معرفی تیم های یورو 2016؛ اتریش
دو دهه گذشته برای فوتبال اتریش روزهای چندان دلپذیری نبود. بعد از جامجهانی 1998 فرانسه، آنها یک بار در مرحله نهایی تورنمنتهای بزرگ حضور داشتند که آن هم به یورو 2008 برمیگشت
به گزارش "ورزش سه"، اتریش به همراه سوئیس میزبان مشترک رقابتها بود؛ هر چند در آن مسابقات نیز نتوانست از مرحله گروهی عبور کند. در سطح باشگاهی هم غیبت تیمهای اتریشی در چمپیونزلیگ کاملا محسوس بود. این در شرایطی است که کمپانی ردبول مالکیت باشگاه قدیمی سالزبورگ اتریش را برعهده گرفت و باعث شد تا هواداران دیگر با این تیم جدید احساس نزدیکی نکنند و این شرایط لیگ اتریش را تغییر داد.
به نظر میرسید تنها امیدواری اتریش برای رسیدن به رقابتهای یورو افزایش تعداد تیمهای این رقابتها باشد. بنابراین وقتی یوفا اعلام کرد که به جای 16 تیم در یورو 2016 بیستوچهار تیم حضور خواهند داشت، هواداران اتریشی امیدوار شدند. هر چند بعدا مشخص شد این تیم اتریش حتی اگر تنها 16 تیم به رقابتها راه پیدا میکردند هم میتوانست جواز حضور در مسابقات را به دست بیاورد.
اتریش با هدایت مارسل کولر در مرحله مقدماتی نمایشهای درخشانی داشت. آنها در هر دو دیدار رفتوبرگشت، روسیه را یک ـ صفر شکست دادند و با پیروزی 4 ـ یک مقابل سوئد حضورشان در یورو را قطعی کردند. البته پیشرفت فوتبال اتریش یک شبه اتفاق نیفتاد. فدراسیون فوتبال اتریش پایه این پیشرفت را در سال 2009 با برنامهای موسوم به "پروژه 12" کلید زد؛ پروژهای که تمریناتی ویژه برای بااستعدادترین پدیدهای اتریش که بین 15 تا 21 سال داشتند، فراهم میکرد. 9 نفر از تیم فعلی اتریش محصول این برنامه هستند از جمله داوید آلابا و الکساندر دراگوویچ. اتریشیها همچنین مانند سوئیسیها شروع به استفاده از پتانسیلی کردند که نسل دوم مهاجران به این کشور میتوانست برای فوتبالشان فراهم کند.
دیدی کونستانتینی که پیش از کولر هدایت اتریش را برعهده داشت در این پیشرفت نقش زیادی بازی کرد؛ هرچند اختلاف او با چند بازیکن اصلی تیم انتقادهایی از او به همراه داشت اما او با میدان دادن به بازیکنان جوان در این پروژه تاثیرگذار بود؛ هرچند با نشستن کولر روی نیمکت اتریش بعد از حذف تیم از مقدماتی یورو 2012 بود که این روند سرعت گرفت.
این مربی سوئیسی در ابتدا انتخاب چندان محبوبی نبودو او که از آخرین شغلش به عنوان مربی تیم آلمانی بوخوم اخراج شده بود، برای دو سال هدایت هیچ تیمی را برعهده نداشت اما کولر سرانجام ثابت کرد که گزینه مناسبی برای هدایت اتریش است و این تیم را در طول 5 سال از رتبه هفتادم رنکینگ فیفا به جمع 10 تیم برتر دنیا رساند.
کولر نشان داد که توانایی زیادی در ساختن تیم و گرفتن بهترین بازی از بازیکنانش به ویژه مارکو آرناتوویچ دارد؛ بازیکنی که دوران حرفهایش به خاطر حواشی و اتفاقات خارج زمین با خطر نابودی روبهرو شده بود. آرناتوویچ در این مورد گفته:«کسی در تیم نیست که از او بد بگوید او همیشه به من اعتماد داشته و امیدوارم که اعتماد او را جواب بدهم.»
کولر ثبات زیادی به تیمش داده و در 6 بازی از مرحله مقدماتی یورو با ترکیبی ثابت باز کرده و حتی در دیدار دوستانه نیز ترجیح داده از بازیکنان اصلیاش استفاده کند. بیشتر بازیکنان اصلی اتریش در بوندسلیگای آلمان یا لیگبرتر انگلیس بازی میکنند و به همین دلیل از تجربه بالایی در سطح اول فوتبال برخورد دارند و میتوانند این تیم را به مرحله یک هشتم نهایی برسانند. هرچند نگرانیهایی در مورد کمبود بازی با تیمهای درجه یک دنیا وجود دارد.
اتریش بعد از دو رویارویی با آلمان در مقدماتی جامجهانی 2014 تنها دو بازی بزرگ داشته است، تساوی یک ـ یک مقابل اروگوئه و یک بازی درخشان مقابل برزیل البته با شکست 2 ـ یک به پایان رسید. اتریش آخرین بار در جامجهانی 1982 توانست از مرحله گروهی یک تورنمنت بزرگ صعود کند و به نظر میرسد اکنون زمان آن است تا آنها این طلسم را بشکنند.
نظرات از اتریش:
هربرت پروهاسکا هافبک سابق اتریش و کارشناس فعلی تلویزیون: شاید در مورد موفقیتهای تیم اغراق شده باشد اما فکر میکنم ما در گروهی قرار داریم که اگر بتوانیم بازیهای خودمان را ارائه دهیم میتوانیم در هر 3 دیدار به پیروزی برسیم.
ارنس بومایستر مربی آدمیرا واکر: هر چیزی ممکن است. ایسلند میتواند با بازی فیزیکیاش که مناسب ما نیست دردسرساز شود. ضمن اینکه بازی با پرتغال هم به نظر من بازی فوقالعادهای است. این دشوارترین بازی ما خواهد اگر اتریش مانند مرحله مقدماتی بازی کنند، صعودش ممکن خواهد بود.
پل شارنر مدافع سابق اتریش: وقتی در سال 2008 مقابل کریس رونالدو بازی کردم او بسیار مغرور به نظر میرسید اما او اکنون بازیکنی در خدمت تیم است. تیم اتریش میتواند او را مهار کند. نیازی نیست از هیچ حرفی بترسیم.
اتریش چگونه بازی میکند؟
سیستم 1ـ3ـ2ـ4 تیم کولر 4 رکن اساسی دارد پرسینگ شدید از جلوی زمین، نظم تاکتیکی قوی، بازی ترکیبی یکدست و دو استراتژیست به نام های زلاتکو یونوزوویچ و داوید آلابا که هرچند روی کاغذ هافبک دفاعی است، اما اختیارات زیادی برای بازیسازی دارد. با رها شدن آلابا از مسئولیتهای دفاعی، سیستم اتریش به 1ـ4ـ1ـ4 تغییر میکند و اگر تیم در حالت هجومی باشد، آلابا بیتردید مشارکت بیشتری در حمله دارد.
اما از بسیاری جهات چهره کلیدی خط میانی اتریش یولیان بومگارت لینگر است که وظیفه تخریب بازی حریف را دارد. در شرایط دفاعی اتریش با آرایشهای 1ـ5ـ4 یا 1ـ3ـ6 بازی می کند و تمرکزشان داشتن بیشترین نفرات در مقابل توپ است. اگر به دنبال یک دفاع منسجم در قلب خط دفاعی باشند، کولر معمولا از الکساندر دراگوویچ و سباستین پرودل استفاده میکند؛ هرچند مارتین هینترگر در کار با توپ بهتر است و اگر کولر ترس کمتری از تیم حریف داشته باشد، او را جانشین پرودل میکند.
هسته اصلی فلسفه بازی کولر این است که تیمی که در عقب زمین بهتر باشد (در کارهای دفاعی)، به پیروزی میرسد و او معمولا دوست ندارد که در خط دفاعی تغییر ایجاد کند. در جلوی زمین اتریشیها معمولا با یک مثلث هجومی بازی میکنند. مارکو یانکو در نوک حمله و مارتین هارنیک، مارکو آناتوویچ در دو سمت، آلابا و زلاتکو یونوزوویچ نیز از پشت سر، این مثلث را حمایت میکنند. یونوزوویچ در زدن ضربات آزاد بسیار مهارت دارد و این یکی از حربههای تیم کولر برای رسیدن به گل است.
معرفی مربی تیم:
مارسل کولر (سوئیسی ـ 55 ساله)
او بعد از دو سال دوری از فوتبال که به مطالعه فوتبال آلمان گذشت، در سال 2011 هدایت اتریش را برعهده گرفت و همان سبک بازی با ضرباهنگ بالا که مربیانی مانند یورگن کلوپ دوست دارند، به فوتبال این کشور آورد. او در زمان بازی هافبک بود و 55 بازی برای تیمملی سوئیس انجام داد از جمله در یورو 96 زیر نظر روی هاجسون. او پیش از رفتن به آلمان و هدایت کلن و بوخوم، در سوئیس نیز مربیگری کرد. فدراسیون فوتبال اتریش در ماه مارس گذشته قرارداد او را تا سال 2017 تمدید کرد.
کولر از زبان خودش:
1- به بازیکنان گفتم که میتوانند تاریخساز شوند. یک روز آنها میتوانند نوههایشان را روی پایشان بنشانند و داستان این تیم را برایشان تعریف کنند.
2- ما میخواهیم این پیشرفت ادامه داشته باشد. حریفان حالا ما را بیشتر جدی میگیرند، شاید این مساله کمی کار را برای ما دشوارتر کند اما ما نمیخواهیم زیاد تغییر کنیم.
3- تیم اتریش پتانسیل بهتر شدن هم دارد. در 4 سال و نیم گذشته ما یک تیم هماهنگ ساختیم که هنوز به اوج موفقیتش نرسیده است.
4- من همیشه گفتهام که یک چیز وقتی خوب است که باعث قوی شدن بازیکن شود. کار من این است که بازیکنان را به تواناییهایشان آگاه کنم و مطمئن شوم که آنها در زمین هم با تمام توان بازی میکنند.
فهرست نهایی اتریش برای یورو 2016:
دروازه بان ها: روبرت آلمر، هاینز لیندر، رمضان اوزجان
مدافعان: الکساندر دراگوویچ، کریستین فوکس، گرگوری گاریکس، مارتین هینترگر، فلورین کلاین، سباستین پرودل، مارکوس سوتنر، کوین ویمر
هافبک ها: داوید آلابا، جولیان بومگارتلینگر، مارتین هارنیک، استفان ایلسانکر، یاکوب یانتشر، زلاتکو یونوزویچ، مارسل سابیتزر، الساندرو شوف
مهاجمان: لوکاس هینترسیر، روبین اوکوتیه، مارک یانکو، مارکو آرناتوویچ