورای ژاپنی قضاوت این بازی را به عهده داشت و بیش از 47 هزار نفر آن بازی را در ورزشگاه دیدند. قطر برونو متسو در آن بازی نتوانست نتیجه خوبی بگیرد و با گلهای عادل احمدف و سرور جپاروف مغلوب ازبکها شد. تیم قطر در مرحله یک چهارم نهایی این جام حذف شد و ازبکستان در پایان این رقابتها در رده چهارم قرار گرفت.
تایلند-ویتنام-مالزی-اندونزی 2007
تایلند 1-1 عراق
استادیوم راجامانگالای شهر بانکوک در روز 7 جولای 2007 شاهد آغاز تورنمنتی با چهار میزبان بود. تورنمنتی که در تایلند شروع و در اندونزی به پایان رسید. در بازی افتتاحیه که قضاوت آن را که ون جونگ چول کره ای به عهده داشت. میزبان توسط سوتی سوک سومکیت در دقیقه 6 از روی نقطه پنالتی پیش افتاد اما یونس محمود در دقیقه 32 کار را به تساوی کشاند و این بازی با همان نتیجه به پایان رسید. این بازی در حضور سی هزار نفر تماشاگر برگزار شد و در نهایت گلزن تایلندیها بهترین بازیکن زمین شد. در این جام تایلند میزبان از صعود به دور بعد بازماند و عراق به قهرمانی رسید.
چین 2004
چین 2-2 بحرین
17 جولای 2004 در ورزشگاه کارگران پکن در حضور 40 هزار تماشاگر دو تیم چین و بحرین به تساوی 2-2 رسیدند. دو تیمی که در نهایت به جمع چهار تیم برتر جام هم رسیدند اما با باخت در روز آخر دوم و چهارم شدند. در این بازی بحرین ابتدا با گل محمد حبیل در دقیقه 41 پیش افتاد اما چینیها دو بار توسط ژنگ ژی و لی جین یو در دقایق 58 از روی نقطه پنالتی و 66 از حریف پیش افتادند. گل حسین علی در دقیقه 89 مانع از برتری میزبان در بازی افتتاحیه شد. محمد صالح سوبخیدین مالزیایی این بازی را سوت زد.
لبنان 2000
عراق 2-0 تایلند
در اولین بازی این تورنمنت عراق 2-0 تایلند را با گلهای قحطان خطیر و یونس محمود در حضور 2500 نفر تماشاگر ورزشگاه بین المللی سیدا با قضاوت تورو کامیکاوای ژاپنی شکست داد اما بازی افتتاحیه رسمی این بازیها که میزبان در آن حضور داشت بازی ایران و لبنان بود که با چهار گل باقری، استیلی (2) و دایی به نفع ایران تمام شد. این بازی در ورزشگاه کمیل شمعون بیروت با حضور بیش از 52 هزار تماشاگر برگزار شد. قضاوت آن بازی به عهده لو جون چینی بود.
امارات 1996
امارات 1-1 کره جنوبی
استادیوم شیخ زاید در روز 4 دسامبر 1996 محل برگزاری دیدار افتتاحیه جام ملتها میان دو تیم امارات و کره جنوبی بود که با نتیجه مساوی 1-1 به پایان رسید. هوان سون هونگ در دقیقه 9 برای کره و خمیس سعد مبارک در دقیقه 40 برای میزبان گلزنی کردند. قضاوت این بازی که در حضور 35 هزار تماشاگر برگزار میشد به عهده پیروم اون پراست تایلندی بود. در پایان این جام امارات دوم شد و کره در یک چهارم نهایی حذف شد.
ژاپن 1992
عربستان 1-1 چین
در این سال هم میزبان در بازی اول حضور نداشت و عربستان با گل یوسف الثنایان در دقیقه 17 در مقابل چین 1-1 متوقف شد. گل چین را لی بینگ در دقیقه 41 به ثمر رساند. نکته جالب توجه اینکه تعداد تماشاگر این بازی (15000 نفر) از اولین بازی تیم ملی ژاپن در این جام که تنها ده هزار نفر از آن دیدن کردند بیشتر بود. در پایان این تورنمنت عربستان و چین به ترتیب دوم و سوم شدند. ایران در این جام از صعود به دور بعد بازماند و در همان مرحله گروهی با جام خداحافظی کرد.
قطر 1988
قطر 0-2 ایران
دوم دسامبر 1988 در ورزشگاه الاهلی دوحه و با حضور 20 هزار تماشاگر ایران موفق به شکست قطر میزبان شد. کریم باوی و فرشاد پیوس در دقایق 6 و 89 گلهای ایران را زدند. در روزگاری که آسیا داوران چندان مطرحی نداشت قضاوت این دیدار به یک داور فرانسوی سپرده شد. در پایان ایران در این بازیها سوم شد اما قطر نتوانست به مرحله بعد برسد.
سنگاپور 1984
قطر 1-1 سوریه
ورزشگاه ملی سنگاپور در حضور 8 هزار تماشاگر روز یکم دسامبر 1988 شاهد آغاز جام ملتهای آسیا بود. در بازی افتتاحیه قطر و سوریه به تساوی 1-1 رسیدند. هر دو تیم در پایان مرحله گروهی از صعود به دور بعد بازماندند. ایران در این دوره با دو شکست در نیمهنهایی و ردهبندی در ضربات پنالتی مقابل عربستان و کویت به مقام چهارم رسید.
کویت 1980
امارات 1-1 کویت
روز 15 سپتامبر 1980 در استادیوم صباح السالم شهر کویت در حضور 20 هزار تماشاگر جام ملتهای آسیا آغاز شد. دو تیم در اولین بازی به تساوی 1-1 رسیدند. در پایان مسابقات گروهی تنها کویت توانست به مرحله صعود کند و امارات در قعر جدول قرار گرفت و حذف شد. ایران در این مسابقات سوم شد.
ایران 1976
کویت 2-0 مالزی
3 ژوئن 1976 در ورزشگاه باغشمال تبریز اولین بازی جام ملتها میان دو تیم کویت و مالزی برگزار شد که با برتری 2-0 کویتیها تمام شد. مالزی در مرحله گروهی حذف و کویت در پایان نایب قهرمان جام شد. ایران برای سومین بار متوالی قهرمان این جام شد.
تایلند 1972
عراق (4) 0-0 (2) کره جنوبی
اولین بازی این جام بازیهای گروهبندی بود که عراق و کره جنوبی برگزار کننده اولین آن بودند و در نهایت پس از تساوی در وقتهای قانونی در ضربات پنالتی عراق پیروز آن مسابقه شد. عراق در مرحله گروهی حذف شد اما کره جنوبی تا فینال رفت و با باخت مقابل ایران دوم شد.
ایران 1968
ایران 2-0 هنگ کنگ
10 می 1968 در ورزشگاه امجدیه تهران تیم ملی ایران با گلهای همایون بهزادی و علی جباری 2-0 در اولین بازی جام هنگ کنگ را شکست داد. ایران قهرمان این بازیها شد.
رژیم صهیونیستی 1964
رژیم صهیونیستی 1-0 هنگ کنگ
در روز 26 می 1964 در شهر رمت گن در حضور 25 هزار تماشاگر میزبان 1-0 هنگ کنگ را شکست داد. رژیم صهیونیستی در پایان در غیاب ایران قهرمان این مسابقات شد.
کره جنوبی 1960
کره جنوبی 5-1 ویتنام جنوبی
14 اکتبر 1960 در ورزشگاه هیوچانگ سئول در حضور 30 هزار تماشاگر کره جنوبی در مقابل ویتنام جنوبی یک برد قاطع به دست آورد. در پایان این جام کره جنوبی قهرمان شد و تا به امروز موفق به تکرار این عنوان نشده است.
هنگ کنگ 1956
رژیم صهیونیستی 3-2 هنگ کنگ
در اولین بازی این تورنمنت در ورزشگاه دولت هنگ کنگ در حضور 30 هزار تماشاگر رژیم صهیونیستی 3-2 هنگ کنگ را برد.
بازی افتتاحیه هفدهمین دوره جام ملتهای آسیا از ساعت 19:30 امشب در ورزشگاه زاید ابوظبی به قضاوت ادهم مخادمه اردنی برگزار میشود.
نویسنده: ابوالحسن مدرسزاده